Social

Νοτιοκορεάτες επιστήμονες ισχυρίζονται πως ανακάλυψαν το «ελιξίριο της νεότητας»

Ο επικεφαλής επιστήμονας της μελέτης, δήλωσε ότι το να βλέπεις το αναζωογονημένο δέρμα στο εργαστήριο ήταν κάτι το «εξωπραγματικό» και πρόσθεσε ότι η νέα αυτή τεχνική που ανακαλύφθηκε, «ισχύει όχι μόνο για το ανθρώπινο δέρμα αλλά και για ολόκληρο το σώμα

Νοτιοκορεάτες επιστήμονες ισχυρίζονται πως ανακάλυψαν το «ελιξίριο της νεότητας»

Ερευνητές ανέπτυξαν μια αναζωογονητική γονιδιακή θεραπεία για το ανθρώπινο δέρμα, η οποία έχει τη δυνατότητα να κάνει τη «γήρανση ένα αναστρέψιμο φαινόμενο». Πίσω από αυτήν την εκπληκτική ανακάλυψη βρίσκεται ο καθηγητής Κουάν Χουν Τσο.

Επιστήμονες στο Κορεατικό Ινστιτούτο Επιστήμης και Τεχνολογίας (KAIST) ανακάλυψαν λοιπόν έναν τρόπο να κάνουν τα δερματικά κύτταρα «να γίνονται νεότερα». Ισχυρίζονται παράλληλα ότι η τεχνική τους μπορεί να χρησιμοποιηθεί για «αντιστροφή της διαδικασίας γήρανσης και πρόληψης ασθενειών που σχετίζονται με τη γήρανση καθώς και την παράταση της διάρκειας ζωής».

Μιλώντας στο RT ως επικεφαλής επιστήμονας της μελέτης, ο Δρ Τσο δήλωσε ότι το να βλέπεις το αναζωογονημένο δέρμα στο εργαστήριο ήταν κάτι το «εξωπραγματικό» και πρόσθεσε ότι η νέα αυτή τεχνική που ανακαλύφθηκε, «ισχύει όχι μόνο για το ανθρώπινο δέρμα αλλά και για ολόκληρο το σώμα μας.»


Ο καθηγητής Τσο περιέγραψε την πρόσφατα αναπτυγμένη τεχνική του ως «άνοιγμα της πόρτας για μια νέα γενιά που αντιλαμβάνεται τη γήρανση ως αναστρέψιμο βιολογικό φαινόμενο». Βασίζεται στη χρήση χημικής αναστολής και γονιδιακής παρεμβολής για «απενεργοποίηση» ενός μορίου που κάνει τα κύτταρα να γερνούν. Η γήρανση ενός κυττάρου ονομάζεται κυτταρική γήρανση. Οι ερευνητές μπόρεσαν να «ξυπνήσουν» τα κύτταρα του δέρματος στο εργαστήριο και να αναζωογονήσουν την ικανότητά τους να επιδιορθώνουν και να χωρίζονται σε νεότερες εκδοχές τους.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η συνολική λειτουργικότητα του ιστού του δέρματος αναγεννήθηκε, δίνοντας στο δέρμα μια υγιή ποσότητα κολλαγόνου και ελαστικών ινών, απαλλάσσοντας τον ιστό των ρυτίδων. Η εφαρμογή της επαναστατικής αυτής τεχνικής θα μπορούσε να δώσει ένα τέλος σε ένα τέλος στην ξηρότητα, την απώλεια ελαστικότητας και στην αραίωση του δέρματος.

Εκμετάλλευση της επαναστατικής τεχνικής

Προφανώς, η ολοένα και αναπτυσσόμενη βιομηχανία αισθητικής χειρουργικής της Νότιας Κορέας είναι πρόθυμη να εκμεταλλευτεί οποιοδήποτε νέο φάρμακο υπόσχεται να αφήσει στο χρονοντούλαπο της ιστορίας τις χαλαρές σιαγόνες, τα σημάδια της ηλικίας και τα ζαρωμένα μέτωπα. Γνωρίζουν ότι ο ηλικιωμένος πληθυσμός στον κόσμο, βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο της ανθρώπινης ιστορίας. Με περίπου 700 εκατομμύρια ανθρώπους άνω των 60 ετών, η επιθυμία να είμαστε για πάντα νέοι μπορεί να ενταθεί.

Η εταιρεία καλλυντικών Amorepacific που εδρεύει στη Σεούλ έχει ήδη αρχίσει να αναπτύσσει την τεχνολογία, με τη βοήθεια των επιστημόνων της KAIST. Ο διευθυντής έρευνας και ανάπτυξης της Amorepacific, Παρκ Γουν Σέοκ, δήλωσε ότι αυτή η κοινή έρευνα επέτρεψε στην εταιρεία να δει αν η τεχνική είχε τη δυνατότητα «να αντιστρέψει τη διαδικασία γήρανσης στο δέρμα» Πρόσθεσε ότι η εταιρεία του θα συνεχίσει να βασίζεται στην έρευνα για «βελτίωση της προόδου κατά της γήρανσης που μέχρι προσφάτως θεωρούταν ως κάτι το αδύνατο». Ήδη με την ανακοίνωση αυτής της συμφωνίας, η μετοχή της εταιρείας, κυριολεκτικά «καλπάζει».

