Πολιτισμός

Παρίσι: Έκθεση για τα 100 χρόνια Οργανωμένου Ελληνισμού στη γαλλική πρωτεύουσα

88 έργα ζωγραφικής και χαρακτικά της συλλογής Δημήτρη Φατούρου και Άννας ντε Αλμπουκέρκ, φιλοτεχνημένα από 76 συνολικά Έλληνες καλλιτέχνες

Παρίσι
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Εικαστική έκθεση με έργα Ελληνίδων και Ελλήνων καλλιτεχνών που έζησαν, σπούδασαν και εργάστηκαν στη γαλλική πρωτεύουσα αλλά και Γάλλων καλλιτεχνών ελληνικής καταγωγής, διοργανώνει στο Παρίσι η Ελληνική Κοινότητα Παρισιού και Περιχώρων.

Τα εγκαίνια της έκθεσης που διοργανώνεται με την ευκαιρία του εορτασμού των 100 χρονών οργανωμένου Ελληνισμού στο Παρίσι (1923-2023).θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη 5 Οκτωβρίου στις 19:00 στο Maison de la Grèce, 9 Rue Mesnil 75116 και θα είναι ανοικτή προς το κοινό έως τις 4 Νοεμβρίου.

Ειδικότερα, Δευτέρα, Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή, από 17 :00 - 20:00, το Σάββατο από 16:00 - 21:00 και την Κυριακή 15:00 - 19:00.

«Σαγηνευτική αρμονία της συνάντησης μεταξύ Ελλήνων και Γάλλων»

Η έκθεση εξετάζει την ώσμωση ανάμεσα στους Έλληνες καλλιτέχνες, την αλληλεπίδραση ανάμεσα στη γαλλική και ελληνική τέχνη και τη συνάντηση τους στον κοινό μας ευρωπαϊκό πολιτισμό. Παρουσιάζονται συνολικά 88 έργα ζωγραφικής και χαρακτικά της συλλογής Δημήτρη Φατούρου και Άννας ντε Αλμπουκέρκ, φιλοτεχνημένα από 76 συνολικά Έλληνες καλλιτέχνες του 19ού και 20ού αιώνα.

Ανάμεσά τους οι Δημήτριος Γαλάνης, Λυκούργος Κογεβίνας, Μάνια Μαύρου, Γεώργιος Γουναρόπουλος, Τεν Φλωριάς, Πολύκλειτος Ρέγκος, Σελέστ Πολυχρονιάδη, Mayo, Θάνος Τσίγκος, Τάσσος, Μάριος Πράσινος, Κωνσταντίνος Ανδρέου, Άλκης Πιερράκος, Nonda, Ντίκος Βυζάντιος, Πάρις Πρέκας, Κώστας Τσόκλης, Κωνσταντίνος Ξενάκης, Ζωρζ Μουστακί, Σαράντης Καραβούζης, Παύλος Σάμιος, Πάβλος Χαμπίδης και άλλοι.

Αυτή είναι η τρίτη έκθεση με έργα της συλλογής Φατούρου-Αλμπουκέρκ μετά την έκθεση «Επαναπατρισμός» που παρουσιάστηκε από τους δήμους Λευκάδος και Ιωαννίνων το 2021 και το 2022 αντίστοιχα.

Όπως αναφέρει η πρόεδρος της Κοινότητος Σέτα Θεοδωρίδου, η έκθεση αναδεικνύει τη βαθιά συγγένεια μεταξύ της Ελλάδος και της Γαλλίας και ενισχύει τους άρρηκτους δεσμούς που τις ενώνει.

«Mας προσκαλεί να βυθιστούμε στην σαγηνευτική αρμονία της συνάντησης μεταξύ Ελλήνων και Γάλλων καλλιτεχνών που δεν έπαψε να αναζωπυρώνεται κατά τους τελευταίους δύο αιώνες» επισημαίνει.

