Πολιτισμός

Εθνική Λυρική Σκηνή: Τρανς πρωταγωνίστρια αναζητά για τη «Στρέλλα» - Γιατί παραιτήθηκε η σύμβουλος παραγωγής της όπερας

Η παράσταση είναι βασισμένη στην ομώνυμη ταινία του 2009, σε σκηνοθεσία Πάνου Κούτρα με πρωταγωνίστρια την Μίνα Ορφανού

Εθνική Λυρική Σκηνή: Τρανς πρωταγωνίστρια αναζητά για τη «Στρέλλα» - Γιατί παραιτήθηκε η σύμβουλος παραγωγής της όπερας
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Μετά την παραίτηση της συμβούλου παραγωγής της παράστασης, Κάθλιν Ράιλι, η Εθνική Λυρική Σκηνή αναζητά διεμφυλική γυναίκα ερμηνεύτρια, από την Ελλάδα ή το εξωτερικό για να καλυφθεί ο πρωταγωνιστικός ρόλος της όπερας δωματίου «Στρέλλα».

Η Κάθλιν Ράιλι, με αυτήν την συμβολική κίνηση επέλεξε να εκφράσει τη διαμαρτυρία της για το γεγονός ότι για τον συγκεκριμένο ρόλο δεν επιλέχθηκε, σε πρώτη φάση, τρανς γυναίκα, όπως προβλέπεται από το ίδιο το έργο.

Η νέα αυτή παραγωγή όπερας της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, που έχει προγραμματιστεί να ανέβει τον Ιανουάριο του 2023, σε μουσική του Μιχάλη Παρασκάκη, λιμπρέτο της Αλεξάνδρας Κ* και σκηνοθεσία του Γιώργου Κουτλή, είναι βασισμένη στην ομώνυμη ταινία του 2009, σε σκηνοθεσία Πάνου Κούτρα και σενάριο του ίδιου και του Παναγιώτη Ευαγγελίδη. Τον πρωταγωνιστικό ρόλο στην ταινία, που προβλήθηκε με επιτυχία και στο εξωτερικό, ανέλαβε η τρανς ηθοποιός Μίνα Ορφανού η οποία μάλιστα βραβεύτηκε με την ερμηνεία της.

Για τις ανάγκες της όπερας δωματίου η Λυρική διοργάνωσε ακρόαση, πριν από λίγες ημέρες, η οποία μάλιστα απευθυνόταν, μεταξύ άλλων και σε διεμφυλικές γυναίκες ερμηνεύτριες οποιασδήποτε φωνητικής κατηγορίας (υψίφωνης ή βαρύτονης) με υποκριτικές και φωνητικές ικανότητες.
Τελικά, όπως αποκάλυψε η Κάθλιν Ράιλι, με ανάρτηση στο Facebook, ο πρωταγωνιστικός ρόλος δεν δόθηκε σε τρανς γυναίκα και αυτός ήταν και ο λόγος της αποχώρησής της από την παραγωγή: «Δεν συνηθίζω να κάνω τέτοιου είδους αναρτήσεις, αλλά μόλις ήρθε στην αντίληψή μου ότι ο πρωταγωνιστικός ρόλος για την όπερα 'Στρέλλα' ΔΕΝ δόθηκε σε τρανς γυναίκα. Αποχωρώ και επίσημα από τον ρόλο του Συμβούλου Παραγωγής και λήγω την συνεργασία μου με την Εθνική Λυρική Σκηνή. Ευχαριστώ όσους συνεργάτες έχουν πραγματικά στηρίξει την κοινότητα και εύχομαι στο μέλλον να υπάρξει μεγαλύτερη ορατότητα για όλα τα τρανς άτομα» έγραψε χαρακτηριστικά η ίδια.
Μετά τον θόρυβο που δημιουργήθηκε, η Εθνική Λυρική Σκηνή, εξέδωσε ανακοίνωση το απόγευμα της Τρίτης, στην οποία γνωστοποιεί την απόφασή της να συνεχιστεί η αναζήτηση τρανς πρωταγωνίστριας.

«Η ΕΛΣ, βάσει της παρτιτούρας του έργου, στήριξε την καλλιτεχνική ανάγκη να ερμηνευτεί ο ρόλος της Στρέλλας από επαγγελματία βαρύτονο, δεδομένων των υψηλών μουσικών και φωνητικών απαιτήσεων του ρόλου και του είδους. Παράλληλα υπήρξε και ο σχεδιασμός να αναλάβουν ρόλους του έργου διεμφυλικές γυναίκες, μέσω ακρόασης» εξηγεί και προσθέτει: «Εντούτοις, αφουγκραζόμενοι τη συζήτηση που έχει ανοίξει στη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα αναφορικά με τη συμπεριληπτικότητα και την τρανς ορατότητα –έννοιες οι οποίες βρίσκονται και στον πυρήνα της χειρονομίας της της ανάθεσης του τίτλου αυτού–, η ΕΛΣ ανακοινώνει ότι θα διευρύνει τις ακροάσεις και για τον πρωταγωνιστικό ρόλο του έργου με στόχο να εξαντληθούν οι προσπάθειες –σε ελληνικό και διεθνές επίπεδο– προκειμένου να βρεθεί μια διεμφυλική γυναίκα ερμηνεύτρια η οποία να μπορεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του έργου».
Σύντομα, μάλιστα αναμένεται να ανακοινωθεί πότε θα πραγματοποιηθεί η νέα ακρόαση.΄

Δείτε επίσης