Πολιτισμός

Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης: «Ο Άνθρωπος στο Κέντρο» - Παιδικός διαγωνισμός ζωγραφικής

Απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 4-15 ετών, τα οποία θα πρέπει να στείλουν το έργο τους μέχρι τις 30 Μαΐου

Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

«Ο Άνθρωπος στο Κέντρο» είναι το θέμα του φετινού παιδικού διαγωνισμού ζωγραφικής που διοργανώνει το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης.

Ο διαγωνισμός τελεί υπό την αιγίδα και τη στήριξη της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του υπουργείου Εξωτερικών. «Ελάτε να ζωγραφίσουμε τον Άνθρωπο στο Κέντρο ενός ολόκληρου κόσμου!» είναι το μήνυμα που απευθύνει το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης στα παιδιά ηλικίας 4-15 ετών, καλώντας τα να αποτυπώσουν τον Άνθρωπο και το ταξίδι του στον χώρο και τον χρόνο και να στείλουν το έργο τους μέχρι τις 30 Μαΐου.

Ειδικότερα, έχει ως στόχο να δώσει την ευκαιρία σε παιδιά ηλικίας 4-15 ετών (παιδιά προσχολικής ηλικίας, όλων των τάξεων του δημοτικού και του γυμνασίου, καθώς και των Ειδικών Σχολείων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης) να γνωρίσουν το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης και συγχρόνως να αναπτύξουν τη φαντασία τους αποτυπώνοντας τον Άνθρωπο και το ταξίδι του στον χώρο και τον χρόνο, μέσω του πλούτου των γλυπτικών και άλλων αναπαραστάσεων του Κυκλαδικού πολιτισμού.

Στο διαγωνισμό μπορούν να λάβουν μέρος παιδιά από την Ελλάδα αλλά και χώρες του εξωτερικού αυτόνομα ή μέσω σχολείων, όπως τα Τμήματα Ελληνικής Γλώσσας και Πολιτισμού (ΤΕΓ). Την αξιολόγηση των έργων και την ανακήρυξη των νικητών αναλαμβάνει κριτική επιτροπή που αποτελείται από σημαντικές προσωπικότητες του χώρου της τέχνης και του πολιτισμού, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας.

Το μήνυμα του διαγωνισμού

Τα έργα των παιδιών θα παρουσιαστούν φέτος σε μια μεγάλη έκθεση στο Κέντρο Τεχνών του Δήμου Αθηναίων από τις 23 μέχρι τις 29 Σεπτεμβρίου, με τη συνεργασία του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ), όπως αναφέρεται στη συγκεκριμένη ιστοσελίδα του μουσείου και προστίθεται: Φέτος, πρωταγωνιστής του παιδικού διαγωνισμού είναι το ειδώλιο γυναικείας μορφής (περ. 2700-2400/2300 πΧ) που παρουσιάζεται στον 1ο όροφο του μουσείου στην μόνιμη έκθεση «Κυκλαδική Τέχνη». H ανθρώπινη μορφή ταξιδεύει στον χρόνο, 5.000 χρόνια πριν, τότε που οι άνθρωποι δημιούργησαν τα κυκλαδικά ειδώλια, μία από τις πιο χαρακτηριστικές απεικονίσεις του Ανθρώπου. Τα παιδιά ζωγραφίζουν τις μεταμορφώσεις του Ανθρώπου μέσα από την ιστορία των πολιτισμών, τα έργα και το περιβάλλον που δημιουργεί. Σε ποια εποχή ζει; Tι ρούχα φοράει; Από ποια χώρα είναι; Τι κοινωνικό μήνυμα απευθύνει; Άραγε μπορούμε να τον φανταστούμε στο μέλλον; Σε ποιο περιβάλλον θα ζει και τι επάγγελμα θα κάνει;

Ο εν λόγω διαγωνισμός συμπληρώνει φέτος 10 έτη από την έναρξή του (2013).

Η Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας, σε ανακοίνωσή της, τονίζει πως στηρίζει με συνέπεια και συστηματικότητα ανάλογες πρωτοβουλίες που συναρμόζουν και συμφύουν τον πολιτισμό και την εκπαίδευση με άξονα την οικουμενικότητα του ελληνικού πολιτισμού.

Περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα: https://kidscontest.cycladic.gr/

Δείτε επίσης