Πολιτισμός

Σε κλίμα συγκίνησης το αφιέρωμα στον Μίκη Θεοδωράκη

Το διοργάνωσε η Περιφέρεια Αττικής στο Μέγαρο Μουσικής

Σε κλίμα συγκίνησης το αφιέρωμα στον Μίκη Θεοδωράκη
Αρθρογράφος: vradini
Από vradini

Με μία μοναδική συναυλία στο Μέγαρο Μουσικής η Περιφέρεια Αττικής τίμησε τον κορυφαίο συνθέτη Μίκη Θεοδωράκη, ενώ εκπρόσωποι φορέων και πλήθος κόσμου, σε φορτισμένο κλίμα, παρακολούθησαν ένα μουσικό ταξίδι, μικρό δείγμα από το τεράστιο κεφάλαιο που έχει αφήσει ως παρακαταθήκη στον πολιτισμό μας «ο κατεξοχήν Έλληνας πολίτης του κόσμου», όπως τον προσδιόρισε στον χαιρετισμό του ο περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης.

Η εκδήλωση διοργανώθηκε με πρωτοβουλία του κ. Πατούλη από το Τμήμα Πολιτισμού της Περιφέρειας, ενώ συμμετείχαν η Λαϊκή Ορχήστρα «Μίκης Θεοδωράκης» και η Ορχήστρα του Ιδρύματος Μουσικής Αρχιεπισκοπής με ερμηνευτές τους Βασίλη Λέκκα, Κώστα Μακεδόνα, Καίτη Κουλλιά και Θοδωρή Μέρμηγκα. Επίσης, έλαβε μέρος και ο Ελληνικός Παραδοσιακός Χορευτικός Όμιλος Δικταίοι Καστρινοί.

Κατά την έναρξη της εκδήλωσης, ο κ. Πατούλης τόνισε ότι ο Μίκης Θεοδωράκης «με το έργο του σφράγισε ανεξίτηλα το πολιτιστικό γίγνεσθαι της Ελλάδας» και σημείωσε πως «το συγκεκριμένο αφιέρωμα αποτελεί έναν μικρό φόρο τιμής στον μεγάλο συνθέτη μας».

Αναφερόμενος στη συναυλία αλλά και στην προσωπικότητα και το έργο του Μ. Θεοδωράκη, επεσήμανε ότι αποτελεί έναν μικρό φόρο τιμής στο «μυθικό αυτό πρόσωπο που σφράγισε ανεξίτηλα το πολιτιστικό γίγνεσθαι της Ελλάδας.

Αγωνιστής, ασυμβίβαστος, δημιουργικός μέχρι το τέλος της ζωής του, μέσα από τις συνθέσεις του αποτύπωσε με νότες τις πιο σημαντικές σελίδες της σύγχρονης ιστορίας μας, αποθέωσε τον πολιτισμό μας και του έδωσε φτερά για να πετάξει σε όλον τον κόσμο.

Ήταν ο άνθρωπος που έβαλε στα χείλη του κάθε Έλληνα και της κάθε Ελληνίδας τους στίχους των μεγάλων ποιητών μας και έκανε όλον τον πλανήτη να κλείσει στην καρδιά του τις μεγάλες αξίες και τα διαχρονικά ιδανικά του ελληνικού πολιτισμού.

Γιατί ο Μίκης Θεοδωράκης αγάπησε βαθιά την Ελλάδα και συνέβαλε όσο λίγοι στο να γίνει γνωστό το όνομά της στα πέρατα του κόσμου.

Κι αν εδώ και μερικούς μήνες μάς στέρησε για πάντα τη φυσική παρουσία του, μας αφήνει ως πολύτιμη παρακαταθήκη το σπουδαίο έργο του, ισχυρό πολιτιστικό κεφάλαιο και σπουδαία κληρονομιά για τις νεότερες γενιές».

Κλείνοντας, ο κ. Πατούλης μίλησε για τη μέριμνα της Περιφέρειας ως προς τον πολιτισμό, τον οποίο αντιλαμβάνεται «ως ύψιστο δημοκρατικό αγαθό που πρέπει να είναι ελεύθερα προσβάσιμο από κάθε πολίτη, τιμώντας παράλληλα όσους τον υπηρέτησαν με πάθος, αφιερώνοντας όλη τη ζωή και την ενέργειά τους, όπως ο Μίκης, ο οποίος κατέχει ξεχωριστή θέση ανάμεσά τους».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δείτε επίσης