Social

Τα κατοικίδια ζώα ως «όπλα» κατά της μοναξιάς

Τα κατοικία ζώα έχουν μοναδικές θεραπευτικές ιδιότητες

newego_LARGE_t_248861_106570600_type13063

Η πανδημία του κορωνοϊού έχει δημιουργήσει μια νέα τάξη πραγμάτων, έχει απομακρύνει τους ανθρώπους, έχει επιφέρει μια νέα ζοφερή οικονομική κρίση και έχει ριζώσει βαθιά το φόβο στην ψυχή όλων μας.

Τα συνεχόμενα lockdowns, o κοινωνικός αποκλεισμός, η έλλειψη μια τρυφερής αγκαλιάς και ενός ζεστού φιλιού είναι αυτά που σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες αναζητεί απελπισμένα ο άνθρωπος του 2020.

Ειδικότερα οι μελέτες δείχνουν ότι η απώλεια της αφής και του αγγίγματος μπορεί να μας προκαλέσει σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα. Ενώ την ίδια στιγμή η επικοινωνία μέσω διαδικτύου με βίντεοκλησεις και άλλους τρόπους, έχει βοηθήσει κάπως, ωστόσο η απουσία επαφής μεταξύ ανθρώπων έχει αφήσει μεγάλα κενά με πολλούς να λαχταρούν ένα χτύπημα στην πλάτη, μια χειραψία ή μια αγκαλιά.

Όμως, ποιος μπορεί να αντικαταστήσει αυτή τη ψυχρότητα και να μας προσφέρει λίγη ζεστασιά;

Μια νέα μελέτη δείχνει πώς οι σκύλοι, οι γάτες και άλλα κατοικίδια, έχουν διαδραματίσει σωτήριο ρόλο κατά τους δύσκολους μήνες της πανδημίας, μέσω μιας συνεχούς φυσικής παρουσίας. Η θεραπευτική χρήση κατοικίδιων ζώων στην ψυχική υγεία δεν είναι καινούργια. Πολλές μελέτες δείχνουν ότι η θεραπεία μέσω επαφής με ζώα μειώνει τον πόνο και το άγχος μεταξύ ασθενών με καρκίνο, καρδιακές παθήσεις και PTSD.

Παρατηρώντας ένα ενυδρείο ή χαϊδεύοντας μια γάτα ή έναν σκύλο οι επιδράσεις είναι σχεδόν πάντα θετικές. Τα ζώα στο σπίτι απομακρύνουν καταθλιπτικά και μοναχικά συναισθήματα, μας κρατούν αφοσιωμένους και νιώθουμε πως έχουμε κάποιον για τον οποίο νοιαζόμαστε. Η απτική διέγερση από το χάιδεμα ενός ζώου απελευθερώνει ενδορφίνες και μειώνει το άγχος.

Σύμφωνα με μια μελέτη σε δείγμα τεσσάρων εκατομμυρίων ανθρώπων παγκοσμίως, η ιδιοκτησία σκύλου ήταν εξίσου αποτελεσματική με τη φαρμακευτική αγωγή, μειώνοντας τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου κατά 24%. Μια άλλη μελέτη σε δείγμα 336.000 ανδρών και γυναικών διαπίστωσε ότι οι ιδιοκτήτες σκύλων είχαν καλύτερη υγεία μετά από σοβαρή καρδιακή προσβολή, σε σύγκριση με τους μη ιδιοκτήτες.

Μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε από ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Αυστραλίας στο Journal of Behavioral Economics for Policy, επισημαίνει το ρόλο που έπαιξαν τα κατοικίδια ζώα το 2020 και εξηγεί την σημασία ύπαρξής τους σε μια τόσο κρίσιμη περίοδο.


Δείτε επίσης