Social

Πως τα social media προωθούν τις διατροφικές διαταραχές

Το Τik Tok και το Instagram αύξησαν κατακόρυφα τις περιπτώσεις νευρικής ανορεξίας κατά τη διάρκεια της καραντίνας

anorexia_TikTok

Από την αρχή της πρώτης καραντίνας, ένας τρόπος να αξιοποιήσει κανείς τον ξαφνικό ελεύθερο χρόνο του ήταν να εστιάσει στη σχέση του με το φαγητό. Κάποιοι κλείστηκαν στην κουζίνα για να μαγειρέψουν ό,τι δεν θα μαγείρευαν ούτε σε τρεις ζωές υπό κανονικές συνθήκες και κάποιοι άλλοι βάλθηκαν να χάσουν περιττά κιλά, για να βγουν από την απομόνωση, όταν ερχόταν η ώρα, άλλοι άνθρωποι.

Στα social media όμως, εμφανίστηκε ένα νέο φαινόμενο, με κορίτσια και γυναίκες να ανεβάζουν αθώα βίντεο με τη γυμναστική που έκαναν στο σπίτι, ποστάροντας συνέχεια υλικό με θέμα “τι τρώω μέσα στη μέρα”.

Βέβαια, αυτά που έτρωγαν μέσα στη μέρα δεν ξεπερνούσαν τις 900 θερμίδες όλες κι όλες, κάτι που ήταν εξαιρετικά επικίνδυνο σαν πρότυπο.

Σιγά σιγά όσο αυξάνονταν οι μέρες του εγκλεισμού όλο και περισσότερα βίντεο κυκλοφορούσαν στο διαδίκτυο με κοπέλες, οι οποίες προωθούσαν προϊόντα αδυνατίσματος και συμβουλές για σκληρές δίαιτες για το πώς να αποφεύγεις γεύματα, να κάνεις αντικατάσταση και να δημιουργείς θερμιδικό έλλειμμα προκειμένου να χάσεις γρήγορα βάρος

Η πλατφόρμα κυρίως που προωθούσε αυτά τα βίντεο δεν ήταν το instagram αλλά το Tik Tok που μάλιστα πρόσφατα δέχθηκε πολλές καταγγελίες για παράνομα βίντεο που παρουσίαζαν επικίνδυνες δίαιτες, με αποτέλεσμα η διάσημη εφαρμογή να αναγκαστεί να τα κατεβάσει και να επιβάλει κυρώσεις.

Αν και υπάρχει το τελευταίο καιρό έντονος έλεγχος και κανονισμοί που απαγορεύουν τέτοιου είδους υλικό που προωθούν τα πρότυπα της βουλιμία ή της νευρικής ανορεξίας. Δυστυχώς ακόμη όποιος θέλει βρίσκει, ειδικά χρησιμοποιώντας επίτηδες ανορθόγραφα σχετικά hashtags (που δεν θα αναφέρουμε), τα οποία “ξεγελάνε” το σύστημα. Ο συσχετισμός μέσων κοινωνικής δικτύωσης και διατροφικών διαταραχών έχει γίνει εδώ και χρόνια, απλά ποτέ άλλοτε δεν ήταν τόσο εύκολο για ένα 14χρονο να βρει τόσα πολλά βίντεο με αυτοσχέδια “detox” προγράμματα και γυμναστική που καίει 400 θερμίδες την ώρα, όσο είναι τώρα με το TikTok. Και τόση πλύση εγκεφάλου για τη μάχη ενάντια στα κιλά δεν προάγει ακριβώς την υγεία.

Το διαδίκτυο ήταν ανέκαθεν ένα χώρος που αποθεώνει τις διατροφικές διαταραχές, ακόμα και στο “αρχαίο” πλέον Facebook, όπου πολλές γυναίκες, εμφανέστατα πάσχουσες από κάποια διατροφική διαταραχή ανεβάζουν διαρκώς φωτογραφίες τους με μαγιό ή μπροστά από φαγητά -που δεν τρώνε. Τα προφανώς καλοπροαίρετα σχόλια από κάτω, για το πόσο όμορφες και θεές είναι από φίλες τους, που νομίζουν ότι τους ανεβάζουν την ψυχολογία, απλώς ρίχνουν νερό στο μύλο της διαταραγμένης σχέσης που έχουν με την εικόνα τους.

Τα ίδια τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης όμως δεν ειναι αποκλειστικά υπεύθυνα για αυτή τη μάστιγα, καθώς δεν ενθαρρύνουν τους χρήστες προς την ανορεξία ή τη βουλιμία, είναι απλώς τα εργαλεία που έχουμε για να επικοινωνούμε τη δεδομένη στιγμή της ιστορίας. Το αν επιλέγουμε, 100% εκούσια ή όχι, να αναμεταδίδουμε διαρκώς το μήνυμα ότι όποιος έχει Δείκτη Μάζας Σώματος άνω του 24 πρέπει να ντρέπεται να βγει από το σπίτι του είναι δική μας επιλογή, και προφανώς, δικό μας λάθος.

Δείτε επίσης