Πολιτισμός

Βιβλίο:Κουβέρτα, ζεστή σοκολάτα κι ένα βιβλίο στα χέρια σου. Αυτό είναι Χριστούγεννα

Οχτώ βιβλία που θα σου κρατήσουν συντροφιά τα Χριστούγεννα

Βιβλίο: 8 βιβλία που θα σου κρατήσουν συντροφιά τα Χριστούγεννα
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Χριστούγεννα, μέρες θαλπωρής και σίγουρα θα θέλεις να ξεφύγεις από την καθημερινότητα και να ταξιδέψεις γνωρίζοντας νέους χαρακτήρες και τις περιπέτειές τους.

Παρακάτω θα βρεις βιβλία που θα ικανοποιήσουν και τους πλέον απαιτητικούς αναγνώστες

Καλή ανάγνωση!

«Το δώρο» - Επετειακή έκδοση

Συγγραφέας: Στέφανος Ξενάκης

Εκδόσεις: Key Books

Λίγα λόγια για το βιβλίο: «Το ήξερα καιρό ότι ο σκοπός μου ήταν να εμπνέω ανθρώπους. Το ήξερα ότι μου άρεσε να λέω ιστορίες. Το ήξερα ότι, παρότι μαθηματικό μυαλό, μου άρεσε να γράφω. Τα ήξερα όλα αυτά αλλά κώλωνα. Κώλωνα πολύ. Μια ζωή με θυμάμαι να κωλώνω. Να κωλώνω και να πονάω.

Ευτυχώς στην πορεία έμαθα να πονάω όταν ΔΕΝ κάνω κάτι κι όχι όταν το κάνω. Τότε ήταν που άλλαξε η ζωή μου. Τότε ήταν που είπα ΝΑΙ στο όνειρό μου κι ΟΧΙ σε άλλο πόνο. Κι έτσι έγραψα το ΔΩΡΟ που εκδόθηκε το 2018. Αγαπήθηκε πολύ και είμαι ευγνώμων γι’ αυτό. Σήμερα το πρώτο ΔΩΡΟ έχει πουλήσει περισσότερα

από 200.000 αντίτυπα. Σήμερα το πρώτο ΔΩΡΟ μεταφράζεται ήδη σε 31 γλώσσες. Αν εγώ μπόρεσα να κυνηγήσω το δικό μου όνειρο, σίγουρα μπορείς κι εσύ.

Kάθε μέρα είναι ένα Δώρο.

Να το ανοίγεις. Μην το πετάς.

Η ζωή η ίδια είναι ένα Δώρο.

Να τη ζεις. Μην την προσπερνάς

Σε ευχαριστώ που ήσουν εκεί».

Στέφανος

Βιβλίο

«Ο βασιλιάς και ο σοφός»

Συγγραφέας: Γιώργος Ζαρκαδάκης

Εκδόσεις: Κέδρος

Λίγα λόγια για το βιβλίο: Ο Πλάτων είναι ο δεκαεφτάχρονος γιος του Αθηναίου παραμυθά, ποιητή και μηχανικού-εφευρέτη Μεγακλή. Ζει μαζί με τον πατέρα του στη Σαγάλα, την ένδοξη πρωτεύουσα του ινδοελληνικού βασιλείου του Μενάνδρου Σωτήρος, το οποίο εξαπλώνεται σε ολόκληρη τη βορειοδυτική Ινδία, από τις παρυφές των Ιμαλαΐων μέχρι την Αραβική Θάλασσα.
Ο Πλάτων έχει ένα μοναδικό χάρισμα: μαθαίνει αμέσως όποια γλώσσα ακούει. Χάρη σε αυτή την ικανότητά του, προσλαμβάνεται από τον πρύτανη της Ακαδημίας στη Σαγάλα, τον στωικό φιλόσοφο Δημήτριο, ως διερμηνέας αλλά και για να κατασκοπεύσει τους διαλόγους του βασιλιά Μενάνδρου με τους μοναχούς που έχουν έρθει προ των πυλών της πόλης και κηρύσσουν μια νέα θρησκεία. Στο μεταξύ, ο πόλεμος εναντίον ενός ακόμη σφετεριστή του βασιλείου μαίνεται στα Τάξιλα - στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του βασιλείου του Μενάνδρου – ενώ στη Σαγάλα εξυφαίνεται μία ακόμη συνωμοσία που απειλεί τον βασιλιά.
Ο νεαρός Πλάτων βρίσκεται μπλεγμένος στα γρανάζια της Ιστορίας, ερωτεύεται μια γυναίκα-φάντασμα και, όταν μαθαίνει για το μυστικό που του έκρυβε ο πατέρας του, καλείται να αποφασίσει αν θα σώσει τελικά το βασίλειο του Μενάνδρου...

