Πολιτισμός

«Η ιστορία του γάτου που έμαθε σ’ ένα γλάρο να πετάει»

Μια παιδική παράσταση για την τεράστια δύναμη της αγάπης

theatre

Μια γλαροπούλα πέφτει θύμα της θαλάσσιας ρύπανσης. Πριν ξεψυχήσει, εμπιστεύεται το αβγό της στον καλό γάτο Ζορμπά και του ζητά το λόγο του, ότι θα κλωσήσει το αβγό, δεν θα φάει το γλαρόπουλο, και θα του μάθει να πετά. Ο Ζορμπάς τον δίνει. Μα είναι ποτέ δυνατόν ένας γάτος να μάθει σ′ ένα γλάρο να πετάει; Η δύναμη της αγάπης μπορεί να κάνει τα πάντα δυνατά.

Τη συγκινητική αλληγορία του πολυβραβευμένου Χιλιανού συγγραφέα Λουίς Σεπούλβεδα για τον γάτο που έμαθε σ’ ένα γλάρο να πετάει, σκηνοθετεί ο Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος με το Θέατρο του Νέου Κόσμου, σε θεατρική διασκευή της Άνδρης Θεοδότου και μουσική Φοίβου Δεληβοριά.

Με την πολυετή εμπειρία στο θέατρο αλληλεγγύης για παιδιά, ο σκηνοθέτης δημιουργεί έναν χαρούμενο κόσμο από ζώα γεμάτα χιούμορ και ευαισθησία, με τη σκέψη ιδιαίτερα στα παιδιά που βιώνουν συνθήκες κοινωνικού αποκλεισμού.

Η παιδική παράσταση «Η ιστορία του γάτου που έμαθε σ’ ένα γλάρο να πετάει» παρουσιάζεται στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου από τις 26 Ιουνίου, στο Αίθριο του Μορφωτικού Ιδρύματος της Εθνικής Τράπεζας.

Πληροφορίες παράστασης

Διασκευή Άνδρη Θεοδότου
Σκηνοθεσία Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος
Μουσική Φοίβος Δεληβοριάς
Σκηνικά - Κοστούμια Μαγδαληνή Αυγερινού
Επιμέλεια κίνησης Σοφία Πάσχου
Εικαστικό παράστασης Γιάννης Σιδέρης
Βοηθός σκηνοθέτη Μάρω Χαραλαμπίδου
Παίζουν: Άνδρη Θεοδότου, Θάνος Λέκκας, Λυδία Τζανουδάκη, Στράτος Χρήστου, Απόστολος Ψυχράμης.
Διάρκεια 50′
Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης (Αίθριο) Θουκυδίδου 13, Αθήνα

26/06 έως 27/06/2021 στις 19:00
26/06 έως 27/06/2021 στις 20:15
3/07 έως 04/07/2021 στις 19:00
3/07 έως 04/07/2021 στις 20:15

«Ο γάτος, που ήταν μαύρος και πελώριος και χοντρός, λιαζόταν στο μπαλκόνι ρονρονίζοντας και σκεφτόταν τι ωραία που την περνούσε εκεί, ξαπλωμένος ανάσκελα, με τις ζεστές ακτίνες πάνω στην κοιλιά, τα τέσσερα πόδια μαζεμένα και την ουρά απλωμένη. Τη στιγμή ακριβώς που έστριβε τεμπέλικα το κορμί για να λιάσει και τη ράχη του, άκουσε το βόμβο κάποιου πετούμενου που δεν μπόρεσε να καταλάβει τι ήταν, και που ζύγωνε με μεγάλη ταχύτητα. Τινάχτηκε πάνω, στήθηκε γερά στα τέσσερα ποδάρια του, κι ίσα που πρόλαβε να χωθεί σε μια γωνιά, αποφεύγοντας το γλάρο που έπεσε στο μπαλκόνι του. Πιο βρόμικο πουλί δεν είχε ξαναδεί! Όλο του το κορμί ήταν ποτισμένο με μια μαύρη ουσία που έζεχνε».

Από το ομότιτλο βιβλίο που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Opera σε μετάφραση Αχιλλέα Κυριακίδη

Δείτε επίσης