«Αρρώστια για την ομορφιά»

Η Νότια Κορέα θα μπορούσε άνετα να χαρακτηριστεί ως η παγκόσμια πρωταθλήτρια της κουλτούρας που είναι γνωστή ως «αρρώστια για την ομορφιά» Ο όρος αυτός επινοήθηκε από την Αμερικανίδα καθηγήτρια ψυχολογίας, Ρενέ Ένγκελν, η οποία περιέγραψε μια αυξανόμενη τάση του να τοποθετηθεί η ομορφιά στην κορυφή της προσωπικής ατζέντας ενός ατόμου. Αυτό σημαίνει ότι οι άνθρωποι θα δεσμεύουν περισσότερα χρήματα, πόρους και χρόνο για την εμφάνισή τους, παρά για την υγεία τους.

Η προσήλωση στην ομορφιά έχει φτάσει σε επιδημικές αναλογίες στη Νότια Κορέα, επηρεάζοντας ιδιαίτερα τις γυναίκες, αλλά και έναν αυξανόμενο αριθμό νεαρών ανδρών χάρη στη δημοτικότητα κυρίως ορισμένων συγκροτημάτων όπως οι BTS. Στατιστικά στοιχεία της Διεθνούς Εταιρείας Αισθητικής Πλαστικής Χειρουργικής (ISAPS) για το 2019, δείχνουν ότι η χώρα έχει τον μεγαλύτερο αριθμό πλαστικών χειρουργών στον κόσμο, ενώ το 60% των νέων γυναικών ως 30 ετών, έχουν κάνει ήδη μια πλαστική-αισθητική επέμβαση.

Υπάρχουν μειονεκτήματα;

Καθώς η ανεξέλεγκτη κυτταρική διαίρεση θα μπορούσε να οδηγήσει στο σχηματισμό κακοηθών όγκων, ο καθηγητής Τσο ρωτήθηκε για το εάν υπήρχαν φόβοι ότι η «επανεμφάνιση» των γερασμένων κυττάρων θα μπορούσε να προκαλέσει καρκίνο. Είπε ότι αυτά τα γενετικά επεξεργασμένα κύτταρα του δέρματος θα είναι σε θέση να ανανεώνονται, χωρίς να γίνονται καρκινικά, λέγοντας ότι τα πειράματά του αποκάλυψαν ότι «τα κύτταρα πολλαπλασιάστηκαν με ασφάλεια σε εξωτερικά σήματα ανάπτυξης».

Όταν δεν ελήφθησαν εξωτερικά σήματα ανάπτυξης, τα κύτταρα «πέθαναν από απόπτωση». Η απόπτωση είναι ο προγραμματισμένος κυτταρικός θάνατος που συμβαίνει φυσικά, όταν το ανθρώπινο σώμα βρίσκεται στην πρώιμη φάση ανάπτυξής του. Με αυτόν τον τρόπο, λέει ότι το δέρμα δεν θα έχει συσσώρευση «γερασμένων κυττάρων » που μπορούν να προκαλέσουν φλεγμονή στο περιβάλλον τους.

Όσοι πάντως ευελπιστούν να εξαφανίσουν τις ρυτίδες τους με τη θαυματουργή θεραπεία του καθηγητή Τσο, θα πρέπει να έχουν βαθιές τσέπες. Η τρέχουσα διαδικασία στο στάδιο που βρίσκεται, αφορά την εφαρμογή της σε συγκεκριμένες περιπτώσεις ενώ θεωρεί πως θα μπορέσει να διαδοθεί ευρέως στην αγορά μεταξύ «πέντε έως επτά ετών, ανάλογα με την επιτυχία των μελλοντικών πειραμάτων».


Ωστόσο, ισχυρίζεται ότι μέχρι τότε «θα μπορούσε να αντικαταστήσει την τρέχουσα πλαστική χειρουργική για τον μετριασμό των ρυτίδων». Παράλληλα όσο οι μελέτες και οι έρευνες συνεχίζονται, η μέθοδος αυτή θα μπορούσε επίσης να «αντιστρέψει την απώλεια μυών και την εγκεφαλική επιδείνωση» και θα μπορούσε ακόμη και να χρησιμοποιηθεί ως «αντικαρκινική θεραπεία»

Αυτή η επαναστατική νέα τεχνική μπορεί να αποκαταστήσει το πρόσωπο στην ηλικιωμένη γενιά του μέλλοντος, θα μπορούσε όμως να βελτιώσει την ευθραυστότητα και την ανασφάλεια του ατόμου κάτω από αυτό;

Δείτε επίσης