Πολιτισμός

Τρανός Χορός - Φεστιβάλ Συρράκου: Στην Παγκόσμια Πολιτιστική Κληρονομιά της UNESCO!

Αυτές οι ορθόδοξες γιορτές του Δεκαπεντάυγουστου σηματοδοτούσαν την ετήσια επανένωση των ποιμενικών κοινοτήτων

Τρανός Χορός - Φεστιβάλ Συρράκου: Στην Παγκόσμια Πολιτιστική Κληρονομιά της UNESCO!
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Δύο ιστορικοί παραδοσιακοί ελληνικοί χοροί του Δεκαπενταύγουστου εντάχθηκαν στην Άυλη Παγκόσμια Πολιτιστική Κληρονομιά της UNESCO, ο Τρανός Χορός της Βλάστης Κοζάνης και το φεστιβάλ Συρράκου στα Ιωάννινα.

Ιστορικά, αυτές οι ορθόδοξες γιορτές σηματοδοτούσαν την ετήσια επανένωση των ποιμενικών κοινοτήτων, πριν οι κτηνοτρόφοι προβάτων ή βοοειδών μετακομίσουν στα χειμερινά τους βοσκοτόπια. Τα δυο φεστιβάλ συνδέονται με το αντάμωμα των κοινοτήτων των οποίων οι κάτοικοι έχουν μεταναστεύσει στις πόλεις και κύριο χαρακτηριστικό τους είναι οι τελετουργικοί χοροί. Οι εορτασμοί θεωρούνται ως επιβεβαίωση της ταυτότητας και των δύο χωριών, παρέχοντας την ευκαιρία στις νεότερες γενιές να συνδεθούν με την πολιτιστική τους κληρονομιά.

Για τον Τρανό Χορό στη Βλάστη, χορευτές όλων των ηλικιών σχηματίζουν έναν μεγάλο ανοιχτό κύκλο, πιασμένοι χέρι χέρι και χορεύοντας σε αργό και επιβλητικό ρυθμό τραγουδώντας a cappella. Στο Φεστιβάλ Συρράκου, συγκρότημα και τραγουδιστές συνοδεύουν τον χορό, και το πανηγύρι είναι επίσης μια ευκαιρία για τους μεγαλύτερους σε ηλικία χωρικούς να μιλήσουν τη μητρική τους γλώσσα, τη βλάχικη, η οποία βρίσκεται σε σταδιακή παρακμή.

Δείτε επίσης