Πολιτισμός

Πωλείται το αρχιτεκτονικό διαμάντι των μέσων του 20ού αιώνα «Starship House»

starship-house-e1632958765330

Ο Arthur Erickson ήταν ο περισσότερο διεθνώς καταξιωμένος Καναδός αρχιτέκτονας και το «Starship House», το οποίο σχεδίασε στο δυτικό Βανκούβερ, θεωρείται διαμάντι αρχιτεκτονικής των μέσων του προηγούμενου αιώνα. Τώρα, το «Starship House» -γνωστό επίσης και ως «Catton House»- έχει τεθεί προς πώληση από την West Coast Modern αντί του ποσού των 3,83 εκατομμυρίων δολαρίων (περίπου 3,36 εκατομμυρίων ευρώ).

Η οικία σχεδιάστηκε και χτίστηκε το 1967, αντικατοπτρίζοντας την θετική ενέργεια της χώρας που βίωναν τότε οι Καναδοί. «Με μια έννοια, το Catton House απηχεί την αξιοσημείωτη αισιοδοξία με την οποία τότε οι Καναδοί ατένιζαν το μέλλον τους» υπογραμμίζει ο Trent Rodney της West Coast Modern. «To 1967 -το έτος κατασκευής του- ανήγγειλε μια θαυμάσια εποχή αρχιτεκτονικής και ντιζάιν, με κορύφωση τη Διεθνή Έκθεση του 1967 στο Μόντρεαλ και την κατασκευή εμβληματικών κτηρίων όπως το Δημαρχείο του Τορόντο και το Simon Fraser University στην Μπέρναμπι της Βρετανικής Κολομβίας» προσθέτει.

Ο Erickson ήταν γνωστός για το ότι έδινε προτεραιότητα στο τοπίο σε όλα τα πρότζεκτ του, από κατοικίες, κτήρια για εμπορικές χρήσεις και δημόσια κτήρια μέχρι το δημόσιο τοπίο. Λαξευμένο σε ένα απότομο γκρεμό στο Eagleridge Drive, το «Starship House» ή «Catton House» χρησιμοποιεί ως πλεονέκτημα το έδαφος και καταλήγει να είναι μια γλυπτή και φουτουριστική αρχιτεκτονική δομή που από ψηλά βλέπει τον πορθμό Georgia Strait. Η τεσσάρων υπνοδωματίων, δύο λουτρών και καλυμμένη με κέδρο οικία πλημμυρίζει με φυσικό φως που εισέρχεται από τα παράθυρα που βλέπουν προς τη Δύση (https://www.youtube.com/watch?v=O2uj8HIQN2I&t=2s).

Χαρακτηρίζεται από δύο επίπεδα: το πρώτο είναι ένα περιβεβλημένο από γυαλί λίβινγκ ρουμ, έχοντας ως επίκεντρο ένα γωνιώδες τζάκι. Σε αυτό το επίπεδο είναι ο χώρος της τραπεζαρίας, η κουζίνα και το κύριο υπνοδωμάτιο. Επάνω, τα παιδικά δωμάτια. Ο κέδρος στο εξωτερικό της οικίας συμπληρώνεται από δρύινα πατώματα και πόρτες από μαόνι. «Κάποιες φορές ρίχνω τη ματιά μου πίσω στα πρότζεκτ που έχω κάνει και σκέφτομαι "πώς και με άφησαν να το κάνω αυτό;"» είχε πει ο Arthur Erickson.

Δείτε επίσης