Πολιτισμός

Cyprien Katsaris: Ένας Star του πιάνου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Ένα μοναδικό πρόγραμμα για τους λάτρεις του πιάνου υπό την διεύθυνση του αρχιμουσικού Βόλιτς

megaro

Με μεγάλο ενθουσιασμό υποδέχτηκε τον παγκοσμίου φήμης πιανίστα και συνθέτη Cyprien Katsaris το πιστό κοινό του στην Αθήνα, όπου βρίσκεται για δυο ξεχωριστές συναυλίες στο Μέγαρο Μουσικής.

Την Παρασκευή 15 Οκτωβρίου επιστρέφει στη σκηνή του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, ως σολίστ με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, με ένα μοναδικό πρόγραμμα για τους λάτρεις του πιάνου υπό την διεύθυνση του αρχιμουσικού Βόλιτς.

Σχετικά με το έργο ο καλλιτέχνης δήλωσε τα εξής:

Το έργο αφηγείται την ιστορία της θεάς Αθηνάς, κόρης του Δία, που τιμωρημένη από τον πατέρα της ξυπνάει μετά από αιώνια λήθη στον 19ο αιώνα για να βρει μία Ελλάδα κάτω από τον οθωμανικό ζυγό και βρίσκεται έκπληκτη μπροστά στα ερείπια των Αθηνών. Η Αθηνά παροτρύνει τους σκλαβωμένους Έλληνες να εξεγερθούν.

Ο Μπετόβεν όπως και ο συγγραφέας Άουγκουστ φον Κότσεμπου σύγχρονοι της εποχής της Ελληνικής Επανάστασης, ήταν ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένοι με τον αγώνα των Ελλήνων για ανεξαρτησία και αυτό αποτυπώνεται μεγαλειωδώς στο έργο «Ερείπια των Αθηνών».

Μέσα σε αυτό το έργο του Μπετόβεν υπάρχει και το πολύ γνωστό «Τούρκικο Εμβατήριο», δηλαδή το εμβατήριο των Γενίτσαρων, της επίλεκτης στρατιωτικής μονάδας της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, που συγκροτείτο κυρίως από αιχμαλώτους πολέμου, μισθοφόρους και παιδιά χριστιανικών οικογενειών που εξαναγκάζονταν να υπηρετήσουν στον στρατό.


Δείτε επίσης