Social

Ποια σημεία στην κουζίνα είναι... εστίες μικροβίων!

Διαβάστε ποια είναι

wettex-koyzina
Αρθρογράφος: vradini
Από vradini

Δεν είναι λίγα τα αντικείμενα μέσα στην κουζίνα που μπορούν να μολυνθούν από βακτήρια όπως το e.coli. η σαλμονέλα, η σιγκέλλα ή το καμπυλοβακτήριο.

Έτσι, είναι απαραίτητο να τηρούνται κάποιοι κανόνες προστασίας.

Οι τροφικές δηλητηριάσεις είναι πολύ συνηθισμένες. Υπολογίζεται ότι ένας στους έξι ανθρώπους πέφτουν θύμα τους κάθε χρόνο, με αρκετούς να καταλήγουν στο νοσοκομείο. Ωστόσο στις περισσότερες περιπτώσεις είναι αδύνατον να εντοπιστούν δια γυμνού οφθαλμού οι εστίες των μικροβίων που τις προκαλούν, παρότι συχνά βρίσκονται μέσα στην κουζίνα μας.

Η ιατρική έρευνα έχει εντοπίσει τα κύρια αντικείμενα μέσα στην κουζίνα που συχνά μολύνονται από μικρόβια, τα οποία ύστερα περνάνε σε εμάς. Οι περισσότεροι από εμάς σίγουρα έχουμε ακούσει ότι το σφουγγαράκι της κουζίνας αποτελεί… άντρο μικροβίων. Ωστόσο δεν είναι το μόνο.

Η λοιμωξιολόγος Susan Rehm, από την Cleveland Clinic στο Οχάιο, εξηγεί ποια άλλα αντικείμενα είναι αυτά που μολύνονται συχνότερα.

Πετσέτα της κουζίνας

Όπως συμβαίνει με τα σφουγγάρια, έτσι και οι υφασμάτινες πετσέτες είναι ένα από τα πιο μολυσμένα αντικείμενα στην κουζίνα. Πόσες φορές μέσα στην ημέρα την χρησιμοποιείτε για να σκουπίσετε τα χέρια σας, τον πάγκο της κουζίνας και τα πιάτα;

Κανονικά, για κάθε μία από αυτές τις εργασίες θα έπρεπε να χρησιμοποιείτε διαφορετική πετσέτα, τονίζει η Dr Rehm. Ειδάλλως, είτε πρέπει να χρησιμοποιείτε χάρτινες πετσέτες για τα χέρια και τον πάγκο, είτε να αλλάζετε μέρα παρά μέρα πετσέτα. Μην παραλείπετε μόνο να την πλένετε σε υψηλή θερμοκρασία, για να σκοτώνονται τα μικρόβια.

Τηλέφωνο

Είτε είναι σταθερό είτε κινητό ή τάμπλετ, το τηλέφωνο μπορεί να μολυνθεί από οτιδήποτε έχουν αγγίξει τα χέρια σας εν όσω βρίσκεστε στην κουζίνα. Αν θέλετε να διατηρηθεί καθαρό, πρέπει να σαπουνίζετε καλά τα χέρια σας πριν το πιάσετε. Ειδάλλως, χρειάζεται συχνό καθάρισμα.

Βρύση, ψυγείο, λαβή του φούρνου, καλάθι απορριμμάτων

Πότε ήταν η τελευταία φορά που σαπουνίσατε καλά το καθένα από αυτά; Και όμως είναι όλα σημεία στην κουζίνα που έχουν πολλές πιθανότητες να μολυνθούν από μικρόβια.

Όπως εξηγεί η Dr Rehm, συνηθισμένα μικρόβια που καραδοκούν στην κουζίνα μας είναι:

  • Το e.coli
  • Η σαλμονέλα
  • Η σιγκέλλα
  • Το καμπυλοβακτήριο
  • Ο νοροϊός
  • Ο ιός της ηπατίτιδας A

Δείτε επίσης