Πολιτισμός

Νικόλας Άσημος: Η ζωή και ο θάνατος του πιο αιρετικού καλλιτέχνη που γέννησε αυτος ο τόπος

Έφυγε από τη ζωή μια μέρα σαν αυτή, πριν από 33 χρόνια

asimos

Στις 20 Αυγούστου του 1949 γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη ένα μωρό που από πολύ νωρίς θα φαινόταν πως είχε έρθει για να ξεχωρίσει, να λάμψει, να εκπέσει και τελικά να φύγει γρήγορα. Από επιλογή.

Ο Νικόλας Ασημόπουλος- αυτό ήταν το πραγματικό του όνομα- δεν ήταν καλός μαθητής, διέθετε όμως κοφτερό μυαλό και «τρέλαινε» τους καθηγητές του με τα ατελείωτα «γιατί» που τον απασχολούσαν. Τα «γιατί» αυτά φάνηκε να τον απασχολούν και στο υπόλοιπο της ζωής του και κανείς δεν κατάφερε όπως φάνηκε να του τα απαντήσει.

Το 1972 και αφού είχε ολοκληρώσει τις σπουδές του στη Φιλοσοφική Αθηνών, ξεκίνησε να τραγουδάει σε μπουάτ της Πλάκας και να συνεργάζεται με τα πιο μεγάλα ονόματα της αθηναϊκής νύχτας.

Η κιθάρα που του χάρισε ο μπαμπάς του πριν χρόνια φαίνεται πως είχε παίξει σπουδαίο ρόλο στην απόφαση του να ασχοληθεί με τη μουσική και να πάρει τον μεγάλο δρόμο για την πρωτεύουσα. Για να ασχοληθεί με το αντικείμενο που είχε σπουδάσει; Ούτε λόγος!

Το 1986 ήταν η χρονιά σταθμός για τη ζωή του Άσιμου και ίσως αποτελεί το ορόσημο της ευτυχίας του. Ο καρπός του έρωτα του με την αναρχοφεμινίστρια Λίλιαν Χαριτάκη, έβλεπε το πρώτο φως και εκείνος άφηνε για λίγο τη μαυρίλα που τον στοίχειωνε και φορά το πιο λαμπερό του χαμόγελο.

Λέγεται πως μια μέρα που κρατούσε την κόρη του στην αγκαλιά του, σκάρωσε το «Παπάκι», εκείνο που αγαπήσαμε όλοι από την φωνή της κολλητής του, Χαρούλας Αλεξίου.


https://youtu.be/ZyqNvdocg44

Δείτε επίσης