Πολιτισμός

Netflix: Οι κορυφαίες ταινίες και σειρές του 2022 παγκοσμίως

Σύμφωνα με τα στοιχεία της αμερικανικής εταιρείας streaming μετά από ανάλυση δεδομένων από τις προβολές σε 156 χώρες του κόσμου, που παρέχει τις υπηρεσίες της

Netflix: Οι κορυφαίες ταινίες και σειρές του 2022 παγκοσμίως
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Πολλές σειρές και ταινίες έκαναν θραύση κατά τη διάρκεια της χρονιάς χρονιάς. Ανάμεσα στις μεγάλες επιτυχίες του 2022 υπήρχαν αρκετές εκπλήξεις και απρόσμενες επιλογές. Ταινίες ή σειρές που προκάλεσαν αντιδράσεις, ανέδειξαν άγνωστες ιστορίες και υποστήριξαν νέες τάσεις στην βιομηχανία του θεάματος. Άλλες ήταν απλώς οι νέοι κύκλοι επιτυχημένων σειρών ππου συνέχισαν να ενθουσιάζουν το κοινό παγκοσμίως ή η συνέχεια ταινιών που είχαν κάνει αίσθηση τα προηγούμενα χρόνια.

Από την πολυαναμενόμενη επιστροφή του «Stranger Things» μέχρι την αμφιλεγόμενη πρεμιέρα του «Dahmer», το Netflix κατάφερε και φέτος, την πρώτη μετά την επιστροφή στην «κανονικότητα» μετά την πανδημία του κορωνοϊού με περιορισμούς σε κινηματογράφους και θέατρα, να σημειώσει επιτυχίες και να κρατήσει το ενδιαφέρον του κοινού στις 156 χώρες που παρέχει τις υπηρεσίες του.

Πριν από λίγες ώρες το Netflix ανακοίνωσε επίσημα την παγκόσμια λίστα της με τις ταινίες και σειρές που παρακολούθησαν περισσότερο τη χρονιά σε όλο τον κόσμο, διαχωρισμένες σε αγγλόφωνες και μη αγγλόφωνες κατηγορίες. Επίσης, έδωσε στοιχεία για ορισμένες από τις μεγαλύτερες αγορές του κόσμου, για το σύνολο της παραγωγής ταινιών και σειρών της χρονιάς που ολοκληρώνεται σύντομα.

Οι πιο δημοφιλείς αγγλόφωνες ταινίες στο Netflix το 2022

Η κορυφαία αγγλόφωνη ταινία στη λίστα του Netflix είναι το «The Gray Man». Μία ταινία δράσης και κατασκοπευτικού μυστηρίου. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της εταιρείας η ταινία παρουσιάζει την ιστορία του πιο ικανού πράκτορα της CIA, του οποίου η πραγματική ταυτότητα δεν είναι γνωστή σε κανέναν, αλλά βρίσκεται στο επίκεντρο ενός επικίνδυνο «παιχνιδιού εξουσίας» όταν αποκαλύπτονται κατά λάθος σκοτεινά μυστικά της υπηρεσίας και ένας ψυχοπαθής πρώην συνάδελφός του επικηρύσσει το κεφάλι του, ξεκινώντας ένα παγκόσμιο ανθρωποκυνηγητό από διεθνείς δολοφόνους.Οι βασικοί πρωταγωνιστές είναι οι Ράιαν Γκόσλινγκ και Κρις Έβανς, ενώ την σκηνοθεσία υπογράφουν οι Άντον και Τζο Ρούσο.


Στην ίδια λίστα με τις κορυφαίες ταινίες του 2022 ακολουθεί το «The Adam Project», μια ταινία επιστημονικής φαντασίας με πρωταγωνιστή τον Ράιν Ρέινολντ ενώ την πρώτη τριάδα συμπληρώνει το φιλμ «Purple Hearts».

