Πολιτισμός

Δήμος Χαλανδρίου: «Τετράδιο μνήμης» για τους μαθητές - Ξεφυλλίζοντας 100 χρόνια προσφυγιάς

Με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή, ένα λεύκωμα θα διανεμηθεί στα σχολεία του Χαλανδρίου

Ένα λεύκωμα του δήμου Χαλανδρίου για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Τιμώντας το Έτος Μνήμης Προσφυγικού Ελληνισμού, ο δήμος Χαλανδρίου πραγματοποιεί όλη τη χρονιά μια σειρά δράσεις, που στόχο έχουν να καταδείξουν ότι οι μνήμες ξεθωριάζουν αλλά δεν χάνονται και ότι η καταστροφή του μικρασιατικού ελληνισμού και η εξορία του από τη γη της Ιωνίας, καθόρισε αποφασιστικά την πορεία του λαού μας αυτά τα 100 χρόνια.

Στο πλαίσιο αυτό επιμελήθηκε και τύπωσε ένα «Τετράδιο μνήμης» που φέρει τον τίτλο «100 χρόνια μνήμης 1922-2022», το οποίο θα διανεμηθεί σε 4.500 αντίτυπα στα σχολεία της πόλης. Στο τετράδιο περιλαμβάνονται μαρτυρίες της περιπέτειας των Μικρασιατών προσφύγων του Χαλανδρίου, όπως καταγράφηκαν από την Ομάδα Προφορικής Ιστορίας του Δήμου.

Επίσης, με την ευκαιρία των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση του ΄21, περιλαμβάνεται αφιέρωμα από την έκδοση «Χαλάνδρι 1821- Οι αφανείς ήρωες», μια αρχειακή έρευνα του καθηγητή Παναγιώτη Στουραΐτη, την έκδοση της οποίας χρηματοδότησε ο Δήμος Χαλανδρίου.

Το «Τετράδιο μνήμης» προλογίζει ο δήμαρχος Χαλανδρίου, Σίμος Ρούσσος με ένα σημείωμα που αποκτά ξεχωριστή σημασία σε καιρούς που υπάρχει επιτακτική ανάγκη η νέα γενιά και να γνωρίζει και να θυμάται.

Δείτε επίσης