Πολιτισμός

Δημοπρασία Σπάνιων Βιβλίων, Χειρογράφων, Εγγράφων & Χαρακτικών

Από τη διήμερη δημοπρασία ξεχωρίζει η ενότητα του Καστοριανού φωτογράφου, Λεωνίδα Παπάζογλου, που καταγράφει στιγμιότυπα του Μακεδονικού Αγώνα

Στιγμιότυπα του Μακεδονικού Αγώνα, Δημοπρασία,
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Mία εξαιρετικά πλούσια διήμερη δημοπρασία με 551 σπάνια βιβλία, έγγραφα, χειρόγραφα, φωτογραφίες, αφίσες και χαρακτικά θα πραγματοποιήσει η VERGOS Auctions την Τετάρτη 21 και την Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου, στο ξενοδοχείο Athens Plaza και ώρα 5.30μ.μ.

Στη δημοπρασία ξεχωρίζει η ενότητα 2.528 γυάλινων αρνητικών (φωτογραφικών πορτραίτων) από το αρχείο του Καστοριανού φωτογράφου Λεωνίδα Παπάζογλου (1872-1918), η οποία καλύπτει τη μεταβατική, τόσο από πολιτική όσο και από πολιτισμική άποψη, περίοδο που διένυε η Καστοριά και η ευρύτερη περιοχή της, όπως άλλωστε και ολόκληρη η Μακεδονία στις αρχές του 20ού αιώνα, με ένα σημαντικό κομμάτι να εντάσσεται στην περίοδο του Μακεδονικού Αγώνα και κατ’ επέκταση στα χρόνια πριν από την απελευθέρωση του 1912. Το αρχείο έχει ψηφιοποιηθεί και τμήμα του έχει εκτεθεί στο Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης, στο Μουσείο Μπενάκη και αλλού.

Μεταξύ των υπολοίπων αντικειμένων της δημοπρασίας, μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζουν επίσης τα παρακάτω:

-Η επίσημη αναγγελία του θανάτου του Λόρδου Βύρωνα. Ο φιλέλληνας ποιητής αφήνει την τελευταία του πνοή στο Μεσολόγγι στις 7 Απριλίου1824. Με το συγκεκριμένο μονόφυλλο ο Αλέξανδρος Μαυροκορδάτος αναγγέλλει τον θάνατο του Βύρωνα και τις επικήδειες τιμές που θα ακολουθήσουν.

- Ένα αυτόγραφο του μεγάλου αγιογράφου και λογοτέχνη Φώτη Κόντογλου (1895-1965) για το έργο του «Η Αγιασμένη Ελλάδα» (1946).

-Η δεύτερη έκδοση του Ύμνου εις την Ελευθερίαν του Διονύσιου Σολωμού, η οποία τυπώθηκε το 1825 κατά τη διάρκεια της πολιορκίας του Μεσολογγίου από τον ηρωικό τυπογράφο Δημήτριο Μεσθενέα.

Στιγμιότυπα, Μακεδονικού Αγώνα, Δημοπρασία, Σπάνια Βιβλία, Χειρόγραφα, Έγγραφα, Χαρακτικά,

- Το πλούσιο και μοναδικό αρχείο από τη ζωή και το έργο του Νίκου Βέλμου (1890-1930) που περιλαμβάνει σχέδια, αλληλογραφία, κείμενα, έντυπα, φωτογραφίες, υλικό εκθέσεων και εκδόσεων. Ηθοποιός, ποιητής, συγγραφέας, εκδότης του περιοδικού Φραγκέλιο (1926-1929), ζωγράφος, κριτικός και ιδρυτής της αίθουσας τέχνης «Άσυλον Τέχνης», ο Βέλμος υπήρξε μια ιδιότυπη προσωπικότητα της πρώτης δεκαετίας του Μεσοπολέμου, που έζησε στο επίκεντρο των πνευματικών γεγονότων.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να συμμετάσχουν στη δημοπρασία με φυσική παρουσία, διαδικτυακά καθώς και μέσω γραπτών ή/και τηλεφωνικών προσφορών. Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την ιστοσελίδα www.vergosauctions.com.

Δείτε επίσης