Πολιτισμός

Θεσσαλονίκη: Πρώτη προβολή του ντοκιμαντέρ «Ennio» για τον Ένιο Μορικόνε, σε σκηνοθεσία Τζουζέπε Τορνατόρε

Ο γιος του μεγάλου Ιταλού συνθέτη παρακολούθησε την προβολή στη συμπρωτεύουσα

Θεσσαλονίκη: Πρώτη προβολή του ντοκιμαντέρ «Ennio» για τον Ένιο Μορικόνε, σε σκηνοθεσία Τζουζέπε Τορνατόρε
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Όταν ο Μάρκο Μορικόνε πρωτοείδε το ντοκιμαντέρ «Ennio», σε σκηνοθεσία του βραβευμένου με Όσκαρ για το «Σινεμά ο Παράδεισος», Τζουζέπε Τορνατόρε, τηλεφώνησε στον σκηνοθέτη και τον ευχαρίστησε επειδή του αποκάλυψε πτυχές του πατέρα του που δε γνώριζε!

Την πρώτη προβολή του ντοκιμαντέρ στη Θεσσαλονίκη, παρουσία του Μάρκο Μορικόνε, του παραγωγού Τζιάνι Ρούσο και του Αλεσάντρο Ντε Ρόσα, επίσημου βιογράφου του Μορικόνε, παρακολούθησε απόψε στο art cafe «Ύψιλον» πλήθος κόσμου, ενώ η πρώτη πανελλήνια προβολή είχε γίνει το περασμένο Σάββατο στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Εντυπωσιασμένοι με την αποδοχή του κόσμου τόσο στην Αθήνα όσο και στη Θεσσαλονίκη, δήλωσαν ο Αλεσάντρο Ντε Ρόσα και ο Τζιάνι Ρούσο και μάλιστα ο δεύτερος, πριν την προβολή στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, τηλεφώνησε στον Τορνατόρε για να του περιγράψει το κλίμα.

«Μόνο στη Βενετία έχουμε τύχει ανάλογης υποδοχής, ενώ για την ταινία έχουμε πάει σε όλο τον κόσμο, σε περίπου 50 χώρες», τόνισε ο παραγωγός.

Το αφιέρωμα που διοργάνωσε στη Θεσσαλονίκη ο Πολιτιστικός Σύλλογος Φίλων Μουσικής Ένιο Μορρικόνε Ελλάδας, θα έχει και συνέχεια. Όπως είπε ο πρόεδρός του, Κωνσταντίνος Παπακώστας, το ντοκιμαντέρ το επόμενο διάστημα θα προβληθεί στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, ενώ προγραμματίζεται κι ένα ετήσιο φεστιβάλ με εκδηλώσεις και ταινίες για τις οποίες έγραψε μουσική ο μαέστρος.

«Χαιρόμαστε πολύ που πρόκειται για μια πολύ αξιέπαινη, ιδιωτική πρωτοβουλία», δήλωσε η αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Τουρισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης, Μαρία Καραγιάννη.

Με πρωτοβουλία του Συλλόγου κυκλοφορεί την Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 2022 από τις εκδόσεις «Μετρονόμος», το βιβλίο «Αναζητώντας εκείνο τον ήχο» του Αλεσάντρο Ντε Ρόσα, σε μετάφραση και επιμέλεια Άννας Νούση, το οποίο κυκλοφόρησε στα ιταλικά το 2016 και πλέον έχει μεταφραστεί σε 12 γλώσσες, ενώ πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων για τον Ένιο Μορικόνε έχει σχεδιάσει για τις 4 και 5 Οκτωβρίου 2022 ο Σύλλογος στην έδρα του, τη Λάρισα.

Δείτε επίσης