Πολιτισμός

Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Διεθνής τιμητική διάκριση για την Ελευσίνα

Μετά από αξιολόγηση η Κομισιόν θα απονέμει στην Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2023 το βραβείο «Μελίνα Μερκούρη» για την πρόοδο των τελευταίων μηνών

Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Διεθνής τιμητική διάκριση για την Ελευσίνα
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Το βραβείο «Μελίνα Μερκούρη» θα απονείμει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στον οργανισμό «2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης» μετά την θετική αξιολόγηση της έκθεσης προόδου, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση.

Το βραβείο, που συνοδεύεται με χρηματικό έπαθλο ύψους 1,5 εκατ. ευρώ, έρχεται ως επιβεβαίωση «της τεράστιας προόδου που έχει συντελεστεί τους τελευταίους μήνες σε όλους τους τομείς διοίκησης του θεσμού, προκειμένου να διασφαλιστεί η επιτυχημένη υλοποίησή του», αναφέρει χαρακτηριστικά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην ανακοίνωσή της, τονίζοντας με έμφαση: «Ο μετασχηματισμός που κατάφερε η ομάδα της 2023 Ελευσίς αποτελεί μια πραγματική ενσωμάτωση των “Μυστηρίων Μετάβασης”».

Η επιτροπή αξιολόγησης κλείνει την αναφορά της ευχαριστώντας την οργάνωση «2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης» για την εξαιρετικά ενδιαφέρουσα και ενημερωτική συνάντηση με την ομάδα υλοποίησης και προσβλέπει στην επιτυχημένη διοργάνωση του θεσμού.

Σημειώνεται ότι το συγκεκριμένο βραβείο θεσπίστηκε το 2010 προς τιμήν της αείμνηστης Μελίνας Μερκούρη και έκτοτε απονέμεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε κάθε Πολιτιστική Πρωτεύουσα που πληροί τα κριτήρια και περνά με επιτυχία τα στάδια ελέγχου. Το ποσό του βραβείου προορίζεται για να χρηματοδοτήσει την παρακαταθήκη του θεσμού.

Σχολιάζοντας τη θετική αυτή εξέλιξη, η Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του οργανισμού Δέσποινα Γερουλάνου δήλωσε: «Η απονομή του βραβείου Μελίνα Μερκούρη στην Ελευσίνα αποτυπώνει και επιβραβεύει με εμφατικό τρόπο την εργώδη προσπάθεια όλων των συντελεστών και ιδιαίτερα της τοπικής κοινωνίας, προκειμένου η Ελευσίνα να είναι έτοιμη για τη χρονιά του τίτλου. Είναι το επιστέγασμα μιας συλλογικής προσπάθειας, που παρά τις αρχικές δυσκολίες, θα καταφέρει να παραδώσει ένα πολιτιστικό γεγονός υψηλού επιπέδου, με σαφή ανθρωποκεντρική αναφορά, που τιμά το όραμα της Μελίνας Μερκούρη και τοποθετεί την Ελευσίνα στο επίκεντρο του ευρωπαϊκού πολιτιστικού ενδιαφέροντος».

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Τελετή Έναρξης που συνιστά την επίσημη και εμβληματική εκκίνηση του καλλιτεχνικού προγράμματος της οργανισμού «2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης» θα γίνει το Σάββατο 4 Φεβρουαρίου 2023 το απόγευμα (19:00) στο παραλιακό μέτωπο της πόλης με κεντρικό γεγονός, το «Μυστήριο_0 Μυστήρια Μετάβασης», μία ιδέα/σύλληψη του Γενικού Καλλιτεχνικού Διευθυντή, Μιχαήλ Μαρμαρινού σε σκηνοθεσία του διακεκριμένου Βρετανού σκηνοθέτη, Κρις Μπάλντγουιν.

Δείτε επίσης