Πολιτισμός

«If Paradise Is Half as Nice»: Ντοκιμαντέρ για την κολεκτίβα καλλιτεχνών που ζει και δημιουργεί σε εγκαταλελειμμένα κτίρια

zeitz10

To καλοκαίρι του 2020 η κολεκτίβα καλλιτεχνών, IPIHAN (If Paradise Is Half as Nice) εγκαταστάθηκε σε πρώην τσιμεντοβιομηχανία στο Ρότερνταμ.

Οι καλλιτέχνες άφησαν την άνεση των στούντιό τους και δημιούργησαν στην εγκαταλελειμμένη τοποθεσία τέχνη, ό,τι πρόσφερε η περιοχή, από τα υλικά, τον χώρο μέχρι τη δυναμική της φθοράς.

Στο ντοκιμαντέρ «If Paradise Is Half as Nice» η σκηνοθέτις Marieke van der Lippe καταγράφει με την κάμερά της τη διαδικασία, τη συντροφικότητα, τη ζωή σε έναν τόπο χωρίς τίποτα, όπου όλα όμως είναι δυνατά.

Η ομάδα IPIHAN, σύμφωνα με το artnews άρχισε να υλοποιεί πρότζεκτ το 2012 όταν οι καλλιτέχνες Pim Palsgraaf και Daan Botlek με έδρα το Ρότερνταμ αποφάσισαν να ταξιδέψουν στη Λειψία της Γερμανίας. Εκεί βρήκαν ένα εγκαταλελειμμένο κτίριο στο οποίο αποφάσισαν να κατοικήσουν και να κάνουν τέχνη για λίγους μήνες. Μετά από μια επιτυχημένη, αυτοσχέδια έκθεση στον χώρο, οι καλλιτέχνες αποφάσισαν να συνεχίσουν και προσκαλούν μια ομάδα καλλιτεχνών να κατοικούν σε διάφορους εγκαταλελειμμένους χώρους σε πόλεις σε όλη τη Γερμανία και την Ολλανδία, συχνά σε εγκαταλελειμμένα κτίρια εργοστασίων.

Το ντοκιμαντέρ επικεντρώνεται στο πρότζεκτ του 2020 και δείχνει πώς οι καλλιτέχνες αφιερώνουν χρόνο στην κατασκευή μιας σκηνής και άλλων χώρων διαβίωσης. Παρουσιάζονται να χτίζουν, να γελούν, να μαγειρεύουν και να τραγουδούν μαζί. Προβάλλει επίσης την ταχεία ανταλλαγή ιδεών, τον περιορισμένο χρόνο για την υλοποίησή τους και την εύρεση τρόπων για να γίνουν πραγματικότητα.

Κάθε χρόνο ένας διαφορετικός σκηνοθέτης εντάσσεται στην ομάδα για να γυρίσει ένα ντοκιμαντέρ. Η ταινία της Marieke van der Lippe έκανε πρεμιέρα στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Ρότερνταμ.

«Είναι απλά ελευθερία, απλά ελευθερία» αναφέρει μια καλλιτέχνις στην πρώτη σκηνή του ντοκιμαντέρ.

Δείτε επίσης