Social

Γιατί τα χάρτινα ποτήρια για τα ροφήματα κάνουν κακό στην υγεία

Σε επαφή με ζεστό νερό, τα χάρτινα ποτήρια απελευθερώνουν 25.000 μικροπλαστικά σωματίδια, συμπεριλαμβανομένων ιόντων βαρέων μετάλλων, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε από το περιοδικό «Journal of Hazardous Materials»

1

Ινδοί ερευνητές διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση ζεστών ροφημάτων σε χάρτινα ποτήρια είναι επικίνδυνη. Χιλιάδες μικροπλαστικά και σωματίδια βαρέων μετάλλων εκπέμπονται κατά τη διάρκεια της επαφής μεταξύ του προστατευτικού στρώματος του κυπέλλου και του ζεστού ροφήματος, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Journal of Hazardous Materials».

Οι ερευνητές έχυσαν ζεστό νερό (85–90 βαθμούς Κελσίου) σε χάρτινα ποτήρια των 100 ml και αφέθηκαν να αντιδράσουν για 15 λεπτά. Μετά τη λήξη των 15 λεπτών, οι ερευνητές έλεγξαν το ζεστό νερό κάτω από ένα μικροσκόπιο και βρήκαν περίπου 25.000 μικροπλαστικά σε κάθε ποτήρι.

«Ένας μέσος άνθρωπος που πίνει τρία φλιτζάνια τσάι ή καφέ την ημέρα από χάρτινα ποτήρια θα καταλήξει να καταπίσει 75.000 μικροπλαστικά σωματίδια, αόρατα με γυμνό μάτι» δήλωσε ο καθηγητής Σούντα Γκόελ.

Αυτά τα μικροπλαστικά σωματίδια, μπορούν να προκαλέσουν μόλυνση με ιόντα βαρέων μετάλλων συνεχίζει ο καθηγητής και προσθέτει ότι «σε περίπτωση τακτικής κατανάλωσης αυτών των στοιχείων, ο αντίκτυπός τους στην υγεία μπορεί να είναι σοβαρός».

Δείτε επίσης