Πολιτισμός

Σούλι: Άναψε ξανά το τζάκι του «Τζαβελλαίικου»

Ένα Μουσείο που αναβιώνει την ιστορία του Σουλίου

lampros_tzavelas_oikia_xr

Έπειτα από 218 ολόκληρα χρόνια, η καμινάδα του σπιτιού του εμβληματικού οπλαρχηγού Λάμπρου Τζαβέλλα κάπνισε ξανά και «έσπασε» η κατάρα που είχε ρίξει ο Αλή Πασάς να μην ανάψει ποτέ ξανά κανένα τζάκι στο Σούλι.

Μερικές ημέρες πριν, το περίφημο «Τζαβελλαίικο» άνοιξε ξανά τις πύλες του ως Μουσείο. Η οικεία του αγωνιστή δεσπόζει στους πρόποδες της κορυφής Βούτση, είναι λιθόκτιστη και έξω από αυτή υπάρχουν οι προτομές του ίδιου και της συζύγου του, Μόσχως Τζαβέλλα.

Το Μουσείο κοσμείται από σπάνιας ομορφιάς κειμήλια, τα οποία έχουν στην κατοχή τους οι απόγονοι του αγωνιστή και αποτελούν μάρτυρες της Ιστορίας. Στο σπίτι φιλοξενούνται και τα κειμήλια του Κίτσου Μπότσαρη, ενώ στους τοίχους της κεντρικής σάλας είναι τοποθετημένες οι εικόνες των απογόνων του οπλαρχηγού.

Το αρχοντικό χαρακτηρίζεται διατηρητέο, ανήκει στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Θεσπρωτίας και αποκαταστάθηκε με ειδικές άδειες από τους απογόνους του ήρωα. Παλαιότερα, και για την ακρίβεια το 1985, είχε γίνει προσπάθεια αποκατάστασης της οικείας, με πρωτοβουλία του ταξιάρχη Λάμπρου Τζαβέλλα, του 7ου κατά σειρά απογόνου του θρυλικού αγωνιστή.

Η προσπάθεια αποκατάστασης του σπιτιού δεν ήταν καθόλου εύκολη διαδικασία. Όλες οι παρεμβάσεις έγιναν έπειτα από σχετικές άδειες και υποδείξεις της αρμόδιας Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, καθώς ο ιστορικός χώρος του Σουλίου είναι προστατευόμενος.

Πάντως, όλα τα έξοδα αναστήλωσης καλύφθηκαν από την οικογένεια Τζαβέλλα, δίχως καμία οικονομική υποστήριξη από κανέναν. Η αποκατάσταση έγινε με ιδιωτική πρωτοβουλία και ιδιωτικούς πόρους.

Στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε πριν από μερικές ημέρες για το άνοιγμα του Μουσείου, ο Κωνσταντίνος Τζαβέλλας, απόγονος 8ης γενιάς του καπετάν Λάμπρου Τζαβέλλα, τόνισε: «Στο ταξίδι αυτό του χρέους, που η οικογένειά μας άρχισε πριν από 36 χρόνια, έχει δώσει πάνω από όλα την ψυχή της».

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η οικογένειά του θα συνεχίσει να είναι αφοσιωμένη στο έργο μέχρι να ολοκληρωθεί το «Τζεβελλαίικο» και να αποτελέσει θαυμαστό μνημείο του Σουλίου, αλλά και πόλο έλξης για τον κάθε ταξιδευτή στην περιοχή.

Ο Κωνσταντίνος Τζαβέλας είπε, επίσης, ότι στην οικία κάθε χρόνο θα εκτίθενται τα κειμήλια της οικογενείας του, ενώ αυτή θα λαμβάνει μέρος σε εορταστικά δρώμενα και εκδηλώσεις, με σκοπό την ανάδειξη και την αποκατάσταση του Ιστορικού χώρου του Σουλίου.

Παράλληλα, εξήγησε ότι η αποκατάσταση του σπιτιού ήταν κάτι που επιθυμούσε ο πατέρας του από πολύ μικρός, καθώς ο παππούς του, στρατηγός Λάμπρος Τζαβέλας, του διηγούταν τα κατορθώματα των προπαππούδων τους στο Σούλι.

«Πρέπει όταν μπορέσουμε, να ξαναφτιάξουμε το “Τζαβελλαίικο” ενάντια στην κατάρα του Αλή Πασά, που όταν πήρε το Σούλι το 1803, είπε να μην καπνίσει ξανά κανένα σουλιώτικο τζάκι», τόνισε ο Κωνσταντίνος Τζαβέλλας ότι ήταν τα λόγια των προγόνων του.

Τελικά, ήρθε το πλήρωμα του χρόνου!

Η θρυλική ιστορία του Σουλίου


Δείτε επίσης