Πολιτισμός

Ο Σωτήρης Τσαφούλιας επιστρέφει στο θέατρο με τον «Επισκέπτη»

Τί δηλώνει ο ίδιος και οι πρωταγωνιστές της παράστασης για τα μηνύματα που περνά το αλληγορικό αυτό έργο

Ο Σωτήρης Τσαφούλιας επιστρέφει στο θέατρο με τον  «Επισκέπτη»
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Ένα δυνατό, αλληγορικό έργο, που διαπραγματεύεται τη σχέση του ανθρώπου με την ανώτερη θεϊκή δύναμη, τον «Επισκέπτη» του Ερίκ Eμμανουέλ Σμιτ, επέλεξε ο Σωτήρης Τσαφούλιας για την φετινή θεατρική επιστροφή του.

Η παράσταση, με πρωταγωνιστές τους Μάνο Βακούση, Μαρία Παπαλάμπρου, Φώτη Θωμαΐδη και Δημήτρη Παπαδάτο, θα φιλοξενείται από την 1η Φεβρουαρίου στο θέατρο του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης.

Η πλοκή του έργου

Το έργο μάς μεταφέρει στη Βιέννη, το 1938. Οι Ναζί έχουν εισβάλει στην Αυστρία και καταδιώκουν τους Εβραίους. Ο Σίγκμουντ Φρόιντ εξακολουθεί να πιστεύει στο μέλλον και αρνείται να φύγει. Αλλά εκείνο το απόγευμα του Απριλίου, η Γκεστάπο συλλαμβάνει την κόρη του Άννα και την παίρνει για ανάκριση. Ο Φρόιντ παραμένει μόνος και απελπισμένος, όταν, ξαφνικά, ένας άγνωστος μπαίνει από το παράθυρο. Ποιος είναι; Ένας τρελός; Ένας μάγος; Είναι όλο αυτό απλώς ένα όνειρο; Είναι μια ενσάρκωση της αντίληψής μας για το υποσυνείδητο του Φρόιντ; Ή είναι πράγματι, όπως ισχυρίζεται, ο Θεός αυτοπροσώπως;

Επισκέπτης

«Ο Επισκέπτης δεν είναι ένα πολιτικό έργο που αφορά στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και την εισβολή των Ναζί. Είναι ένα έργο φιλοσοφικό που έχει να κάνει με την πίστη του ανθρώπου σε αυτό που ονομάζουμε Θείο. Ο Σμίτ στην προσπάθεια του να συνομιλήσει με το Θεό, ως απόλυτο εκφραστή της πίστης, βάζει σε επίπεδο μυθοπλασίας τον Φρόιντ – το μεγαλύτερο υποστηρικτή του αντιθεϊσμού, να συναντηθεί μαζί του. Ο συγγραφέας δεν θέλει να μιλήσει για τους Ναζί και τους Εβραίους» εξηγεί ο Σωτήρης Τσαφούλιας και προσθέτει: «Ο Επισκέπτης είναι ένα αλληγορικό έργο. Στο πρόσωπο των Ναζί έχουμε την έκφραση οποιουδήποτε είδους ολοκληρωτισμού ή φασισμού και στο πρόσωπο τον Εβραίων έχουμε όλες τις κατηγορίες – ομάδες ανθρώπων που βάλλονται τα τελευταία χρόνια , ομοφυλόφιλους, Ρομά, γυναίκες κάθε τι δηλαδή που οι άνθρωποι με ολοκληρωτική σκέψη βλέπουν ως αντίπαλο και το δαιμονοποιούν».

Αναφερόμενος στα βασικά μηνύματα του «Επισκέπτη» ο Μάνος Βακούσης, σημειώνει: «Νιώθω ότι μέσα από αυτό το έργο, ο άνθρωπος μπορεί να ξανανιώσει και να γίνει άνθρωπος. Αυτό μπορεί να ακούγεται λίγο περίεργο, αλλά το έργο αυτό μας μιλά για την αμφιβολία. Κατά βάθος δεν πιστεύουμε σε τίποτα, είμαστε ανελεύθεροι, με τις εμμονές μας σε συλλογικό και ατομικό επίπεδο».

Επισκέπτης

Ο Φώτης Θωμαΐδης, ο οποίος ερμηνεύει τον Φρόιντ, εξέφρασε τον θαυμασμό για αυτό το τόσο έντονο σε συναισθήματα και αντιπαραθέσεις, ιδέες και αναζητήσεις έργο και τη συνάντηση του με τον Σωτήρη Τσαφούλια. «Το να σε αποκαλούν Φρόιντ, έστω και στην σκηνή δεν είναι και το πιο εύκολο», όπως είπε. Αυτό ήταν για εκείνον μια πρόκληση που σε συνεργασία με τον σκηνοθέτη έγινε πραγματικότητα.

Η Μαρία Παπαλάμπρου – Άννα Φρόιντ - μίλησε για την ξεχωριστή εμπειρία που είχε στην συνεργασία της με τον Σωτήρη Τσαφούλια, «έναν άνθρωπο με πολύ ελεύθερο πνεύμα που το μεταφέρει και στον τρόπο που σκηνοθετεί, αφήνοντας τον ηθοποιό να δημιουργήσει και να εκφραστεί ελευθέρα, καθοδηγώντας τον μέσα από την ανάλυση του ρόλου, στο αποτέλεσμα που έχει οραματιστεί».

Ο Δημήτρης Παπαδάτος στο ρόλο του Αξιωματικού μίλησε για την εμπειρία να συμμετέχεις σε ένα έργο με τόση δύναμη. «Εκπροσωπώ το κακό, ότι μας φοβίζει και μας τρομάζει. Παρόλα αυτά και ο αξιωματικός είναι ένας άνθρωπος. Άραγε το κακό και το μαύρο έχει και κάτι λευκό μέσα του; Μπορεί να αμφιβάλει; Θα το δείτε στην παράσταση»

Δείτε επίσης