Social

Γιατί οι άνθρωποι δεν υπακούν στα μέτρα του lockdown

Τι είναι το «φαινόμενο Κάμινγκς»

Γιατί οι άνθρωποι δεν υπακούν στα μέτρα του lockdown

Την ώρα που το Ηνωμένο Βασίλειο βρίσκεται στη δίνη μιας αναζωπύρωσης της πανδημίας εξαιτίας ενός μεταλλαγμένου στελέχους του ιού που τον κάνει πιο μεταδοτικό, με το σύστημα υγείας να πιέζεται ασφυκτικά «φλερτάροντας» δραματικά με την κατάρρευση, φωτογραφίες από παραλίες και πάρκα γεμάτα κόσμο «πλημμυρίζουν» τα μέσα ενημέρωσης, αλλά και τα social media. Εικόνες που μόνο σε lockdown και αυστηρούς περιορισμούς δεν παραπέμπουν.


Το μήνυμα της κυβέρνησης Τζόνσον «μείνετε σπίτι» φαίνεται πως έχει παρερμηνευτεί από μεγάλη μερίδα πολιτών, οι οποίοι «τεντώνουν» τα περιοριστικά μέτρα κατά το δοκούν, σε σημείο… ξεχειλώματος.

Και μπορεί η κούραση, αλλά και τα αντιφατικά μηνύματα που φθάνουν στα αυτιά τους να έχουν παίξει το ρόλο τους, ωστόσο σύμφωνα με τους ειδικούς, το ρήγμα στην εμπιστοσύνη απέναντι στην κυβέρνηση, είναι ίσως ο σημαντικότερος λόγος που τους οδηγεί σε «παραβατική» συμπεριφορά.

«Αυτό που συμβαίνει είναι ότι οι άνθρωποι αρχίζουν να παραβιάζουν τους κανόνες, αρχίζουν να σκέφτονται "Πώς μπορώ να ξεφύγω από αυτούς"», δήλωσε ο Paul Netherton, αναπληρωτής αρχηγός της αστυνομίας του Ντέβον και της Κορνουάλης, στο BBC Breakfast.


Σύμφωνα με την Patricia Riddell, καθηγήτρια εφαρμοσμένης νευροεπιστήμης στο Πανεπιστήμιο του Ρέντινγκ, «η δυσκολία της κυβέρνησης είναι να μας πείσει, ως κοινωνικά όντα, να κάνουμε κάτι που δεν θέλουμε, ενώ αυτό έχει υπονομευθεί σοβαρά από συνεχείς αναθεωρήσεις, αντιφατικά μηνύματα και το "φαινόμενο Dominic Cummings"».

«Οι άνθρωποι έπρεπε να κατανοήσουν την αξία στην τήρηση των μέτρων», πρόσθεσε η Riddell, συνεχίζοντας: «Εάν πιστεύετε ότι το κάνουμε αυτό για να υποστηρίξουμε το NHS, αλλά παράλληλα αναρωτιέστε γιατί το χειροκρότημα στους υγειονομικούς δεν συνοδεύεται από αύξηση μισθών, αν χτίστηκαν νοσοκομεία όπως τα "Nightingale" και μετά εξαφανίστηκαν, αν η συμπεριφορά τους δεν συνάδει με όσα προσπαθούν να επιβάλλουν σε εμάς, τότε οι άνθρωποι απλά θα σκεφτούν: "Λοιπόν γιατί εμείς θα έπρεπε να δείξουμε περισσότερη ατομική ευθύνη από ό, τι είστε διατεθειμένοι να δείξετε εσείς;».


Η κυβέρνηση, όπως είπε, απέτυχε να «αγγίξει τις προσωπικές αξίες των ανθρώπων».

Παράλληλα, τα αντικρουόμενα μηνύματα, όπως το ότι «ένας οικοδόμος μπορεί να μπει στο σπίτι σου, αλλά όχι η μητέρα σου, έχουν επίσης οδηγήσει τους πολίτες σε μια πιο ελεύθερη ερμηνεία των μέτρων, αλλά και στην εξεύρεση τρόπων για να τα παραβιάζουν», τονίζεται στο δημοσίευμα του Guardian.

«Οι άνθρωποι "ξεχειλώνουν" τα μέτρα λόγω αυτών των αντιστοιχίσεων στο μυαλό τους», υπογραμμίζει η Riddell, κάνοντας λόγο για πολλές αναιρέσεις από την πλευρά της κυβέρνησης που έχουν πλήξει την αξιοπιστία της.

«Νομίζω ότι το μήνυμα που πρέπει να περάσει στους ανθρώπους είναι ότι αυτός ο ιός είναι πολύ πιο μεταδοτικός. Εάν το συνειδητοποιήσουν, τότε είναι πολύ πιο πιθανό να το μεταλαμπαδεύσουν και σε άλλους ανθρώπους που αγαπούν. Αυτή την προσωπική αξία πρέπει να προσεγγίσουν τώρα», σημειώνει.


Από την πλευρά του, ο καθηγητής Pam Briggs, πρόεδρος της εφαρμοσμένης ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο Νορθούμπρια, δήλωσε ότι οι άνθρωποι είναι πιο πιθανό να συμμορφωθούν με τους κοινωνικούς άγραφους κανόνες, παρά με διατάγματα.

«Είμαστε κοινωνικά όντα και τείνουμε να κάνουμε αυτό που βλέπουμε ότι κάνουν οι άλλοι. Αντί να μας διατάζουν τι να κάνουμε, ακολουθούμε την κοινωνία», τόνισε, προσθέτοντας: «Έχει μεγάλη σημασία να βλέπεις ανθρώπους να παραβιάζουν τα μέτρα και να γλιτώνουν χωρίς κυρώσεις».


