Social

Γ. Δαγρές: «Αποκαθίσταται σταδιακά η επάρκεια ηπαρίνης στην Ελλάδα»

Αναλυτικά όσα δήλωσε το μέλος του ΔΣ του φαρμακευτικού συλλόγου Αττικής στο «Πρακτορείο FM»

Γ. Δαγρές: «Αποκαθίσταται σταδιακά η επάρκεια ηπαρίνης στην Ελλάδα»

Αποκαθίσταται σταδιακά και σε μεγάλο βαθμό το πρόβλημα με την επάρκεια ηπαρίνης στην Ελλάδα, δηλώνει στο Πρακτορείο Fm και στην εκπομπή της Τάνιας Η. Μαντουβάλου «104,9 ΜΥΣΤΙΚΑ ΥΓΕΙΑΣ» ο Γιάννης Δαγρές, μέλος του ΔΣ του Φαρμακευτικού συλλόγου Αττικής και του ΔΣ του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου.

Ο κ. Δαγρές μιλά με αφορμή το ζήτημα της αφρικανικής πανώλης των χοίρων, που έχει ανακύψει και τελευταία απασχολεί τα μέσα ενημέρωσης διεθνώς, καθότι μία από τις σημαντικότερες επιπτώσεις της επιδημίας στην ανθρώπινη υγεία είναι η ενδεχόμενη έλλειψη ηπαρίνης, όπως μετέδωσε και το πρακτορείο Bloomberg. Τι είναι όμως η ηπαρίνη και γιατί σύμφωνα με το διεθνές πρακτορείο «γιατροί και φαρμακοποιοί σε όλο τον κόσμο κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για πιθανή παρατεταμένη έλλειψη ηπαρίνης».

Τι είναι η ηπαρίνη και που χρησιμοποιείται

Όπως εξηγεί ο κ. Δαγρές, η ηπαρίνη που είναι βιολογικό προϊόν, του οποίου η αρχική ύλη προέρχεται από τους χοίρους, είναι απαραίτητο και αναντικατάστατο φάρμακο για πολλές περιπτώσεις όπως: για την προφύλαξη από φλεβική θρομβοεμβολική νόσο σε χειρουργικούς ασθενείς μετρίου ή υψηλού κινδύνου, σε ασθενείς που υποβάλλονται σε ορθοπεδική, ογκολογική ή γενικής χειρουργικής επέμβαση, σε καρδιολογικά χειρουργεία, σε νεφροπαθείς, στις έγκυες, ενώ αποτελεί σημαντικό παράγοντα στη θεραπεία των οξέων στεφανιαίων συνδρόμων, κλπ.

Η έλλειψη της, σύμφωνα με τον κ. Δαγρέ, μπορεί να προκαλέσει σοβαρούς κινδύνους σε κάποιους ασθενείς, γιατί δεν έχει κάποιο υποκατάστατο και γι' αυτό το λόγο ο ΕΟΦ, όπως και όλοι οι οργανισμοί φαρμάκων ανά τον κόσμο, φροντίζουν πάντα να υπάρχει μεγάλη επάρκεια.

«Επειδή αυτά τα φάρμακα στην Ελλάδα παρουσιάζουν περιοδικά, τα τελευταία χρόνια, κάποιες ελλείψεις, σε σημείο μάλιστα που ο ΕΟΦ έχει προβεί και σε απαγορεύσεις παράλληλων εξαγωγών, με τελευταία αυτή που εκδόθηκε στις 11/11/19, ένα κομμάτι από αυτές τις ελλείψεις μπορεί να αποδοθεί και στην κρίση στην προμήθεια της πρώτης ύλης, που χρειάζεται για να παρασκευαστούν αυτά τα φάρμακα».

Τέτοιου είδους απαγορεύσεις εξηγεί ο κ. Δαγρές γίνονται όταν δεν υπάρχει επάρκεια, ή όταν υπάρχει ο κίνδυνος να δημιουργηθεί έλλειψη. Και το ερώτημα για το αν η συγκεκριμένη απαγόρευση σηματοδοτεί κάποιο κίνδυνο για την Ελλάδα, εύλογο: Αυτή τη στιγμή όχι δεν σηματοδοτεί κάποιο κίνδυνο, γιατί αποκαθίσταται σταδιακά και σε μεγάλο βαθμό το πρόβλημα με την επάρκεια, η έλλειψη δηλαδή που είχε παρατηρηθεί το προηγούμενο διάστημα, απαντά ο φαρμακοποιός.

3.200.000 τεμάχια ετησίως το ελάχιστο που χρειάζεται η Ελλάδα για την κάλυψη του πληθυσμού

«Θέλουμε να γνωρίζει ο κόσμος ότι η κύρια χώρα που παράγει την πρώτη ύλη από την οποία προέρχονται οι ηπαρίνες είναι η Κίνα. Εκεί παράγεται ο μεγαλύτερος όγκος αυτής της πρώτης ύλης. Η Κίνα όπως ξέρουμε έχει πληγεί σφόδρα από την επιδημία της αφρικανικής πανώλης που προκαλεί μεγάλα ζητήματα στον πληθυσμό των χοίρων», λέει στο Πρακτορείο Fm ο κ. Δαγρές.

Αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα όλα τα σκευάσματα ηπαρίνης που χρησιμοποιούνται, όπωςενημερώνει ο κ. Δαγρές ανέρχονται στα 3 έως 3,2 εκατ. τεμάχια ετησίως, τα οποία είναι σε διάφορες μορφές και συγκεντρώσεις. «Η κατανάλωση αυτή είναι σταθερή και οι διακυμάνσεις ανά έτος είναι της τάξης του 4 με 5%. Αυτά τα κομμάτια όμως είναι το ελάχιστο που χρειάζεται η χώρα μας για να καλύψει με επάρκεια τον πληθυσμό της», σημειώνει.

Δείτε επίσης