Οι Δημήτρης Φατούρος και Άννα ντε Αλμπουκέρκε υπογραμμίζουν ότι οι Έλληνες καλλιτέχνες στο Παρίσι λειτούργησαν ως παράγοντες ώσμωσης ανάμεσα στην γαλλική και ελληνική τέχνη αλλά και ως παράγοντες ενίσχυσης των ελληνογαλλικών σχέσεων.

«Με την έκθεση αυτή τιμούμε τους Έλληνες καλλιτέχνες του Παρισιού που μετοίκησαν στη συναρπαστική γαλλική πρωτεύουσα. Θυμόμαστε όσους τους στήριξαν και φιλοδοξούμε να συμβάλουμε στην επαναγνωριμία της Γαλλίας με τα έργα των υιοθετημένων τέκνων της που με τόση μεγαλοψυχία φιλοξένησε» αναφέρουν.

Τη δική του μαρτυρία δίνει ο γνωστός ζωγράφος Πάβλος Χαμπίδης, ο οποίος έζησε για μία δεκαετία στο Παρίσι και συμμετέχει με έργο του στην έκθεση.

«Έμελλε να είναι το Παρίσι η πόλη στην οποία συγκροτήθηκα και έβαλα τις βάσεις πάνω στις οποίες δημιούργησα και δοκίμασα τις φυσικές και ψυχικές μου αντοχές», τονίζει.

Η έκθεση θα παρουσιαστεί από τις 5 Οκτωβρίου μέχρι τις 4 Νοεμβρίου στο Maison de la Grèce.

Τελεί υπό την αιγίδα της πρεσβείας της Ελλάδος στο Παρίσι και έχει χορηγό επικοινωνίας το Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Η έκθεση συνοδεύεται από δίγλωσσο κατάλογο (γαλλικά και ελληνικά), τα έσοδα από την πώληση του οποίου θα ενισχύσουν τις δράσεις της Ελληνικής Κοινότητας Παρισιού. Την επιμέλεια της έκθεσης έκανε ο Μ. Τζαβάρας.

100 χρόνια Ελληνική Κοινότητα Παρισιού και Περιχώρων

Μέλη της είναι Έλληνες και ελληνικής καταγωγής Γάλλοι. Προωθεί την ελληνογαλλική φιλία και οργανώνει σχολεία διδασκαλίας της ελληνικής γλώσσας, εκθέσεις, σεμινάρια, προβολές ταινιών, που έχουν στόχο να κάνουν γνωστούς τους Ελληνες καλλιτέχνες στο γαλλικό κοινό. Η Κοινότητα περιλαμβάνει σήμερα περίπου δύο χιλιάδες οικογένειες.

Από τον 18ο αιώνα υπάρχουν αρκετοί Έλληνες εγκατεστημένοι στην περιοχή του Παρισιού, εν τούτοις ο πρώτος σύλλογος Ελλήνων φτιάχνεται το 1923, όταν ένας μεγάλος αριθμός Ελλήνων της Μικράς Ασίας, κυνηγημένος από τους Τούρκους, φτάνει στη Γαλλία. Ο σύλλογος διαλύεται κατα τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής και επανιδρύεται μετά το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Ενα δεύτερο κύμα Ελλήνων φτάνει στη Γαλλία (1946-52), κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου. Το τέλος της αποικιοκρατίας στην Αφρική είχε αποτέλεσμα την εγκατάσταση στη Γαλλία, πολλών Ελλήνων που βρίσκονταν στις χώρες αυτές. Στις αρχές της δεκαετίας του '60, έρχεται στη Γαλλία ένας μικρός αριθμός Ελλήνων, που πιάνει δουλειά στις μεγάλες βιομηχανίες. Τέλος, κατά τη δικτατορία των συνταγματαρχών οδηγείται στη Γαλλία ένας μεγάλος αριθμός απο Έλληνες διανοούμενους, όπου βρίσκουν άσυλο και ελευθερίες που δεν υπήρχαν στην Ελλάδα.

Δείτε επίσης