Πολιτισμός

Σπιναλόγκα: «Μεταμορφώνεται» σε μουσειακό χώρο

«Θέλουμε να αναδειχθεί το πολιτισμικό παλίμψηστο της Σπιναλόγκας», ανέφερε η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη

Σπιναλόγκα: «Μεταμορφώνεται» σε μουσειακό χώρο
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Στην αποκατάσταση και επανάχρηση των κτηρίων του Λεπροκομείου στη Σπιναλόγκα, των κοιτώνων και του νοσοκομείου, με σκοπό τη δημιουργία εκθεσιακών χώρων, προχωρά το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Στόχος η προσφορά στους επισκέπτες μιας ολοκληρωμένης περιήγησης και εμπειρίας σε ένα τόπο ο οποίος, επί σειρά ετών, αποτέλεσε σύμβολο της ανθρώπινης θέλησης για ζωή.

Ήδη έχουν ξεκινήσει οι εργασίες συντήρησης, αποκατάστασης και προσβασιμότητας – όλοι οι χώροι θα είναι προσβάσιμοι σε ΑμεΑ, με ράμπες και ανελκυστήρες - αλλά και η αναβάθμιση του υφιστάμενου εκδοτηρίου– πωλητηρίου. Στους κοιτώνες του Λεπροκομείου και στο κτήριο του Νοσοκομείου θα φιλοξενηθεί η μόνιμη έκθεση η οποία θα «διηγείται» την ιστορία του νησιού.

Η έκθεση θα είναι χωρισμένη σε τέσσερις διαφορετικές θεματικές ενότητες στις οποίες θα αναδεικνύονται οι συγκλονιστικές ιστορίες των ανθρώπων που έζησαν στη Σπιναλόγκα, μέσα από εικόνες, αντικείμενα και αληθινές μαρτυρίες. Στους χώρους του Νοσοκομείου θα δημιουργηθεί, επίσης, αίθουσα πολλαπλών πολιτιστικών χρήσεων όπου θα φιλοξενούνται περιοδικές εκθέσεις, εκδηλώσεις, συνέδρια και διαλέξεις.

Παράλληλα, θα υπάρχει μία ακόμη, μικρή εκθεσιακή ενότητα στην οποία θα παρουσιάζεται το πλήρες ιστορικό κατοίκησης της νησίδας, από τον 16ο αιώνα που ήταν Ενετικό φρουριακό συγκρότημα μέχρι και τον 20ό αιώνα οπότε ξεκίνησε να λειτουργεί ως λεπροκομείο, με τις πύλες του να κλείσουν οριστικά γι’ αυτήν την χρήση το 1957.

Να σημειωθεί πως κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του ‘80 κάποια από τα κτίρια της Σπιναλόγκας, δυστυχώς, κατεδαφίστηκαν, παρόλα αυτά όσα έχουν απομείνει αρκούν για να διηγηθούν την σκληρή, γεμάτη πόνο αλλά και ελπίδα ιστορία των ανθρώπων που έζησαν εκεί.

Η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη δήλωσε: «Η νησίδα της Σπιναλόγκας, εξαιρετικά σημαντικό φρουριακό συγκρότημα της περιόδου της Ενετοκρατίας, αλλά και χώρος φορτισμένος με σκληρές μνήμες από την περίοδο, που η νησίδα λειτούργησε ως Λεπροκομείο, βρίσκεται εδώ και χρόνια, στο κέντρο του ενδιαφέροντος του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού. Στον σχεδιασμό μας, εκτός από τις σημαντικές αναστηλωτικές παρεμβάσεις και εργασίες ανάδειξης και αποκατάστασης του κτηριακού αποθέματος του νησιού, που βρίσκονται σε εξέλιξη, και εκτός από τα έργα προσβασιμότητας και αναβάθμισης του εκδοτηρίου– πωλητηρίου, περιλαμβάνεται και η αποκατάσταση των κτηρίων του Λεπροκομείου, των κοιτώνων και του νοσοκομείου, με σκοπό τη φιλοξενία εκθέσεων για την ιστορία και τη μνήμη της νησίδας. Θέλουμε να αναδειχθεί το πολιτισμικό παλίμψηστο της Σπιναλόγκας, η ιστορία της, όπως αυτή εκφράζεται μέσα από τις διαφορετικές περιόδους κατοίκησης και τις ιδιαίτερες συνθήκες που διαμορφώθηκαν σε αυτές. Οι Ενετοί μετέτρεψαν έναν άγονο βράχο σε ισχυρό φρούριο, οι μουσουλμάνοι σε ένα από τα ισχυρότερα οικονομικά και εμπορικά κέντρα της περιοχής, ενώ οι ασθενείς του Λεπροκομείου δημιούργησαν μια κοινωνία αλληλεγγύης. Η έγκριση της μουσειολογικής μελέτης αποτελεί ουσιαστικό βήμα για τη μουσειακή επανάχρηση των κτηρίων του Λεπροκομείου, τα οποία αποτελούν τα μοναδικά εναπομείναντα κατάλοιπα της οργανωμένης οικοδομικής δραστηριότητας εκείνης της περιόδου, καθώς τα υπόλοιπα κατεδαφίστηκαν τη δεκαετία του 1980. Το νησί αποτελεί σύμβολο της ανθρώπινης θέλησης και του αγώνα για κάτι καλύτερο».

Δείτε επίσης