Πολιτισμός

Το Πακιστάν θεωρεί «πρσβλητική» την ταινία που το στέλνει στα φετινά Όσκαρ

Το «Circus of Life» έχει προβληθεί σε διεθνή φεστιβάλ όμως ακόμη δεν είναι διαθέσιμο μέσα στη χώρα,

Circus-of-Life1

Η ταινία είναι βασισμένη πάνω σε αληθινά γεγονότα και πραγματεύεται τη ζωή ενός ευσεβή ηλικιωμένου μουσουλμάνου που ζει άκρως συντηρητικά. γράφοντας θρησκευτικούς ύμνους. Ωστόσο, όλα αλλάζουν στη ζωή του και έρχονται τα πάνω κάτω, όταν ανεβαίνει εν αγνοία του ένα βίντεο στα social media, όπου ο ίδιος χορεύει στον ρυθμό ενός παλιότερου λαϊκού τραγουδιού.

Έτσι, η ταινία «Circus of Life», που είναι η επίσημη πρόταση του Πακιστάν στα Όσκαρ, είχε πολύ θετικές πρώτες εντυπώσεις, καθώς η ταινία βραβεύτηκε στο φεστιβάλ του Μπουσάν στο τέλος του 2019 και ετοιμάζονταν για πρεμιέρα στο Πακιστάν στις αρχές του 2020, όταν τρεις ημέρες πριν πραγματοποιηθεί, η κυβέρνηση τη ματαίωσε ζητώντας επανεξέταση του περιεχομένου της από ειδική επιτροπή.

Ομάδες φονταμενταλιστών της χώρας έδωσαν τον χαρακτηρισμό «βλάσφημο» στο φιλμ, θεωρώντας ότι είναι πιθανό να οδηγήσει ανθρώπους να παρεκκλίνουν από τον ισλαμισμό.

Μετά από δικαστική μάχη μηνών, η ταινία πήρε άδεια τελικά από την εθνική επιτροπή ανθρωπίνων δικαιωμάτων για να προβληθεί το καλοκαίρι, όμως αυτό δεν έχει συμβεί μέχρι σήμερα λόγω των διαρκών απειλών για τη ζωή του που δέχεται ο δημιουργός από συγκεκριμένα γκρουπ.

Σε δηλώσεις του στην Guardian, o σκηνοθέτης της ταινίας δήλωσε χαρακτηριστικά το εξής: «δέχoμαι δεκάδες απειλητικά τηλεφωνήματα και μηνύματα, όπως και φωτογραφίες αποκεφαλισμών» .

.

Δείτε επίσης