Πολιτισμός

Οι γειτονιές της Αθήνας προσβάσιμες σε άτομα με αναπηρία – Χαρτογραφήθηκαν 8 διαδρομές πολιτιστικού-τουριστικού ενδιαφέροντος

20210602-TGR-AccessibleAthens0257-min
Αρθρογράφος: vradini
Από vradini

Στην πιλοτική καταγραφή διαδρομών πολιτιστικού και τουριστικού ενδιαφέροντος στην πρωτεύουσα, διαδρομών προσβάσιμων για ανθρώπους με κινητική ή οπτική αναπηρία, προχωρά ο Δήμος Αθηναίων.

Ήδη, σε συνεργασία με την Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία «Με άλλα μάτια», σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του δήμου, έχει «χαρτογραφήσει» οκτώ διαδρομές, τέσσερις από τις οποίες απευθύνονται σε ανθρώπους με κινητική αναπηρία και τέσσερις σε ανθρώπους με προβλήματα όρασης. Μεταξύ άλλων είναι από το ιστορικό κέντρο έως την πλατεία Κεραμεικού, για την Ακρόπολη κ.ά. Καθεμία από τις διαδρομές περιλαμβάνεται στην πλήρως προσβάσιμη ηλεκτρονική σελίδα: https://accessibleroutes.thisisathens.org και αποτυπώνονται σε έναν διαδραστικό χάρτη, στον οποίο εμφανίζεται κάθε πιθανό εμπόδιο, όπως ταυτόχρονα και ο τρόπος αποφυγής του.

Όλα τα σημεία επιλέχθηκαν, ώστε να συνδυάζουν όσο το δυνατόν περισσότερα σημεία ενδιαφέροντος μέσα στην πόλη με τα λιγότερα εμπόδια κατά τη διαδρομή. Τα βήματα είναι ξεκάθαρα και αναλυτικά, με ηχητική δυνατότητα (μέσω widget) για άτομα με προβλήματα όρασης. Με την επιλογή της διαδρομής, εμφανίζεται η καταγραφή των σημείων ενδιαφέροντος, η σύνοψη της διαδρομής, η προσβασιμότητά της, καθώς και η αναλυτική διαδρομή και ο χάρτης που την απεικονίζει με link στο Google Maps.

Στη σελίδα αναφέρονται επίσης οι δυνατότητες μετακίνησης με αναλυτική πληροφόρηση για την πρόσβαση στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Επίσης τιμώντας τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία, ο δήμος στηρίζει δύο ξεχωριστές παραστάσεις, που πραγματοποιούνται σήμερα και αύριο στο Θέατρο Ίσον. Πρόκειται για την παράσταση συμπεριληπτικού χορού με τίτλο «Απόηχος» από την επαγγελματική συμπεριληπτική ομάδα χορού «Έξις» που ανεβαίνει απόψε στις 21.30, ενώ αύριο Σάββατο, την ίδια ώρα, θα πραγματοποιηθεί η πλήρως προσβάσιμη παράσταση με τίτλο: «Αντιγόνη - Πράξις I» από την επαγγελματική συμπεριληπτική θεατρική ομάδα «Θέαμα» (Θέατρο Ατόμων με Αναπηρία).

Δείτε επίσης