Πολιτισμός

Το 2020 ήταν μια καλή χρονιά για τον ελληνικό κινηματογράφο

Ποιες ταινίες ξεχώρισαν φέτος;

cinema

Ο ελληνικός κινηματογράφος στη τόση δύσκολη και ιδιαίτερη χρονιά του 2020, φαίνεται ότι άνθισε σε σχέση με την παγκόσμια βιομηχανία κινηματογράφου, που συνεχίζει να πλήττεται βαρύτατα λόγω της πανδημίας.

Οι ακριβές παραγωγές, το προσεγμένο καστ και το δυνατό σενάριο έκαναν ορισμένες ελληνικές ταινίες να ξεχωρίζουν στην εγχώρια και διεθνής κινηματογραφική αγορά, με αποτέλεσμα ο ελληνικός κινηματογράφος να τα πάει περίφημα και να μας κάνει να αισιοδοξούμε για καλύτερες παραγωγές στο μέλλον.


Στην εγχώρια κινηματογραφική αγορά τις εντυπώσεις έκλεψε η «Ευτυχία» του Άγγελου Φραντζή και πρωταγωνίστριες την Καρυοφυλλιά Καραμπέτη και την Κάτια Γκουλιώνη που υποδύθηκαν την σπουδαία στιχουργό Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου. Η ταινία έκοψε συνολικά 670.000 εισιτήρια, συζητήθηκε πολύ και απέδειξε πως το ελληνικό σινεμά διαθέτει τις δυνάμεις να πετύχει υψηλούς στόχους.Σε διεθνές επίπεδο, ωστόσο, η πιο σημαντική ταινία της χρονιάς που πέρασε ήταν τα «Μήλα» που μάγεψε κοινό και κριτικούς στην πρεμιέρα της στο Φεστιβάλ Βενετίας και γοήτευσε ιδιαιτέρως την Κέιτ Μπλάνσετ η οποία ανέλαβε τη διεθνή προώθησε της ταινίας ως ως executive producer. Τα «Μήλα» που θα εκπροσωπήσουν την Ελλάδα στα φετινά Όσκαρ, είχαν 18 συμμετοχές της σε ξένα φεστιβάλ, απέσπασαν το βραβείο σεναρίου - Χρήστος Νίκου Σταύρος Ράπτης - στο φεστιβάλ του Σικάγου ενώ έχουν εξασφαλίσει διανομή, σε αίθουσες και πλατφόρμες, σε Ευρώπη, Βόρειο Αμερική, Αυστραλία και Νέα Ζηλανδία, Ασία.

Ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, κ. Μάρκος Χολέβας δήλωσε το εξής:

«Εδώ και χρόνια υπάρχει μια παρεξήγηση ότι ο ελληνικός κινηματογράφος είναι ο φτωχός συγγενής τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό της χώρας και ότι η εμβέλειά του είναι περιορισμένη και εξαντλείται μέσα στην κλειστή κοινότητά του. Η πραγματική εμβέλεια όμως της ελληνικής ταινίας διαψεύδει τις δοξασίες αυτές και τα στοιχεία αποδεικνύουν ότι η δυναμική των Ελλήνων κινηματογραφιστών αναγνωρίζεται στο εξωτερικό και θέτει τις βάσεις για να επαναπροσδιορίσουν τη σχέση τους με το ελληνικό κοινό»

Δείτε επίσης