Top 10 ταινίες - αγγλόφωνες

1. The Gray Man
2. The Adam Project
3. Purple Hearts
4. Hustle
5. The Tinder Swindler
6. The Sea Beast
7. Enola Holmes 2
8. Senior Year
9. The Man From Toronto
10. Day Shift

Οι πιο δημοφιλείς αγγλόφωνες σειρές του 2022

Η νεανική σειρά μυστηρίου «Stranger Things» κατέλαβε την πρώτη θέση στη λίστα του Netflix και βρέθηκε στο Top10 σε δεκάδες χώρες σε όλο τον κόσμο. Η σειρά σημείωσε μεγάλη επιτυχία το καλοκαίρι και κυκλοφόρησε σε δύο μέρη. Η 4η σεζόν συγκέντρωσε 1,87 δισεκατομμύρια ώρες παρακολούθησης μεταξύ 22 Μαΐου και 9 Οκτωβρίου.
Στην δεύτερη θέση ακολουθεί η σειρά «Wednesday» που εξελίσσεται σε παγκόσμιο φαινόμενο με τεράστια απήχηση στις νεανικές ηλικίες. Η πρώτη σεζόν κυκλοφόρησε τον Νοέμβριο και αφηγείται την ιστορία της Wednesday Addams από την «Οικογένεια Άνταμς».
Την τρίτη θέση συνολικά κατέλαβε η αμφιλεγόμενη σειρά «Dahmer», που αφηγείται την ιστορία ενός από τους πιο διαβόητους κατά συρροή δολοφόνους των ΗΠΑ: του Jeffrey Dahmer. Η σειρά έχει κατηγορηθεί από κριτικούς και εκπροσώπους οργανώσεων και ΜΚΟ ότι «δοξάζει» έναν κατά συρροή δολοφόνο. Ορισμένα μέλη οικογενειών των θυμάτων έκαναν μάλιστα δηλώσεις ή αναρτήσεις στα κοινωνικά δίκτυα, υποστηρίζοντας ότι η σειρά είναι «επανατραυματική» και ουσιαστικά «κεφαλαιοποιεί» την τραγωδία άλλων χωρίς να τους εμπλέκει στο έργο, για την δημοσιότητα και τα υψηλά νούμερα δημοφιλίας.

Top 10 σειρές - αγγλόφωνες

1. The Gray Man
2. The Adam Project
3. Purple Hearts
4. Hustle
5. The Tinder Swindler
6. The Sea Beast
7. Enola Holmes 2
8. Senior Year
9. The Man From Toronto
10. Day Shift

Οι πιο δημοφιλείς μη αγγλόφωνες ταινίες στο Netflix το 2022

Το «Τρολ» (Troll) είναι μια νορβηγική ταινία τέρας του 2022 που κυκλοφόρησε από το Netflix την 1η Δεκεμβρίου 2022. Έλαβε γενικά θετικές κριτικές από τους κριτικούς, με επαίνους για τις ερμηνείες, τη μουσική, την κινηματογράφηση, τη σκηνοθεσία, τα οπτικά εφέ και τις σκηνές δράσης. Η πλοκή του βασίζεται σε έναν σκανδιναβικό μύθο για την ύπαρξη ενός τέρατος κρυμμένο στο υπέδαφος. Στην σειρά κάτι γιγάντιο ξυπνάει μετά από χίλια χρόνια αιχμαλωσίας Βαθιά στο βουνό Ντόβρε. Το πλάσμα καταστρέφει τα πάντα στο πέρασμά του και πλησιάζει γρήγορα το Όσλο, θέτωντας σε κίνδυνο εκατομμύρια ανθρώπους και όχι μόνον.

Top 10 ταινίες - μη αγγλόφωνες

1.Troll
2. All Quiet on the Western Front
3. Black Crab
4. Through My Window
5. The Takedown
6. Loving Adults
7. Carter
8. My Name is Vendetta
9. Restless
10. Furioza

Οι πιο δημοφιλείς μη αγγλόφωνες σειρές του 2022

Η κορεατική σειρά «Είμαστε όλοι νεκροί» (All of Us Are Dead) έγινε απρόσμενα δημοφιλής σε πολλές χώρες παρότι παρουσιάζει με άλλη εκδοχή ιστορίας με ζόμπι. Ένα λύκειο γίνεται το σημείο μηδέν για μια επιδημία του ιού των ζόμπι. Οι παγιδευμένοι μαθητές πρέπει να παλέψουν για να βγουν έξω ή αλλιώς θα μετατραπούν σε έναν από τους λυσσαλέους μολυσμένους «νεκρο-ζωντανούς» που μεταλλάσσονται σε ανελέητα ζόμπι.

Top 10 σειρές - μη αγγλόφωνες

1. All of Us Are Dead
2. Extraordinary Attorney Woo
3. The Marked Heart
4. Till Money Do Us Part
5. Elite
6. High Heat
7. The Empress
8. Business Proposal
9. Wrong Side of the Tracks
10. Welcome to Eden

Δείτε επίσης