Social

Μέλι ο καθημερινός σύμμαχος της υγείας μας

Το «νέκταρ των θεών» είναι μια γλυκαντική ύλη που βοηθά τον οργανισμό μας να καταπολεμήσει διάφορες ασθένειες

honey 111

Είναι μία φυσική τροφή που δε δέχεται καμία επεξεργασία και αποτελείται από πολλά συστατικά, που στο σύνολό τους ξεπερνούν τα 180. Το μέλι είναι μοναδική γλυκαντική ουσία μεγάλης βιολογικής αξίας, δώρο της φύσης στον άνθρωπο, με ξεχωριστή θρεπτική αξία.

Το μέλι περιέχει μια πληθώρα συστατικών, όπως σάκχαρα, αμινοξέα, μεταλλικά στοιχεία, ένζυμα και βιταμίνες, αντιοξειδωτικές ουσίες κ.ά., που είναι ευεργετικά για τον άνθρωπο. Συγκεκριμένα τα οφέλη του ανθρώπινου οργανισμού από την κατανάλωση μελιού έχουν ως εξής:

Βοηθά στην πρόληψη του καρκίνου και των καρδιακών παθήσεων

Το μέλι περιέχει φλαβονοειδή, αντιοξειδωτικά που βοηθούν στη μείωση του κινδύνου ορισμένων καρκίνων και καρδιακών παθήσεων.

Μειώνει τα έλκη και άλλες γαστρεντερικές διαταραχές

Πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι το μέλι μπορεί να βοηθήσει διαταραχές όπως έλκη και βακτηριακή γαστρεντερίτιδα.

Αντιβακτηριακά και αντιμυκητιακά

«Το μέλι είναι αντιβακτηριακό, επειδή οι μέλισσες προσθέτουν υπεροξείδιο του υδρογόνου», σύμφωνα με τον Πίτερ Μόλαν, διευθυντή της μονάδας έρευνας μελιού στο πανεπιστήμιο του Waikato στη Νέα Ζηλανδία. Αυτό συμβάλλει στην απίστευτα μεγάλη διάρκεια ζωής του μελιού.

Αυξάνει την αθλητική απόδοση

Οι αρχαίοι Ολυμπιακοί αθλητές έτρωγαν μέλι και ξηρά σύκα για να βελτιώσουν την απόδοσή τους. Αυτό έχει πλέον επαληθευτεί με σύγχρονες μελέτες, δείχνοντας ότι είναι ανώτερο στη διατήρηση των επιπέδων γλυκογόνου και τη βελτίωση του χρόνου ανάκτησης από άλλα γλυκαντικά.

Μειώνει τον ερεθισμό του βήχα και του λαιμού

Το μέλι βοηθάει στο βήχα. Σε μία μελέτη με 110 παιδιά, μία δόση μέλι ήταν εξίσου αποτελεσματική με μια απλή δόση δεξτρομεθορφάνης για την ανακούφιση από το βήχα.

Ισορροπεί τα 5 στοιχεία

Το μέλι έχει χρησιμοποιηθεί στην ιατρική της Ινδίας για τουλάχιστον 4.000 χρόνια και θεωρείται ότι επηρεάζει θετικά και τις τρεις πρώιμες υλικές ανισορροπίες του σώματος. Λέγεται επίσης ότι είναι χρήσιμο για τη βελτίωση της όρασης, της απώλειας βάρους, της θεραπείας της ανικανότητας και της πρόωρης εκσπερμάτωσης, των διαταραχών της ουροφόρου οδού, του βρογχικού άσθματος, της διάρροιας και της ναυτίας.

Βοηθά στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα

Αν και το μέλι περιέχει απλά σάκχαρα, δεν είναι το ίδιο με τη λευκή ζάχαρη ή τα τεχνητά γλυκαντικά. Ο ακριβής συνδυασμός της φρουκτόζης και της γλυκόζης βοηθά το σώμα να ρυθμίζει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Ορισμένα μέλια έχουν χαμηλό υπογλυκαιμικό δείκτη, οπότε δεν μεταβάλλουν το σάκχαρο του αίματός σας.

Θεραπεύει πληγές και εγκαύματα

Η εξωτερική εφαρμογή του μελιού έχει αποδειχθεί ότι είναι αποτελεσματική για εξωτερικές πληγές. Θεωρείται ότι το αποτέλεσμα της ξήρανσης των απλών σακχάρων και η αντιβακτηριακή φύση του μελιού συνδυάζονται για να δημιουργήσουν αυτό το αποτέλεσμα.

Είναι προβιοτικό

Ορισμένες ποικιλίες μελιού έχουν μεγάλες ποσότητες φιλικών βακτηρίων. Αυτό περιλαμβάνει έως και 6 είδη γαλακτοβακίλλων και 4 είδη βιφιδοβακτηρίων. Αυτό μπορεί να εξηγήσει πολλές από τις μυστηριώδεις θεραπευτικές ιδιότητες του μελιού.

Βοηθά στη βελτίωση της όψης της επιδερμίδας

Οι αντιβακτηριακές του ιδιότητες είναι ιδιαίτερα χρήσιμες για το δέρμα και, όταν χρησιμοποιείται με άλλα συστατικά, το μέλι μπορεί επίσης να είναι ενυδατικό και θρεπτικό.

Δείτε επίσης