Βιβλίο

«Λεύκες»

Συγγραφέας: Βίκυ Κλεφτογιάννη

Εκδόσεις: Κέδρος

Λίγα λόγια για το βιβλίο: Συναντιούνται με το πιο σκληρό πρόσωπο της Ιστορίας, ζηλεύουν, ξεχνούν, φροντίζουν σπίτια, φροντίζουν ανθρώπους, κακοποιούνται, νοσταλγούν πατρίδες, αρρωσταίνουν, ευγνωμονούν, προδίδουν, ναυπηγούν όνειρα, προδίδονται, αντιδρούν, σαγηνεύουν, συμφιλιώνονται με τη μοναξιά, παλεύουν, χλευάζονται, ταξιδεύουν, πληγώνονται απ’ τον φθόνο, δημιουργούν, αντέχουν, αγαπούν, αγαπιούνται.

Βιβλίο

«Τα Backstage του ελληνικού σινεμά»

Συγγραφέας: Μάκης Δελαπόρτας

Εκδόσεις: Άγκυρα

Λίγα λόγια για το βιβλίο: Μάκης Δελαπόρτας: «Πάντα με γοήτευαν οι ιστορίες πίσω από την κάμερα. Από τότε που, πιτσιρικάς, σκαρφάλωνα στον μαντρότοιχο του θερινού σινεμά της γειτονιάς μου, μέχρι και σήμερα που η καλή μου τύχη με έφερε κοντά σε όλους αυτούς τους μυθικούς ηθοποιούς, που –ως άλλοι παραμυθάδες– μου διηγήθηκαν τα παρασκηνιακά τους «κατορθώματα», άλλοτε γλαφυρά και χαριτωμένα, κι άλλοτε συγκινητικά και δακρύβρεχτα. Τι υπέροχες αφηγήσεις, και τι αξέχαστες βραδιές πέρασα κοντά σε όλους αυτούς τους μυθικούς ηθοποιούς, που ήταν μέρος του δικού μου ονείρου!

Πίσω λοιπόν από τα λαμπερά φώτα, τα μικρόφωνα, τις κλακέτες και τις κάμερες, έπαιζαν μια άλλη «ταινία», ίσως πιο αληθινή, πιο ανθρώπινη και σίγουρα πιο διασκεδαστική. Αυτές λοιπόν τις μικρές παρασκηνιακές σκηνές θέλησα να καταγράψω στο συγκεκριμένο βιβλίο και να σας διηγηθώ τις ιστορίες έτσι όπως τις άκουσα από τους ίδιους τους πρωταγωνιστές, που τις ψιθύριζαν μεταξύ τους και διασκέδαζαν πολύ μ’ αυτές.

Στις επόμενες σελίδες λοιπόν θα εισχωρήσουμε στα άδυτα των backstage («στα παρασκήνια») του δικού μας Χόλιγουντ και θα μεταφερθούμε νοερά σ’ όλα εκείνα τα ιστορικά στούντιο και πλατό, συναντώντας γνώριμα αγαπημένα πρόσωπα, απλά, καθημερινά, χωρίς φκιασίδια, φώτα και μακιγιάζ, λίγο πριν μεταμορφωθούν από κοινοί θνητοί σε λαμπερά μυθικά πρόσωπα.

