Social

Τεχνικές για να εντοπίζουμε το πότε κάποιος μας λέει ψέματα

Έρευνα ψυχολόγων αποκαλύπτει αρκετές αποτελεσματικές προσεγγίσεις για την ανίχνευση των ψεμάτων

Τεχνικές για να εντοπίζουμε το πότε κάποιος μας λέει ψέματα

Οι ψυχολόγοι ασχολούνται καιρό με το πώς να καθορίσουν πότε κάποιος λέει ψέμα. Η επιστημονική βιβλιογραφία για το θέμα της ανθρώπινης εξαπάτησης είναι τεράστια, αλλά και η μη επιστημονική βιβλιογραφία.

Αμέτρητα βιβλία έχουν γραφτεί, μια γρήγορα αναζήτηση στο διαδίκτυο και θα βρείτε χιλιάδες φαινομενικά γρήγορες και εύκολες τεχνικές και ένα πλήθος εκπαιδευτικών μαθημάτων και εγχειριδίων που υπόσχονται ότι παρέχουν πληροφορίες σχετικά με τον εντοπισμό των ψεμάτων.

Ωστόσο οι ψυχολόγοι είναι αρκετά σαφείς: Δεν υπάρχει κανένας αξιόπιστος δείκτης εξαπάτησης. Η μύτη του Πινόκιο δεν υπάρχει στην πραγματική ζωή και ένας λόγος που η απάτη είναι τόσο δύσκολο να εντοπιστεί, είναι ότι κάθε ψεύτης συμπεριφέρεται διαφορετικά.

Ορισμένοι ψεύτες εμφανίζουν ένα ή περισσότερα ή καθόλου από ένα ευρύ φάσμα φυσικών ή / και λεκτικών συμπεριφορών, ενώ άλλοι όχι. Για παράδειγμα, το γέλιο, τα χέρια που κινούνται, το τραύλισμα, η αποστροφή του βλέμματος, η προσποίηση της έλλειψης μνήμης και ο χρόνος που απαιτείται για την απάντηση σε ερωτήσεις έχουν παρατηρηθεί σε ανθρώπους που λένε ψέματα, αλλά δεν είναι ο κανόνας.


Δείτε επίσης