Social

Αυτό είναι το αποτελεσματικό αντίδοτο στη μοναξιά της καραντίνας

Την ανεκτίμητη αξία του αγγίγματος και της επαφής ακόμη και όταν αυτή δεν προέρχεται από έναν άλλον άνθρωπο, αλλά από το αγαπημένο μας κατοικίδο αναδεικνύουν Αυστραλοί ερευνητές

dog

Καραντίνα, ανεργία και κοινωνική απομόνωση είναι τα θλιβερά ορόσημα του 2020, καθώς ο κορωνοϊός ταξιδεύει ανά τον κόσμο επηρεάζοντας όχι μόνο εκατομμύρια ανθρώπους, αφήνοντας πίσω του χιλιάδες νεκρούς αλλά και στερώντας μας μια βασική ανθρώπινη ανάγκη: το άγγιγμα.

Το κενό της ανθρώπινης επαφής έρχονται να καλύψουν τα κατοικίδια σε εκατομμύρια νοικοκυριά παρέχοντας την αναγκαία παρηγοριά με αγκαλιές, χάδια και τη συνεχή φυσική τους παρουσία. Σύμφωνα με νέα έρευνα από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Αυστραλίας ο ρόλος των κατοικίδιων υπήρξε σωτήριος το 2020, γι’ αυτό και οι κυβερνήσεις θα πρέπει να τον λάβουν σοβαρά υπόψη τους.

Η σχετική έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Journal of Behavioural Economics for Policy επισημαίνει τον ζωτικής σημασίας ρόλο που διαδραμάτισαν τα κατοικίδια σε μια εποχή που διακυβεύεται η ανθρώπινη επαφή. Όπως τονίζει η δρ. Ζανέτ Γιάνγκ η φυσική επαφή ήταν δεδομένη, ακόμα και παραγνωρισμένη η αξία της, μέχρι ο Covid-19 να φέρει τα πάνω κάτω στη ζωή μας.

«Για να καλυφθεί το κενό της μοναξιάς και για να υπάρξει ένα ανάχωμα στο στρες οι άνθρωποι άρχισαν να υιοθετούν σκύλους και γάτες από καταφύγια ζώων μεσούσης της πανδημίας σε παγκόσμιο επίπεδο» επισημαίνει η προαναφερθείσα επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης. Σύμφωνα μάλιστα με την ίδια οι λίστες αναμονής για κουτάβια τετραπλασιάστηκαν μέσα στον τελευταίο χρόνο

Υπολογίζεται ότι πάνω από τον μισό πληθυσμό της γης μοιράζεται τη ζωή του με ένα ή περισσότερα κατοικίδια. Τα οφέλη της συγκατοίκησης ανθρώπων με ζώα έχουν αναφερθεί πολλές φορές, ωστόσο μέχρι σήμερα δεν έχει δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στα οφέλη των κατοικίδιων όσον αφορά αφορά το άγγιγμα.

«Τα κατοικίδια είναι ιδιαίτερα σημαντικά όταν οι άνθρωποι είναι απομονωμένοι, παρέχοντας παρηγοριά, συντροφιά και μια αίσθηση αυτοεκτίμησης» δηλώνει σχετικά η δρ. Γιάνγκ. Και συνεχίζει υπογραμμίζοντας την αξία του αγγίγματος για την ψυχική και σωματική υγεία και ανάπτυξη, καθώς και για τη μείωση των επιπέδων της ορμόνης του στρες κορτιζόλης, αλλά και για την ευεξία των ατόμων μεγαλύτερης ηλικίας καθώς οι άλλες τους αισθήσεις φθίνουν.

Στις συνεντεύξεις των ερευνητών που έγιναν σε 32 άτομα πάνω από το 90% των συμμετεχόντων δήλωσαν ότι τα κατοικίδιά τους παρηγορούσαν και τους χαλάρωναν, ενώ και τα ίδια φάνηκε ότι αποζητούσαν την επαφή με τα αφεντικά τους όταν ένιωθαν με τη σειρά τους πιεσμένα, λυπημένα ή ήταν χτυπημένα. Μάλιστα πολλοί συμμετέχοντες στην έρευνα ανέφεραν ότι τα κατοικίδιά τους είχαν την ικανότητα να αναγνωρίζουν πότε οι ίδιοι δεν ένιωθαν καλά και ήταν ψυχικά καταπονημένοι.

Το ιδιαίτερα ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι η ανταποδοτικότητα του αγγίγματος από τα κατοικίδια δεν αφορούσε μόνο σκύλους και γάτες, αλλά σύμφωνα με τους ερευνητές και πτηνά, πρόβατα, άλογα ακόμη και ερπετά! Στην εποχή του Covid-19 και της κοινωνικής απομόνωσης, τα κατοικίδια μπορεί να είναι τα μόνα έμβια όντα που μπορούμε να ακουμπήσουμε επισημαίνουν οι ερευνητές.

Οι ίδιοι μάλιστα προτείνουν να διευκολύνεται η επαφή με τα ζώα σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων, εξηγώντας ότι αν επιτρεπόταν η συμβίωση των κατοικίδιων με τους ιδιοκτήτες τους στα γηροκομεία στη διάρκεια της καραντίνας, η ψυχική υποστήριξη των ηλικιωμένων θα ήταν σημαντικά βελτιωμένη.

Πηγή: unisa.edu.au

Δείτε επίσης