Πολιτισμός

Εθνικό Θέατρο: «Όλοι μαζί, όλοι διαφορετικοί, όλοι ίδιοι» - Πλούσιο το πρόγραμμα για τη σεζόν 2022-23

Στη μνήμη της Ειρήνης Παπά είναι αφιερωμένο το φετινό ρεπερτόριο

Πλούσιο το πρόγραμμα του Ενικού Θεάτρου για τη σεζόν 2022-23
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Κλασικά κείμενα, άπαιχτα έργα Ελλήνων και ξένων συγγραφέων, θεατρικές διασκευές λογοτεχνικών κειμένων και σεναρίων ταινιών, πρωτότυπες συνθέσεις, εκπαιδευτικές δράσεις, συνεργασίες με πολιτιστικούς και δημόσιους φορείς, προτείνει, μεταξύ πολλών άλλων, για τη σεζόν 2022-23 το Εθνικό Θέατρο, με τη «διαφορετικότητα» να είναι η λέξη κλειδί που χαρακτηρίζει τις φετινές επιλογές του ρεπερτορίου και των καλλιτεχνικών συντελεστών.

«Είμαι πολύ χαρούμενος που φέτος τον χειμώνα θα βρίσκονται στο Εθνικό τόσοι άξιοι καλλιτέχνες, τόσο διαφορετικοί και τόσο ταλαντούχοι. Όλοι τους δουλεύουν πυρετωδώς για την υλοποίηση του νέου μας προγράμματος με μεγάλη αγάπη και όρεξη. Και μολονότι ο φετινός χειμώνας προβλέπεται να έχει αρκετές δυσκολίες για όλους μας, ελπίζω πως στο πρόγραμμά μας θα βρουν οι θεατές μας ένα καταφύγιο. Στη δύσκολη αυτή συγκυρία είμαστε όλοι μαζί, είμαστε όλοι διαφορετικοί, είμαστε όλοι ίδιοι» είπε στη χθεσινή παρουσίαση του προγράμματος ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου, Γιάννης Μόσχος, αφιερώνοντας το φετινό ρεπερτόριο στη μνήμη της Ειρήνης Παπά, ενώ ανέφερε αλφαβητικά και τους 272 καλλιτέχνες που συνεργάζονται φέτος με τον οργανισμό.

Ειδικότερα, τη σεζόν 2022-23 θα δούμε στις σκηνές του Εθνικού, δόκιμους σημαντικούς δημιουργούς, σκηνοθέτες της νεότερης γενιάς που έχουν ήδη διαγράψει μια πολύ ενδιαφέρουσα πορεία, γνωστούς καλλιτέχνες που υπογράφουν την πρώτη τους σκηνοθεσία αλλά και νέους στα πρώτα τους βήματα. Αντίστοιχη είναι και η ποικιλομορφία των άλλων καλλιτεχνικών συντελεστών και των ηθοποιών που θα συνεργαστούν αυτό τον χειμώνα με το Εθνικό: από καλλιτέχνες που θα κάνουν την πρώτη τους εμφάνιση στη σκηνή έως πολύ έμπειρους και γνωστούς ανθρώπους του θεάτρου.

Πέρα βέβαια από τις θεατρικές παραγωγές το φετινό πρόγραμμα συμπεριλαμβάνει και πολλές άλλες δραστηριότητες: θεατροπαιδαγωγικά εργαστήρια για παιδιά, εφήβους και ενήλικες, προγράμματα θεατρικής εκπαίδευσης για κρατούμενους και ανθρώπους σε απεξάρτηση, εκθέσεις, εκδηλώσεις και συζητήσεις, συνεργασίες με διάφορους πολιτιστικούς και δημόσιους φορείς (Θέατρο Τέχνης, Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών, Κυπριακό Κέντρο Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου κ.α.) αλλά και την αξιοποίηση μιας σειράς ευρωπαϊκών προγραμμάτων, του ΕΣΠΑ 2014- 2020 και του Ταμείου Ανάκαμψης, που θα βοηθήσουν σημαντικά στην ανάπτυξη του Εθνικού.

Στο πρόγραμμα ξεχωρίζουν παραγωγές όπως:

Στην Κεντρική Σκηνή οι «Βρυκόλακες» του Χένρικ Ίψεν (από 26/10) με τον Σταμάτη Φασουλή στη σκηνοθεσία, η λαϊκή κωμωδία του Χάινριχ φον Κλάιστ, «Σπασμένη στάμνα» από τον Ακύλλα Καραζήση και τον Νίκο Χατζόπουλο (από 10/10), και το σαιξπηρικό αριστούργημα «Ρωμαίος και Ιουλιέτα» με την υπογραφή του Δημήτρη Καραντζά.

Στη Σκηνή «Νίκος Κούρκουλος» ανεβαίνουν σε πρώτη πανελλήνια παρουσίαση: «Ο άνθρωπος απ’ το Παντόλσκ» του Ντμίτρι Ντανίλοβ σε σκηνοθεσία Γιώργου Κουτλή (από 14/10), «Ο 'Αλλος» της Πένυς Φυλακτάκη σε σκηνοθεσία Σοφίας Πάσχου (από 21/12) και το «Ένα σπίτι φωτεινό σαν μέρα» του Τόνυ Κούσνερ σε σκηνοθεσία Γιάννη Μόσχου (από 1/3).

Στο Θέατρο REX - Σκηνή «Μαρίκα Κοτοπούλη», η Αμάλια Μπένετ σκηνοθετεί «Τα φώτα της πόλης» του Τσάρλι Τσάπλιν (από 18/11), και ο Νίκος Καραθάνος το «Μια νύχτα στην Επίδαυρο» (από 16/2).

Η Πειραματική Σκηνή Νέων Δημιουργών που επαναλειτουργεί, μετά από μια διακοπή δύο χρόνων, επιχειρεί να είναι ένας χώρος συνάντησης, ζύμωσης, δοκιμής, ανακάλυψης νέων τρόπων και νέων φωνών και θα φιλοξενήσει την περιπατητική παράσταση «Τοπογραφία θανάτου ή Ας μην ξεχάσουμε» σε σκηνοθεσία Μπρικένα Γκίστο (από 18/11), τους «Προβοκάτορες» του Γιάννη Αποσκίτη σε σκηνοθεσία Ορέστη Σταυρόπουλου (από 1/12), το «Δε φάιναλ θολούθιον», σε σκηνοθεσία Σωτήρη Ρουμελιώτη (από 27/1), το «Goodbye, Lindita» σε σκηνοθεσία Μάριο Μπανούσι (από 23/3) και το «Yes, we can΄t» σε σκηνοθεσία Μαριλένας Κατρανίδου (από 19/5).

Το Μικρό Εθνικό προτείνει ένα ευρύ και ολοκληρωμένο ρεπερτόριο για το νεανικό κοινό στην παιδική και στην εφηβική σκηνή («Η Χάιντι και τα βουνά», «Το ξύπνημα της άνοιξης», «Ιστορίες για να μην κοιμάσαι»)

Επίσης, το Εθνικό Θέατρο οργανώνει και μια σειρά από συζητήσεις πάνω σε φλέγοντα ζητήματα που απασχολούν την κοινωνία και την τέχνη. Η πρώτη συζήτηση που θα ανοίξει αυτόν τον κύκλο θα πραγματοποιηθεί στις 3 Οκτωβρίου στις 19.00 στην Κεντρική Σκηνή, στο κτήριο Τσίλλερ, με θέμα: «Το ελληνικό θέατρο στην εποχή του #MeToo».

Δείτε επίσης