Πολιτισμός

Παναγία των Παρισίων: Ανοίγει ξανά πιο εντυπωσιακή από ποτέ - 700 εκατομμύρια ευρώ κόστισε το έργο της αποκατάστασης

Μπορεί οι εργασίες να καθυστέρησαν λόγω της πανδημίας, όμως το ιστορικό μνημείο ανανεώθηκε πλήρως

Η Παναγία των Παρισίων ανοίγει ξανά πιο εντυπωσιακή από ποτέ
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Τέσσερα χρόνια μετά την καταστροφική πυρκαγιά του 2019 στον καθεδρικό ναό της Παναγίας των Παρισίων οι εργασίες αποκατάστασης ολοκληρώνονται και αναδεικνύουν μία ξεχωριστή εικόνα του ναού.

Σύμφωνα με τους Times, το ιστορικό μνημείο είναι «στην καλύτερη του κατάσταση» απαλλαγμένο από «150 χρόνια σκόνης» στους τοίχους.

Πριν ακόμη η πυρκαγιά σβηστεί, οι γαλλικές αρχές έλαβαν το ιλιγγιώδες ποσό των 846 εκατομμυρίων ευρώ από δωρεές, ενώ αποκαλύφθηκε ότι μέχρι στιγμής το έργο έχει κοστίσει συνολικά 700 εκατομμύρια ευρώ.

Σημειώνεται οτι η ανοικοδόμηση του ναού επιβραδύνθηκε λόγω της πανδημίας και της μόλυνσης του χώρου από σκόνη μολύβδου μετά την πυρκαγιά η οποία ήταν συνολικά 460 τόνους, ενώ η απομάκρυνση της κόστισε 150 εκατ. ευρώ…

Κατά την διάρκεια της ανοικοδόμησης οι υπεύθυνοι του έργου παρατήρησαν την έκταση της βρωμιάς που κάλυπτε το εσωτερικό του. Ο Γάλλος υπουργός Πολιτισμού Ζαν-Μισέλ Γκιλμέν χαρακτηρίζει «εντυπωσιακό» το να βλέπεις ένα άγαλμα να είναι ξανά λευκό, ενώ ο επικεφαλής του έργου και στρατιωτικός αξιωματικός Ζαν-Λουί Ζορζελέν δήλωσε στους Times ότι όταν ανοίξει «θα τον δείτε όπως δεν τον έχετε ξαναδεί ποτέ»!

Δείτε επίσης