Social

Έξαρση των αυτοκτονιών στους νέους ως συνέπεια του εγκλεισμού

Οι οικογένειες που πενθούν νέα παιδιά που έδωσαν τέλος στη ζωή τους στη διάρκεια της πανδημίας, στοιχειώνονται από ερωτήματα για το κατά πόσον τα lockdown έπαιξαν κάποιο ρόλο

Έξαρση των αυτοκτονιών στους νέους ως συνέπεια του εγκλεισμού

Από την αρχή της πανδημίας μέχρι σήμερα, περισσότεροι από 2,7 εκατ. άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από επιπλοκές του κορωνοϊού. Όμως καθώς όλο και περισσότεροι άνθρωποι εμβολιάζονται και οι κοινωνίες σταδιακά ανοίγουν και πάλι, οι ειδικοί αναφέρουν ότι σιγά-σιγά έρχεται στην επιφάνεια ένα κόστος εξίσου σκληρό, όμως συχνά αόρατο: Το ψυχική φορτίο των μηνών του εγκλεισμού, του πόνου και της ανεργίας, που έχει οδηγήσει ορισμένους ακόμη και στο να κόψουν το νήμα της ίδιας τους της ζωής.

Υπάρχουν ενδείξεις ότι η κρίση ψυχικής υγείας είναι ήδη ιδιαιτέρως οξυμένη. Στην Ιαπωνία καταγράφηκε ραγδαία αύξηση των αυτοκτονιών ανάμεσα στις γυναίκες στη διάρκεια της περσινής χρονιάς, ενώ οι ειδικοί ψυχικής υγείας στην Ευρώπη αναφέρουν αύξηση στον αριθμό των νέων που κάνουν αυτοκτονικές σκέψεις. Στις ΗΠΑ, πολλές αίθουσες επειγόντων περιστατικών έχουν δει αύξηση στις εισαγωγές νεαρών παιδιών και εφήβων για ζητήματα που σχετίζονται με την ψυχική υγεία.


Δείτε επίσης