Κόκκινη κλωστή δεμένη… Και οι ιστορίες με τα backstage του ελληνικού σινεμά ξεκινούν…»

Βιβλίο

«Ο Καραγκιόζης και οι Καλικάντζαροι»

Συγγραφέας: Κώστας Σπυρόπουλος

Εκδόσεις: Άγκυρα

Λίγα λόγια για το βιβλίο: Πλησιάζουν τα Χριστούγεννα και ο Καραγκιόζης κάνει τα θελήματα του κύριου Σκορδαλιά, προκειμένου να κερδίσει λίγα χρήματα για την οικογένειά του. Ο πολύ πλούσιος και πολύ τσιγγούνης Σκορδαλιάς νοιάζεται για ένα μόνο πράγμα στη ζωή του: πώς ν’ αυγαταίνει τα χρήματά του. Δεν δείχνει να τον ενδιαφέρει τόσο πολύ ούτε η ευτυχία της ίδιας του της κόρης. Και φθάνει η παραμονή των Χριστουγέννων!

Ο κύριος Σκορδαλιάς τρέμει από τον φόβο του, επειδή γνωρίζει ότι, όπου να ’ναι, θα έρθουν οι καλικάντζαροι και ανησυχεί πως θα του αρπάξουν τα χρήματά του. Ενώ ο Καραγκιόζης για το μόνο που ανησυχεί, είναι μήπως αρπάξουν τον ίδιο. Άραγε τι πρόκειται να συμβεί; Θα έρθουν οι καλικάντζαροι στο σπίτι του κύριου Σκορδαλιά, και αν ναι, πώς θ’ αντιδράσουν ο ίδιος μα και ο Καραγκιόζης;

Τελικά, θα καταφέρουν αυτοί και η οικογένειά τους να γιορτάσουν τα Χριστούγεννα και πώς;

Βιβλίο

«Πράξεις των Αποστόλων»

Συγγραφέας: Ιωάννης Πανουτσόπουλος

Εκδόσεις: Τόπος

Λίγα λόγια για το βιβλίο: Οι «Πράξεις των Αποστόλων» αποτελούν τερματικό σταθμό μιας ποιητικής κυοφορίας τριάντα ετών. Σ’ αυτή τη διαδρομή ο Ιωάννης Πανουτσόπουλος διακρίνει πρωταρχικά στοιχεία της ζωής και της ύπαρξης.

Οι «Πράξεις των Αποστόλων» αποτελούν μια ιδιαίτερη πρόταση ποιητικής γραφής. Ισοδυναμούν με μια ξενάγηση στα τοπία της ακινησίας και μια περιδιάβαση στις άπειρες διαστάσεις της πραγματικότητας. Είναι η στιγμή που ανακαλύπτουμε πως ο «Χωροχρόνος είναι το ταξιδιωτικό γραφείο του σύμπαντος/ Υπάρχουν άστρα που ξεμακραίνουν από τη Γη/ Ξεμακραίνουν με ταχύτητα μεγαλύτερη του φωτός/ Κάτι λέει αυτό για τη φήμη μας».

Οι «Πράξεις των Αποστόλων» είναι το χέρι που απλώνουμε όταν καλούμε τον ενθουσιασμό να μας χτενίσει τα μαλλιά και να μας νίψει το πρόσωπο. Είναι η σταθερή φωνή του ποιητή που επαναλαμβάνει αυτό που του ψιθυρίζει ξανά και ξανά η σιωπή και το ένστικτο.

Βιβλίο

«Ελεύθερη. Μεγαλώνοντας στο Τέλος της Ιστορίας»

Συγγραφέας: Λέα Ούπι

Μετάφραση: Αντώνης Καλοκύρης

Εκδόσεις: Πατάκη

Λίγα λόγια για το βιβλίο: Η Λέα μεγαλώνει στην Αλβανία στα τέλη της δεκαετίας του ’80, μια χώρα όπου η κρατική ιδεολογία έχει επισήμως αντικαταστήσει τη θρησκεία. Εκείνα τα χρόνια ήταν ακόμη σχεδόν αδύνατον είτε να πας είτε να φύγεις από την Αλβανία. Ήταν ένα μέρος με ατελείωτες ουρές και ελλείψεις στα μαγαζιά, με πολιτικές εκτελέσεις και παντοδύναμη μυστική αστυνομία. Για τη Λέα, ήταν το σπίτι της και η ασφάλειά της. Οι άνθρωποι ήταν ίσοι, οι γείτονες βοηθούσαν ο ένας τον άλλον και τα παιδιά μεγαλώνοντας θα οικοδομούσαν έναν καλύτερο κόσμο. Υπήρχε κοινός σκοπός και ελπίδα.

