Πολιτισμός

Μεξικό: Διμερείς συναντήσεις εργασίας της Λιάνας Μενδώνη – Στη σύνοδο της UNESCO, Mondiacult 2022, η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού

Από τις συναντήσεις προέκυψαν νέες προοπτικές συνεργασιών της χώρας μας στον τομέα του πολιτισμού

Μεξικό: Διμερείς συναντήσεις εργασίας της Λιάνας Μενδώνη
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Εποικοδομητικές διμερείς συνεργασίες και συναντήσεις με στελέχη της ηγεσίας της UNESCO και ομολόγους της, είχε στο Μεξικό η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη, στο περιθώριο των εργασιών της Συνόδου Mondiacult 2022, που διοργανώνει ο διεθνής οργανισμός.

Σύμφωνα με το ΥΠΠΟΑ, κατά τις συναντήσεις αυτές ανανεώθηκαν υπάρχοντες πολιτιστικοί δεσμοί της Ελλάδας και δημιουργήθηκαν νέες προοπτικές συνεργασίας της χώρας μας.

Στη συνάντηση εργασίας της Λίνας Μενδώνη με την γενική διευθύντρια της UNESCO, Όντρεϊ Αζουλάι έγινε, μεταξύ άλλων, ιδιαίτερη αναφορά στο παγκόσμιο συνέδριο, το οποίο οργανώνει το ΥΠΠΟΑ, σε συνεργασία με το Κέντρο Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, για τον εορτασμό των πενήντα ετών από την υιοθέτηση της Σύμβασης της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς, στους Δελφούς τον προσεχή Νοέμβριο, με θέμα τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης, αλλά και του υπερτουρισμού επί της πολιτιστικής κληρονομιάς, με την συμμετοχή διεθνών προσωπικοτήτων.

Στο επίκεντρο της συζήτησης της Λ. Μενδώνη με την πρόεδρο του Εκτελεστικού Συμβουλίου της UNESCO, Ταμάρα Ράσοβατς Σιαμασβίλι ήταν οι πρωτοβουλίες, οι δράσεις και τα έργα που αφορούν στην προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς, υλικής και άυλης, από την κλιματική κρίση, και ιδιαίτερα στους αρχαιολογικούς χώρους που περιλαμβάνονται στον κατάλογο της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς, όπως οι Δελφοί, ο Μυστράς, οι Φίλιπποι, η Αρχαία Ολυμπία, καθώς και στις θέσεις της χώρας μας για την προστασία των πολιτιστικών αγαθών από την παράνομη διακίνηση.

Κατά τη συνάντηση της Λίνας Μενδώνη με τον υπουργό Πολιτισμού της Βραζιλίας Χέλιο Φεράζ ντε Ολιβέιρα, αποφασίστηκε η σύσφιγξη των σχέσεων των δύο χωρών με την υπογραφή της διμερούς συμφωνίας για συνεργασία στους τομείς της πολιτιστικής κληρονομιάς, της χειροτεχνίας, του κινηματογράφου και των οπτικοακουστικών, ενώ κατά τη συνάντησή της με τον υπουργό Πολιτισμού της Αργεντινής Τριστάν Μπάουερ ο οποίος τρέφει ιδιαίτερα φιλελληνικά αισθήματα, συμφωνήθηκε η υπογραφή μνημονίου συνεργασίας για την πάταξη του παράνομου εμπορίου αρχαιοτήτων, αλλά και για τη δημιουργία ικανών προϋποθέσεων για διμερείς ανταλλαγές στον τομέα της μουσικής, της ζωγραφικής, του κινηματογράφου. Ήδη στην Εθνική Βιβλιοθήκη του Μπουένος Άιρες ετοιμάζεται έκθεση τεχνουργημάτων από την Ελλάδα, το Περού, τη Χιλή, την Αργεντινή, χώρες με αρχαίους πολιτισμούς.

Τέλος, η Λ. Μενδώνη συναντήθηκε με την υπουργό Πολιτισμού της Ανδόρρας Σίλβια Ρίβα Γκονζάλες, προκειμένου να της παρουσιάσει τον φάκελο που ετοιμάζεται να υποβάλει η χώρα της στην UNESCO για εγγραφή στον Κατάλογο της Άυλης Κληρονομιάς για την προστασία των ξερολιθιών και εν γένει των λιθοδομών στα ορεινά της Ανδόρρας - η Ελλάδα έχει εγγράψει από το 2018 την τέχνη και την τεχνική της ξερολιθιάς στον Κατάλογο της UNESCO. Η Λίνα Μενδώνη βεβαίωσε την ομόλογό της ότι η Ελλάδα με τη μακρά εμπειρία στους παραδοσιακούς τρόπους κτισίματος θα βοηθήσει και θα υποστηρίξει την προσπάθεια της Ανδόρρας.

Σημειώνεται ότι το 2ο MONDIACULT με θέμα τις πολιτιστικές πολιτικές και τη βιώσιμη ανάπτυξη, το οποίο διεξάγεται αυτές τις μέρες στο Μεξικό, 40 χρόνια μετά την 1η Σύνοδο που είχε πραγματοποιηθεί εκεί, συμμετέχουν 117 Υπουργοί Πολιτισμού και 161 αντιπροσωπείες.

Δείτε επίσης