Πολιτισμός

Ν. Γιατρομανωλάκης: «Το ελληνικό σινεμά βρίσκεται στις καλύτερες στιγμές του!»

Τη στήριξη των Ελλήνων δημιουργών προανήγγειλε ο υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού

Ν. Γιατρομανωλάκης: «Το ελληνικό σινεμά βρίσκεται σε μία από τις καλύτερες στιγμές του»
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Μεγάλο πακέτο ενίσχυσης του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, αρμόδιος για θέματα Σύγχρονου Πολιτισμού Νικόλας Γιατρομανωλάκης, κατά τη διάρκεια της τελετής λήξης.

Εικονικό Μουσείο Ελληνικού Κινηματογράφου ύψους ενός εκατομμυρίου που θα χρηματοδοτηθεί από Ταμείο Ανάκαμψης, πρόγραμμα ύψους 500.000 ευρώ για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του Φεστιβάλ Κινηματογράφου, για καλύτερες ψηφιακές υποδομές, ενίσχυση του προγράμματος εξωστρέφειας της Αγοράς και στήριξης των Ελλήνων δημιουργών με κονδύλια ύψους ενός εκατομμυρίου ευρώ είναι μεταξύ των προγραμμάτων ενίσχυσης του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης που ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, αρμόδιος για θέματα Σύγχρονου Πολιτισμού, Νικόλας Γιατρομανωλάκης.

Επισημαίνοντας ότι τα εισιτήρια του 63ου Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης είναι αντίστοιχα του 2019, δηλαδή της χρονιάς προ πανδημίας ο κ. Γιατρομανωλάκης είπε ότι «το ελληνικό σινεμά βρίσκεται σε μία από τις καλύτερες στιγμές του κι αυτό οφείλεται κυρίως στους δημιουργούς και στους παραγωγούς, οφείλεται στον ίδιο τον κλάδο.

«Το είδαμε στις Κάννες, το είδαμε με τις ταινίες, οι οποίες αναγνωρίζονται και ξένες ταινίες που γυρίζονται στην Ελλάδα με Έλληνες παραγωγούς, αλλά και ελληνικές, οι οποίες διακρίνονται. Επιτρέψτε μου πάντα να λέω ότι είναι ωραίο να γυρίζονται ταινίες στην Ελλάδα, αλλά ακόμη πιο ωραίο είναι να γυρίζονται ελληνικές ταινίες», ανέφερε.

Σημείωσε ακόμη ότι η ελληνική πρόταση για τα φετινά Όσκαρ, η ταινία «Μαγνητικά Πεδία» έχει πουλήσει δικαιώματα στο HBO Max σε διάφορες αγορές και ότι το Netflix έχει τα ευρωπαϊκά δικαιώματα δύο ελληνικών ταινιών, «The Waiter» και «Το δέντρο και η κούνια».

Ο κύκλος εργασιών του κλάδου κινηματογραφικών παραγωγών με βάση τα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας το 2019 ήταν 268 εκατ. ευρώ, ενώ το 2021 ήταν 380 εκατομμύρια, υπήρξε αύξηση 40% από το 2019 έως το 2021. «Σε αυτό έπαιξαν ρόλο όλοι όσοι δουλεύουν στον κλάδο και το έργο των τοπικών Film Offices», τόνισε ο υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, αρμόδιος για θέματα Σύγχρονου Πολιτισμού και υπογράμμισε ότι «το καλύτερο περιφερειακό Film Office είναι της Κεντρικής Μακεδονίας με τον επαγγελματισμό που το διακρίνει και τη μεθοδολογία που έχει ακολουθήσει, την οποία θέλουμε να μοιραστεί με τα υπόλοιπα Film Offices».

«Δεν έχουμε λόγους σήμερα, μόνο βραβεία αλλά και ευχαριστίες προς το υπουργείο Πολιτισμού, την Περιφέρεια, τον δήμο και όλους τους χορηγούς» επισήμανε η γενική διευθύντρια του 63ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης Ελίζ Ζαλαντό.

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής Ορέστης Ανδρεαδάκης απηύθυνε ευχαριστίες σε όλους τους εργαζόμενους που πάντα ξεπερνούν τους εαυτούς τους, αλλά και τους εθελοντές που δίνουν όχι μόνο βοήθεια, αλλά και κέφι στη διοργάνωση, όπως σημείωσε.

Βραβεία απένειμαν ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας, η βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης Άννα Ευθυμίου και ο κριτικός κινηματογράφου Ρόμπι Εκσιέλ, ως εκπρόσωπος της Πανελλήνιας Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου.

Παρουσιάστρια της τελετής απονομής των βραβείων του 63ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης ήταν η ηθοποιός Χριστίνα Χειλά Φαμέλη.

Η αυλαία έπεσε με την ταινία «Κορσές» («Corsage») της Μαρί Κρόιτσερ που κέρδισε το βραβείο Καλύτερης Ταινίας στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Λονδίνου.

Δείτε επίσης