Και τότε, τον Δεκέμβριο του 1990, έναν χρόνο μετά την πτώση του Τείχους του Βερολίνου, όλα άλλαξαν, εν μιά νυκτί σχεδόν. Τα αγάλματα του Στάλιν και του Χότζα γκρεμίστηκαν. Μπορούσες να ψηφίζεις ελεύθερα, να φοράς ό,τι θέλεις, δεν φοβόσουν πια μήπως σε ακούσει κάποιο αδιάκριτο αυτί. Όμως εργοστάσια έκλειναν, δουλειές χάνονταν και ολόκληρες οικογένειες έφευγαν, κατά χιλιάδες, για την Ιταλία και την Ελλάδα, επιθετικά συστήματα πυραμίδας κυριάρχησαν, δίπλα στο οργανωμένο έγκλημα και τη σωματεμπορία. Ο πατέρας της αναγκάστηκε, παρά τις αριστερές του πεποιθήσεις, να κάνει απολύσεις, η μητέρα της εξελίχθηκε σε συντηρητική πολιτικό στο πρότυπο της Μάργκαρετ Θάτσερ.

Η Ούπι συνδυάζει το προσωπικό και το πολιτικό, τη λογοτεχνία με την πολιτική θεωρία, σ’ ένα σπουδαίο βιβλίο. Είναι η ιστορία ενός παιδιού που μεγάλωσε κυριολεκτικά ανάμεσα σε δύο κόσμους, είναι το βιβλίο ενός ανθρώπου που βρέθηκε απέναντι στο Τέλος της Ιστορίας, και που αναρωτιέται σήμερα για το νόημα της λέξης ελευθερία: τι σημαίνει, σε τι συνίσταται, για ποιον, με ποιους όρους...

Βιβλίο

«Εξαίσιο πτώμα»

Συγγραφέας: Αγκουστίνα Μπαστερρίκα

Μετάφραση: Χριστίνα Θεοδωροπούλου

Εκδόσεις: Πατάκη

Λίγα λόγια για το βιβλίο: Η ξαφνική εμφάνιση ενός θανατηφόρου ιού που προσβάλλει τα ζώα μεταβάλλει αμετάκλητα τον κόσμο: Από τα θηρία μέχρι τα κατοικίδια πρέπει όλα να θανατωθούν συστηματικά, ενώ το κρέας τους δεν μπορεί να καταναλωθεί. Οι κυβερνήσεις αντιμετωπίζουν την κατάσταση με μια δραστική απόφαση: νομιμοποιούν την εκτροφή, την αναπαραγωγή, τη σφαγή και την επεξεργασία ανθρώπινου κρέατος. Ο κανιβαλισμός γίνεται νόμος και η κοινωνία έχει διαιρεθεί σε δύο ομάδες: σ’ αυτούς που τρώνε και σ’ αυτούς που τρώγονται. Ο Μάρκος Τέχο, γενικός υπεύθυνος της μονάδας επεξεργασίας κρέατος Κριγκ, είναι ένας αινιγματικός γραφειοκράτης. Την ημέρα που δέχεται ως δώρο μια γυναίκα εκτροφής για κατανάλωση, ο πειρασμός τον μεταμορφώνει επικίνδυνα, σπρώχνοντάς τον να παραβεί τους νόμους βαδίζοντας στην κόψη του ξυραφιού.

Σ’ αυτή την ανελέητη δυστοπία –κτηνώδη όσο και διεισδυτική, αλληγορική όσο και ρεαλιστική– η Μπαστερρίκα εμπνέει, με την εκρηκτική μυθοπλαστική της δύναμη, άκρως επίκαιρες δημόσιες συζητήσεις.

Βιβλίο

Δείτε επίσης