Πολιτισμός

63ο ΦΚΘ: Στα «Ηλεκτρισμένα Όνειρα» το Βραβείο Καλύτερης Ταινίας

«Όλα όσα έπρεπε να ειπωθούν για τα πάντα, έχουν ειπωθεί εδώ στην Ελλάδα» είπε η σκηνοθέτις στην ευχαριστήρια ομιλία της

63ο ΦΚΘ: Στα «Ηλεκτρισμένα Όνειρα» το Βραβείο Καλύτερης Ταινίας
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Το φιλμ της Βαλεντίνα Μαουρέλ, «Έχω ηλεκτρισμένα όνειρα» («I have Electric Dreams») μια συμπαραγωγή του 2022 του Βελγίου, της Γαλλίας και της Κόστα Ρίκα κέρδισε το Βραβείο Καλύτερης Ταινίας - Χρυσός Αλέξανδρος «Θόδωρος Αγγελόπουλος», της φετινής 63ης διοργάνωσης του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

Παραλαμβάνοντας το βραβείο το οποίο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 10.000 ευρώ, από τον υφυπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, αρμόδιο για θέματα Σύγχρονου Πολιτισμού Νικόλα Γιατρομανωλάκη η Βαλεντίνα Μαουρέλ τόνισε ότι είναι τεράστια τιμή η βράβευση της ταινίας της και ευχαρίστησε την κριτική επιτροπή. «Όλα όσα έπρεπε να ειπωθούν για τα πάντα, έχουν ειπωθεί εδώ στην Ελλάδα, πολύ καιρό πριν. Έκανα αυτή την ταινία για την πατρική φιγούρα, αποδεικνύεται ότι οι αρχαίοι χαρακτήρες που δημιουργήσατε φωτίζουν τις ιστορίες μας» υπογράμμισε η σκηνοθέτης.

Ο πρωταγωνιστής της ταινίας, Ρεϊνάλδο Αμιέν Γκουτιέρες, απέσπασε το βραβείο Ανδρικής Ερμηνείας, ενώ το Ειδικό βραβείο της Κριτικής Επιτροπής - Αργυρός Αλέξανδρος, το οποίο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 5.000 ευρώ, απονεμήθηκε στην ταινία «Ένα κομμάτι ουρανού» («A Piece of Sky») του Μίκαελ Κοχ από την Ελβετία, και η ταινία της Τσι Χαγιακαουα, «Plan 75», συμπαραγωγή Ιαπωνίας, Γαλλίας, Κατάρ και Φιλιππινών απέσπασε το Ειδικό βραβείο, τον Χάλκινο Αλέξανδρο, το οποίο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 3.000 ευρώ.

Το βραβείο Χρυσός Αλέξανδρος - Meet the Neighbors, το οποίο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 8.000 ευρώ, απονεμήθηκε στην ταινία «Klondike» της Μαρίνα Ερ Γκρομπάχ, συμπαραγωγή Ουκρανίας - Τουρκίας.

Η σκηνοθέτης μέσω βίντεο ευχαρίστησε για το βραβείο, το οποίο αφιέρωσε στους ανθρώπους στη χώρα της «που θέλουν να ζήσουν και θέλουν να κερδίσουν».

Τονίζοντας ότι από την Ουκρανία ταξιδεύει στο Λος Άντζελες για την προώθηση της ταινίας που είναι η πρόταση της Ουκρανίας για τα Όσκαρ, η σκηνοθέτης υπογράμμισε:

«Οι άνθρωποι στην Ουκρανία πηγαίνουν στους κινηματογράφους και γεμίζουν τις αίθουσες στις πρεμιέρες κι αυτό είναι ένδειξη ζωής. Το ένστικτο ζωής είναι πολύ πιο δυνατό από την καταστροφή και τον πόλεμο. Αυτές τις μέρες διεξάγονται μάχες για την απελευθέρωση της Χερσώνας από τη ρωσική κατοχή. Θέλω να αφιερώσω το βραβείο στους ανθρώπους που θέλουν να ζήσουν και θέλουν να κερδίσουν».

Το βραβείο Καλύτερης Ταινίας του Τμήματος Immersive - Χρυσός Αλέξανδρος, το οποίο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 2.000 ευρώ, απονεμήθηκε στον Πέντρο Χάρες για την ταινία του «Από την κεντρική πλατεία» («From the Main Square») παραγωγής Γερμανίας, 2022. Ο σκηνοθέτης εξέφρασε ευχαριστίες για το βραβείο και τόνισε ότι «έχει σπουδάσει Φιλοσοφία και ότι είναι ιδιαίτερη τιμή να παραλαμβάνει το τρόπαιο στην πλατεία Αριστοτέλους».

Δείτε επίσης