Ο Γιώργος Αρχιμανδρίτης για τη «Λέσχη του Βιβλίου» που έρχεται σύντομα στην ΕΡΤ2
Ο συγγραφέας και δημοσιογράφος μιλά για τη νέα εκπομπή που θα παρουσιάζει, τονίζοντας ότι η ανάγνωση ενός βιβλίου αποτελεί κατάφαση στον χρόνο. Κι αυτό είναι κάτι πολύτιμο που χρειάζεται την φροντίδα και την αγάπη μας, συμπληρώνει

Κλασικά έργα από τον Όμηρο και τον Σαίξπηρ, μέχρι τον Ντοστογιέφσκι, τον Προυστ και τη Βιρτζίνια Γουλφ που σφράγισαν την ιστορία του ανθρώπινου πνεύματος με τον αφηγηματικό κόσμο τους, τη γλώσσα και την αισθητική τους, παρουσιάζει στη νέα εκπομπή της ΕΡΤ2, «Η λέσχη του βιβλίου», ο συγγραφέας, δημιουργός ραδιοφωνικών ντοκιμαντέρ τέχνης και πολιτισμού, δοκιμιογράφος και δημοσιογράφος Γιώργος Αρχιμανδρίτης.
Η εκπομπή θα προτείνει βιβλία που συνιστούν έναν οδηγό ανάγνωσης για όλους, μία «ιδανική βιβλιοθήκη» με αριστουργήματα που ταξιδεύουν στον χρόνο και συνεχίζουν να μαγεύουν και να συναρπάζουν.
Για τη νέα εκπομπή μίλησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Γιώργος Αρχιμανδρίτης:
Ερ.: Σε έναν κόσμο που κυριαρχείται από ηλεκτρονικά μέσα και το διαδίκτυο πλέον, εσείς γιατί αποφασίσατε να κάνετε μια εκπομπή για το βιβλίο;
Απ.: Δεν θεωρώ ότι πρόκειται για αντίθετους ή αλληλοσυγκρουόμενους κόσμους. Αυτό που ίσως μας κάνει να τους βλέπουμε ως τέτοιους είναι η διαφορετική τους σχέση με τον χρόνο. Ο χρόνος των ηλεκτρονικών μέσων είναι χρόνος που τρέχει, ενώ ο χρόνος του βιβλίου είναι χρόνος που διαστέλλεται. Το διαδίκτυο ακολουθεί τους ρυθμούς της καθημερινής ζωής, ενώ το βιβλίο εγκαθιστά άλλους ρυθμούς, ρυθμούς ψυχικούς, εσωτερικούς. Το διαδίκτυο χρησιμοποιεί τον χρόνο, ενώ το βιβλίο τον χρειάζεται. Με την έννοια αυτή, η ανάγνωση ενός βιβλίου αποτελεί κατάφαση στον χρόνο. Κι αυτό είναι κάτι πολύτιμο που χρειάζεται την φροντίδα και την αγάπη μας. Διότι, στην ουσία, είναι κατάφαση στη ζωή. Μας βοηθά να την αντιμετωπίζουμε με αποχρώσεις, μας μαθαίνει να νιώθουμε και να σκεφτόμαστε. Είναι αγωγή του νου και της καρδιάς.
Ερ.: Τι είδους βιβλία θα παρουσιάζετε μέσα από την εκπομπή; Παλαιά έργα ή νέα βιβλία ως προτάσεις;
Απ.: Θα είναι κλασικά έργα που σφράγισαν την ιστορία του ανθρώπινου πνεύματος με τον αφηγηματικό τους κόσμο, τη γλώσσα και την αισθητική τους, από τον Όμηρο και τον Σαίξπηρ, μέχρι τον Ντοστογιέφσκι, τη Βιρτζίνια Γουλφ, τον Τόμας Μαν, τον Φώκνερ, τον Καμύ κ.ά. Τα βιβλία αυτά, στο σύνολό τους, θα συνιστούν έναν οδηγό ανάγνωσης, μια «ιδανική βιβλιοθήκη» με κείμενα αριστουργηματικά που ταξιδεύουν στον χρόνο, που μας μαγεύουν και μας συναρπάζουν.
