Πολιτισμός

Θεσσαλονίκη: Μια «Γοργόνα» τραγουδά στο «Συμπόσιον» - Συναυλία στον αστικό αμπελώνα της πόλης

Όσοι παρακολούθησαν την εκδήλωση είχαν την ευκαιρία να δοκιμάσουν το κρασί που παράγεται από τα σταφύλια του αμπελώνα του δήμου

 Πλημμύρισε μουσικές ο αστικός αμπελώνας της Θεσσαλονίκης
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Πλημμύρισε μουσικές ο αστικός αμπελώνας του δήμου Θεσσαλονίκης, στην περιοχή του Καυτανζογλείου Σταδίου. Στον ξεχωριστό αυτό χώρο στην καρδιά της πόλης, φιλοξενήθηκε χθες το βράδυ μια συναυλία του συνθέτη Δημήτρη Μαραμή, ο οποίος παρουσίασε το έργο του «Συμπόσιον».

Πρόκειται για ένα κύκλο τραγουδιών με μελοποιημένα ποιήματα και κείμενα με θέμα τον οίνο και τον έρωτα, μέσα από διαφορετικές εποχές της ελληνικής ποίησης, αναδεικνύοντας την πολιτισμική και συμβολική αξία του κρασιού στην αδιάκοπη πορεία της ελληνικής γλώσσας. Τα τραγούδια ερμήνευσαν οι Μέλα Γεροφώτη και Νίκος Κύρτσος, συμμετείχε ο βιολονίστας Κωνσταντίνος Παυλάκος, ενώ ο συνθέτης Δημήτρης Μαραμής ήταν στο πιάνο. Στη χθεσινή εκδήλωση μαζί με τον κόσμο της γειτονιάς και πολλούς κατοίκους άλλων περιοχών παρευρέθηκαν ο υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας - Θράκης Σταύρος Καλαφάτης, ο αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος Ερωτόκριτος Θεοτοκάτος, ο οινοποιός Βαγγέλης Γεροβασιλείου κι ο βουλευτής Δημήτρης Κούβελας.

Εξαιρετικά ικανοποιημένος γιατί ο αστικός αμπελώνας, που είναι κι ο μοναδικός σε πανελλαδικό επίπεδο, αποτελεί έναν χώρο που αγαπήθηκε τόσο πολύ από τη γειτονιά και από ολόκληρη την πόλη, εμφανίστηκε ο δήμαρχος Κωνσταντίνος Ζέρβας, ενώ από την πλευρά της, η αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Τουρισμού Μαρία Καραγιάννη μίλησε για τη σημασία που έχει ο μοναδικός αυτός χώρος αναφορικά με την τουριστική εικόνα της πόλης και τη γαστρονομία της, μετά και την ένταξη της Θεσσαλονίκης στο Δίκτυο Δημιουργικών Πόλεων της Unesco ακριβώς στον τομέα της γαστρονομίας.

Όσοι παρακολούθησαν την εκδήλωση είχαν την ευκαιρία να δοκιμάσουν και τη «Γοργόνα», το κρασί που παράγεται από τα σταφύλια του αστικού αμπελώνα, ο οποίος δημιουργήθηκε στον χώρο όπου παλαιότερα βρισκόταν το δημοτικό μηχανουργείο ως αποτέλεσμα συνεργασίας του δήμου Θεσσαλονίκης με το Εργαστήριο Αμπελουργίας του ΑΠΘ και το Κτήμα Γεροβασιλείου.

Δείτε επίσης