Πολιτισμός

Βραβεία Νόμπελ Φυσικής στους Ασπέ, Κλόζερ και Τσάιλινγκερ

Το βραβείο απονεμήθηκε «για τα πειράματα με εμπλεκόμενα φωτόνια, τη διαπίστωση της παραβίασης των ανισοτήτων Bell και την πρωτοπορία στην επιστήμη της κβαντικής πληροφορίας»

Βραβεία Νόμπελ Φυσικής στους Ασπέ, Κλόζερ και Τσάιλινγκερ
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Η Σουηδική Βασιλική Ακαδημία Επιστημών αποφάσισε να απονείμει το βραβείο Νόμπελ Φυσικής 2022 στον Γάλλο Αλέν Ασπέ (Alain Aspect), τον Αμερικανό Τζον Κλόζερ (John Clauser) και τον Αυστριακό Άντον Τσάιλινγκερ (Anton Zeilinger).

Το βραβείο απονεμήθηκε «για τα πειράματα με εμπλεκόμενα φωτόνια, τη διαπίστωση της παραβίασης των ανισοτήτων Bell και την πρωτοπορία στην επιστήμη της κβαντικής πληροφορίας».

Αυτό ήταν το δεύτερο από τα βραβεία Νόμπελ που θα απονεμηθούν την ερχόμενη εβδομάδα, αναγνωρίζοντας πρωτοποριακές συνεισφορές σε διάφορους τομείς.

Η Eva Olsson, μέλος της Επιτροπής Νόμπελ Φυσικής, δήλωσε ότι το βραβείο τιμά το "πρωτοποριακό έργο" της ομάδας των τριών επιστημόνων. Σημείωσε ότι η επιστήμη της κβαντικής πληροφορίας έχει ευρείες επιπτώσεις σε τομείς όπως η ασφαλής μεταφορά πληροφοριών και η κβαντική πληροφορική.

«Η επιστήμη της κβαντικής πληροφορίας είναι ένα ζωντανό και ταχέως αναπτυσσόμενο κατόρθωμα», είπε. «Οι προβλέψεις της έχουν ανοίξει πόρτες σε έναν άλλο κόσμο και έχουν επίσης κλονίσει τα θεμέλια του τρόπου με τον οποίο ερμηνεύουμε τις μετρήσεις».

Δείτε επίσης