Ερ.: Γιατί θεωρείτε ότι είναι σημαντικό να υπάρχει μια τέτοια εκπομπή στην τηλεόραση;
Απ.: Διότι το βιβλίο είναι μια πηγή απόλαυσης! Είναι ένα δώρο που μπορούμε να κάνουμε στον εαυτό μας και στους άλλους. Και θεωρώ πολύ σημαντικό το γεγονός ότι το δώρο αυτό το προσφέρει η δημόσια τηλεόραση ως μια ακόμα έκφραση όχι μόνο της ψυχαγωγικής, με την ακριβέστερη έννοια του όρου, αλλά και παιδαγωγικής της αποστολής. Διότι το βιβλίο διευρύνει τους ορίζοντές μας, μας κάνει ν' ανακαλύπτουμε καινούργιους κόσμους μέσα από τις σελίδες του, μας μαθαίνει την κριτική σκέψη, οξύνει το βλέμμα μας. Μας βοηθά να αποκωδικοποιήσουμε την πραγματικότητα, τις εμπειρίες και τα βιώματά μας, να συλλάβουμε την πολυπλοκότητα του κόσμου. Μας απελευθερώνει, εγκαθιδρύοντας έναν συνεχή και γόνιμο διάλογο με την ίδια μας τη ζωή.
Ερ.: Ο δικός σας στόχος προσωπικά μέσα από αυτήν ποιος είναι;
Απ.: Μέσα από την εκπομπή αυτή θέλω να μοιραστώ με τους τηλεθεατές την αγάπη μου για τα μεγάλα λογοτεχνικά κείμενα που σημάδεψαν την ιστορία της ανθρωπότητας, αλλά και τη δική μου ζωή. Έργα που έχω νιώσει βαθιά μέσα μου την ομορφιά τους. Τα βιβλία αποτέλεσαν βασικό πυλώνα της πορείας μου, ως έρευνα και μελέτη αρχικά, ως πράξη στη συνέχεια. Ήταν προσωπικοί μου φάροι. Μου έμαθαν τη ζωή με τρόπο συμπυκνωμένο και βαθύ. Και την εμπειρία αυτή θέλω να την πω και να τη μοιραστώ. Η ανάγνωση ενός βιβλίου δεν είναι κάτι που αφορά ένα συγκεκριμένο είδος, μια συγκεκριμένη ομάδα ανθρώπων. Αφορά τον καθέναν από εμάς. Το βιβλίο είναι η μνήμη και οι προσδοκίες μας. Είναι ο χάρτης της ψυχής μας.
Ερ.: Πώς θα είναι η δομή της εκπομπής;
Απ.: Σε κάθε εκπομπή μιλάμε για τον συγγραφέα, για την υπόθεση του έργου, κάνουμε μια σύντομη ανάλυσή του και εξηγούμε σε τι έγκειται η οικουμενικότητά του. Η διάρκεια της εκπομπής είναι πέντε λεπτά, πράγμα που φαίνεται λίγο, αλλά σας διαβεβαιώ ότι θα εκπλαγείτε από το πόσα μπορεί να πει κανείς σ' ένα τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, πόσα μπορεί να εκφράσει. Διότι από τη μια έχουμε την ποιότητα και την πυκνότητα του λόγου και από την άλλη την ποιότητα και την πυκνότητα της εικόνας. Και η κινηματογράφηση της κάθε εκπομπής υπηρετεί την κεντρική ιδέα της με καλλιτεχνική αισθητική και τρόπο δημιουργικό, δυναμικό και ελκυστικό. Είναι κάθε φορά σαν ένα μικρό ντοκιμαντέρ, όπου εικόνα και λόγος βρίσκονται σε πλήρη εναρμόνιση ώστε η λεκτική και η οπτική πληροφορία να δημιουργεί πολλαπλά πνευματικά και συναισθηματικά ερεθίσματα. Και, πάνω απ' όλα, το ενδιαφέρον, την επιθυμία και την αγάπη για το βιβλίο.
Η εκπομπή, τη σκηνοθεσία της οποίας υπογράφει ο Μιχάλης Λυκούδης, θα προβάλλεται από τις 8 Οκτωβρίου και κάθε Σάββατο και Κυριακή στις 20:55 στην ΕΡΤ2 και θα έχει διάρκεια 5 λεπτά.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