Πολιτισμός

Θεσσαλονίκη: «Μπουγάδα» με το χρώμα των ονείρων απλώνουν μαθητές και μαθήτριες – Μια πρωτότυπη πολιτιστική δράση

Στον προαύλιο χώρο του Γαλλικού Ινστιτούτου Θεσσαλονίκης, ταυτόχρονα με μισό εκατομμύριο ανθρώπους σε 118 χώρες…

Θεσσαλονίκη: «Μπουγάδα» με το χρώμα των ονείρων απλώνουν μαθητές και μαθήτριες – Μια πρωτότυπη πολιτιστική δράση
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Μια «μπουγάδα» διαφορετική από τις άλλες, με τα χρώματα των ονείρων τους, απλώνουν από το πρωί μαθητές και μαθήτριες, στον προαύλιο χώρο του Γαλλικού Ινστιτούτου Θεσσαλονίκης, συμμετέχοντας έτσι ταυτόχρονα με περίπου μισό εκατομμύριο ανθρώπους σε 118 χώρες ανά τον πλανήτη στη διεθνή πολιτιστική δράση «Μεγάλη μπουγάδα», που εμπνεύστηκε και ξεκίνησε το 2006 η Γαλλίδα καλλιτέχνιδα Joëlle Gonthier.

Το κάλεσμα που απηύθυνε για 4η συνεχή χρονιά το Γαλλικό Σχολείο, σε συνεργασία με το Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης, δίνει την ευκαιρία σε όλους όσοι θέλουν να δώσουν... χρώμα στα όνειρά τους να συμμετέχουν στη δράση με μια καλλιτεχνική δημιουργία - για παράδειγμα μια φωτογραφία (ψηφιακή ή όχι), ένα σχέδιο, μια ζωγραφιά ή ένα κολάζ, τα οποία θα εκτίθενται για μία ημέρα (σήμερα) στον εξωτερικό χώρο του Ινστιτούτου, κρεμασμένα στα σχοινιά της «Μεγάλης Μπουγάδας».

«Το θέμα της φετινής χρονιάς είναι ‘Το χρώμα των ονείρων μου’ (‘(La couleur de mes rêves’) και είμαστε πολύ χαρούμενοι που έχουμε πολλές συμμετοχές από πολλά σχολεία της Θεσσαλονίκης αλλά και από άλλα σχολεία στην Ελλάδα (Αθήνα, Πάτρα, Φλώρινα κ.λπ.), που μας έστειλαν τις δημιουργίες των παιδιών», εξηγεί στο ΑΠΕ/ΜΠΕ η Δώρα Ιωακειμίδη, υπεύθυνη εκπαιδευτικής συνεργασίας του Γαλλικού Ινστιτούτου Θεσσαλονίκης.

Η «Μεγάλη Μπουγάδα» απλώνεται δυο φορές τον χρόνο και συγκεκριμένα την τρίτη Πέμπτη του Οκτωβρίου και την τρίτη Πέμπτη του Μαρτίου, ταυτόχρονα σε 118 χώρες στον κόσμο, και κάθε χρονιά υπάρχει ένα θέμα που αποφασίζεται κεντρικά, στη Γαλλία. «Πάνω από μισό εκατομμύριο άνθρωποι συμμετέχουν κάθε φορά και η λογική είναι: βρίσκουμε έναν χώρο προσβάσιμο σε όλους και τοποθετούμε τα σχοινιά για να μπορέσει ο κόσμος ν' απλώσει την (εικαστική) ‘μπουγάδα’ του, με τα μανταλάκια που του δίνουμε. Ο μόνος περιορισμός είναι το έργο -σε όποια μορφή- να είναι σε διαστάσεις Α4, ελαφρύ ώστε να μπορέσει να σταθεί στο σχοινί και να σέβεται τη θεματική», αναφέρει.

Φέτος, η «Μεγάλη Μπουγάδα», με θέμα «Το χρώμα των ονείρων μου», είναι πολύχρωμη, με απεικονίσεις που ποικίλλουν. «Οι ζωγραφιές έχουν πολλά και έντονα χρώματα. Κυριαρχούν τα τοπία, τα ζώα, τα αθλήματα και τα επαγγέλματα, ενώ υπάρχουν και κάποια πιο ‘σκοτεινά’ που προκαλούν εντύπωση, όπως οι μικρές εκρήξεις χρωμάτων σε πιο σκοτεινό φόντο», σημειώνει η κ. Ιωακειμίδη, η οποία μας καλεί ως τις 6μμ να περάσουμε από το Γαλλικό Ινστιτούτο για ν' απλώσουμε κι εμείς τη δική μας «μπουγάδα» με ό,τι χρώμα κι αν έχουν τα όνειρά μας!

Δείτε επίσης