Επίσης, οι πολίτες πρέπει επίσης να πεισθούν ότι τα μέτρα είναι όντως αποτελεσματικά, ωστόσο το γεγονός ότι μπορούν να τα συγκρίνουν με αυτά που ελήφθησαν σε άλλες χώρες, αλλά και ότι άλλοι περιορισμοί επιβλήθηκαν στη Σκωτία, την Ουαλία, τη Βόρεια Ιρλανδία και άλλοι στην Αγγλία επιδείνωσαν την κατάσταση.

«Δεν υπάρχει λοιπόν η συνέπεια και έτσι οι άνθρωποι αναρωτιούνται "Γιατί το κάνουμε αυτό και οι άλλοι δεν το κάνουν;"» πρόσθεσε ο Briggs.

Σύμφωνα με θεωρίες της ψυχολογίας, οι άνθρωποι, προκειμένου να ακολουθήσουν πιστά τα μέτρα, θα έπρεπε να καταλάβουν ότι η απειλή ήταν πραγματική, σημειώνεται επίσης στο άρθρο του Guardian.

Και μια απειλή που εκφράζεται με αριθμούς και γραφήματα είναι πιο δύσκολο να «ακουμπήσει» κάποιον από ό,τι οι ανθρώπινες ιστορίες όσων βρίσκονται στην πρώτη γραμμή ή των θυμάτων.


Επίσης, σύμφωνα με την Dr Sophie King-Hill, ανώτερο συνεργάτη του Κέντρου Διαχείρισης Υπηρεσιών Υγείας στο Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ, «η πολυπλοκότητα και η σύγχυση» σχετικά με τα μέτρα, έκανε πολλούς ανθρώπους, ιδιαίτερα όσους δεν είναι εξοικειωμένοι με το Διαδίκτυο, αβέβαιους για το τι επιτρέπεται και τι όχι.

Επισήμανε επίσης ότι η έλλειψη εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση που προήλθε από αναιρέσεις αποφάσεων, όπως το κλείσιμο των σχολείων, μέσα σε λίγες μόνο ώρες, οδήγησε στην ανυπακοή.


«Το συναίσθημα "είμαστε όλοι μαζί" καταστράφηκε από το σύστημα των βαθμίδων», πρόσθεσε.

«Αυτό που έχει συμβεί είναι ότι οι δραστηριότητες των ανθρώπων έχουν γίνει πιο "μυστικές" και αισθάνονται πιο έξυπνοι όταν παραβιάζουν τα μέτρα. Αυτό έχει πλέον μεγαλύτερη σημασία από την πίεση στο σύστημα υγείας. Ο στόχος "σώστε το NHS" είχε πλέον χαθεί», υποστηρίζει.

«Το πρώτο βήμα για την ανάκτηση της εμπιστοσύνης από την κυβέρνηση είναι η διαφάνεια. Νομίζω ότι πρέπει να βγουν και να πουν ότι έχουμε κάνει κάποια λάθη και λυπούμαστε, αλλά θα επανορθώσουμε», κατέληξε η King-Hill.

Το φαινόμενο Κάμινγκς

Ο Ντομινίκ Κάμινγκς, ήταν ένα άγνωστο, στο ευρύ κοινό, πολιτικό πρόσωπο, το οποίο επιλέχτηκε από τον Βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον ως ανώτερος πολιτικός σύμβουλός του.

Πρώην επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας υπέρ του Brexit, αμφιλεγόμενη προσωπικότητα στους κόλπους των Τόρις και «ψυχοπαθής καριέρας» σύμφωνα με τον πρώην πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον, κατηγορήθηκε για περιφρόνηση προς το κοινοβούλιο όταν αγνόησε την κλήση του ενώπιον της κοινοβουλευτικής επιτροπής που ερευνούσε τα θέμα των «fake news» στο δημοψήφισμα για το Brexit.Ως βασικός αρχιτέκτονας της προεκλογικής εκστρατείας «Vote Leave» υπέρ του Brexit, έμεινε οικειοθελώς μακριά από τις εξελίξεις, υποστηρίζοντας ότι εξελισσόταν σε «καταστροφή» και αποκηρύσσοντας το δημοψήφισμα του Ιουνίου του 2016 ως «χαζή ιδέα». Αφού ωστόσο άσκησε σκληρή κριτική στην Τερέζα Μέι, προβλέποντας μέχρι και «εξεταστικές» για τα γεγονότα που οδήγησαν στη συγκεκριμένη απόφαση, ο «Mr. Brexit» επέστρεψε επί Τζόνσον για να συμβάλλει στην έξοδο «με κάθε κόστος».

Ο Κάμινγκς φέρεται να ταξίδεψε, εν μέσω lockdown, από το Λονδίνο στo Ντέραμ (περίπου 400 χιλιόμετρα) μαζί με τον 4χρονο γιο του, αλλά και τη σύζυγό του, η οποία είχε συμπτώματα κορονοϊού, προκειμένου να είναι κοντά σε συγγενείς, «καταπατώντας» τα περιοριστικά μέτρα.


Όχι μόνο αρνήθηκε να ζητήσει συγγνώμη, αλλά πραγματοποίησε ένα ακόμη ταξίδι, προκειμένου να ελέγξει, όπως ισχυρίστηκε, τα μάτια του σχετικά με την ικανότητα οδήγησής του, αφού αρρώστησε.

Μετά το σάλο που προκλήθηκε, υπέβαλε τον περασμένο Νοέμβριο την παραίτησή του...

Δείτε επίσης