Social

«Κόλλησε» η ζυγαριά; Γιατί δεν χάνετε βάρος & τι πρέπει να κάνετε

Υπάρχουν τρόποι να ξεπεράσετε το εμπόδιο και να φτάσετε στον τελικό σας στόχο

weight 222

Πολλοί άνθρωποι χάνουν αρκετά κιλά κατά τις πρώτες εβδομάδες, και στη συνέχεια η απώλεια βάρους επιβραδύνεται σημαντικά. Αυτό είναι απολύτως φυσιολογικό και συνήθως γίνετε όταν στην αρχή χάνετε περισσότερο από το αναμενόμενο ενώ αργότερα το βάρος σας παραμένει το ίδιο παρά τις συνεχείς προσπάθειές σας. Το σώμα είναι πολύ περίπλοκο και δεν συνεργάζεται πάντα με το τι θέλουμε εμείς.

Μερικοί τρόποι για να μπορέσετε και πάλι να χάσετε κιλά είναι οι ακόλουθοι:

Αγαπημένο μου ημερολόγιο

Καταγράψτε συστηματικά τις ώρες λήψης των γευμάτων, τα τρόφιμα που τρώτε σε κάθε γεύμα, τις ποσότητες, το χρόνο κατανάλωσης και οτιδήποτε άλλο μπορεί να σας βοηθήσει στον εντοπισμό προβλημάτων, άρα και στην επίλυσή τους, όπως π.χ. αν φάγατε παρορμητικά, πόσες θερμίδες πήρατε, εάν γυμναστήκατε κλπ

Λαχανικά και πάλι λαχανικά

Να τρώτε καθημερινά λαχανικά διαφορετικών χρωμάτων, καλύτερα ωμά και χονδροκομμένα ή μαγειρεμένα για ελάχιστο χρόνο στον ατμό, τόσο ώστε να «κρατάνε» λίγο κι όχι να μαλακώσουν τελείως. Τουλάχιστον στο βραδινό γεύμα κατανάλωσε πρώτα τη μισή ποσότητα λαχανικών και κατόπιν συνέχισε με τα υπόλοιπα τρόφιμα.

Η δύναμη των πρωτεϊνών

Συμπεριλάβετε σε κάθε γεύμα σας κάποιο τρόφιμο υψηλό σε πρωτεΐνες, για παράδειγμα αβγό βραστό στο πρωινό, αμύγδαλα ως σνακ, κοτόπουλο ή φασόλια στο μεσημεριανό, γιαούρτι στραγγιστό το απόγευμα, ψάρι στο βραδινό.

Ναι στα γαλακτοκομικά, όχι στα λιπαρά

Μειώστε ή αποφύγετε εντελώς για κάποιο διάστημα την κατανάλωση τυριών, εκτός όσων έχουν πραγματικά χαμηλές θερμίδες και υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες. Βασιστείτε για την πρόσληψη ασβεστίου σχεδόν αποκλειστικά σε γαλακτοκομικά προϊόντα μειωμένων λιπαρών και χαμηλά σε νάτριο, όπως γιαούρτι, γάλα κατσικίσιο, κεφίρ και ξινόγαλα.

Τραγανά και χορταστικά

Αντί άλλων θερμιδικά ισοδυνάμων σνακ, προτιμήστε αμύγδαλα, στραγάλια, αραχίδες, φιστίκια κελυφωτά, καρύδια, ηλιόσπορους. Για λιγότερες θερμίδες, δοκιμάστε ωμά καρότα, αγγουράκι και σπιτικό ποπ κορν με ελάχιστο ελαιόλαδο.

Γκάζι στις καύσεις

Πίνετε τσάι και καφέ χωρίς ζάχαρη, καλύτερα παγωμένα και με επιπρόσθετα παγάκια. Προσθέστε στα φαγητά θερμογόνα μπαχαρικά, όπως πιπερόριζα, πιπέρι κόκκινο, πάπρικα, μπούκοβο. Χρησιμοποιήστε πιο συχνά κανέλα, βανίλια, καυτερή μουστάρδα και αρωματικά βότανα, όπως ρίγανη, θυμάρι, δεντρολίβανο.

Ελαφρύτερο μαγείρεμα

Ο πλέον υγιεινός και διαιτητικός τρόπος μαγειρέματος είναι ο βρασμός και ειδικά στον ατμό. Μην εμπλουτίζετε το φαγητό με αλκοόλ, λιπαρές σάλτσες, βούτυρο ή άλλα ζωικά λιπαρά. Βάλτε ελαιόλαδο ωμό στο πιάτο σας ή, αν χρειάζεται, προς το τέλος του μαγειρέματος και πάντα σε μετρημένη ποσότητα.

Όχι άλλη ζάχαρη

Αντικαταστήστε σακχαρούχα αναψυκτικά, ενεργειακά ποτά και φρουτοποτά με ανθρακούχο ή μεταλλικό νερό, σόδα ή χυμούς λαχανικών. Χρησιμοποιήστε γλυκαντικά με χαμηλές ή καθόλου θερμίδες, π.χ. από στέβια, αντί για κρυσταλλική ζάχαρη ή φρουκτόζη.

Ελαφρύ βραδινό

Το βραδινό γεύμα δεν παχαίνει περισσότερο από τα υπόλοιπα γεύματα του 24ώρου, αλλά είναι καθοριστικό για την ποιότητα του ύπνου σας. Δοκιμάστε για μερικές μέρες να φάτε κάτι πιο ελαφρύ αλλά περιεκτικό σε πρωτεΐνες, όπως κοτόπουλο με λαχανικά ή ψάρι με χόρτα, και κρατήστε χαμηλές τις θερμίδες από υδατάνθρακες και λιπαρά.

Νερό και πάλι νερό

Πίνετε μεγαλύτερες ποσότητες νερού, προτιμότερο φιλτραρισμένου, ξεκινώντας από την ώρα που ξυπνάτε το πρωί, ακόμα κι όταν δεν αισθάνεστε δίψα. Κατά τη διάρκεια της μέρας θα πρέπει να βγάζετε μεγάλη ποσότητα ούρων και αυτά να είναι άχρωμα ή προς το κιτρινωπό, ειδάλλως πρέπει να αυξήσετε την πρόσληψη υγρών.

Δείτε επίσης