Social

Πόσο σημαντικές είναι οι φίλες για μια γυναίκα;

Η σημασία των γυναικείων σχέσεων θα μας εκπλήξει

ginaikes

Οι ανθρώπινες σχέσεις είναι ιδιαιτέρως δύσκολες και πολλοί σήμερα κάνουν λόγο για ανύπαρκτες φιλίες, καθώς ο τρόπος ζωής μας πια μας εμποδίζει σημαντικά να αναπτύσσουμε στενές επαφές με τους άλλους ανθρώπους.

Βέβαια, μεγάλος λόγος γίνεται και για το θέμα της φιλίας, καθώς είναι γνωστό ότι οι γυναίκες έχουν κατηγορηθεί ότι δεν έχουν αληθινές φίλες σε αντίθεση με τους άνδρες που δημιουργούν πιο στιβαρές σχέσεις.

Σύμφωνα μάλιστα με την ιατρική σχολή του Πανεπιστημίου του Stanford, μια ομάδα κορυφαίων ερευνητών μελετά εδώ και μια δεκαετία την αλληλεπίδραση ανάμεσα στο κοινωνικό περιβάλλον, τον νου, τον εγκέφαλο και το σώμα, προκειμένου να καταλάβει με ποιους τρόπους η μοναξιά, το άγχος ή η ανθρώπινη συνύπαρξη και η υποστήριξη μπορούν να επηρεάσουν την υγεία.

Ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας Dr. David Spiegel δήλωσε πρόσφατα ότι το καλύτερο πράγμα που μπορεί να κάνει ένας άντρας για την υγεία του, είναι να βρει μια σύντροφο και να παντρευτεί.

Αντίθετα, το καλύτερο που έχει να κάνει μια γυναίκα για να έχει καλή υγεία είναι να καλλιεργεί και να φροντίζει τη σχέση της με τις φίλες της.

Η γυναικεία φιλία είναι γενικά ένα πολυσυζητημένο θέμα, καθώς πολλοι έχουν κάνει λόγο για τον ανταγωνισμό και τη ζήλεια που νιώθουν οι γυναίκες μεταξύ τους και έτσι αδυνατούν να χτίσουν δυνατές και ουσοαστικές φιλίες.

Ήδη, από το 2003 αυτές οι φιλίες αποτελούν μεγάλο αντικείμενο έρευνας αν και πολλές αντίστοιχες έρευνες στο παρελθόν προσπάθησαν να εξηγήσουν την ευεργετικότητα αυτής της σχέσης στην συνολική υγεία.
Όλοι ξέρουν ότι για τις γυναίκες, οι φίλες είναι οι πιο «σημαντικοί άλλοι». Ξέρουν επίσης ότι οι γυναίκες συνδέονται με τρόπο διαφορετικό από εκείνον των αντρών, ότι επικοινωνούν διαφορετικά, αγαπούν διαφορετικά, βλέπουν τον κόσμο με άλλο μάτι.

Έρευνα του Πανεπιστημίου του Λος Άντζελες (UCLA) στην Καλιφόρνια έδειξε, ότι ο γυναικείος εγκέφαλος αντιδρά στο άγχος παράγοντας οξυτοκίνη - την περίφημη «ορμόνη της αγάπης». Χάρη σε αυτήν, η αντίδραση «πολεμάω ή φεύγω» (fight or flight) είναι πιο συγκαταβατική κι έτσι η γυναίκα αποφεύγει τις ακραίες συμπεριφορές και αντιδρά πιο ήπια απέναντι σε προκλήσεις και προβλήματα. Η οξυτοκίνη είναι αυτή που προσφέρει το βιολογικό κίνητρο στις γυναίκες να συνυπάρχουν με άλλες γυναίκες αλλά και να φροντίζουν τα παιδιά τους.

Επιπλέον, ο διαφορετικός τρόπος με τον οποίο συνδέονται και συνυπάρχουν οι γυναίκες τις βοηθά να αντιμετωπίζουν το άγχος και πολύ δύσκολες δοκιμασίες στη ζωή τους. Ο ποιοτικός χρόνος που έχει μια γυναίκα με τις φίλες της προκαλεί στον οργανισμό της την παραγωγή περισσότερης σεροτονίνης, ενός νευροδιαβιβαστή που βοηθά στην καταπολέμηση της κατάθλιψης και δημιουργεί ένα αίσθημα ευεξίας.

Οι γυναίκες μοιράζονται συναισθήματα, ενώ οι άντρες δημιουργούν σχέσεις με άξονα τις δράσεις τους. Είναι εξαιρετικά σπάνιο για έναν άντρα να καθίσει να μιλήσει με τους φίλους του για το πώς αισθάνεται ή για το πώς πάνε τα πράγματα στη ζωή του. Θα μιλήσει για τον αθλητισμό, για τα αυτοκίνητα, για το ψάρεμα, για το στρατό.

Οι γυναίκες όμως κάνουν ακριβώς αυτό μεταξύ τους. Ανοίγουν την ψυχή τους και μοιράζονται τα συναισθήματα και τους προβληματισμούς τους με τις φίλες, τις αδερφές, την μητέρα τους.

Οι επιστήμονες τώρα ξέρουν, ότι αυτός ο χρόνος που περνάνε οι γυναίκες μαζί με άλλες γυναίκες είναι τόσο σημαντικός για την υγεία και τη φυσική τους κατάσταση, όσο το τρέξιμο και η άθληση γενικότερα.

Κι ενώ πιστεύεις ότι φροντίζεις το σώμα σου όταν γυμνάζεσαι και θεωρείς χαμένο και μη παραγωγικό το χρόνου που περνάς με τους φίλους σου η επιστημονική έρευνα αποδεικνύει το ακριβώς αντίθετο.
Στην πραγματικότητα, η αδυναμία ενός ανθρώπου να δημιουργεί και να διατηρεί ποιοτικές διαπροσωπικές σχέσεις και να μοιράζεται τα συναισθήματά του, είναι το ίδιο καταστροφική για την υγεία όσο το κάπνισμα.

Δείτε επίσης