Social

Πόσο πρέπει να κοιμόμαστε για να μην παχύνουμε

Ο ύπνος είναι πολύ σημαντικός και η έλλειψη του μπορεί να μας κάνει να τρώμε περισσότερο με αποτέλεσμα την αύξηση του βάρους μας

sleep

Αν προσπαθείτε να χάσετε βάρος, η ποσότητα του ύπνου σας μπορεί να είναι το ίδιο σημαντική με τη δίαιτα και τη σωματική άσκηση.

Βρετανική μελέτη δείχνει ότι τόσο ο υπερβολικός ύπνος, όσο και οι λίγες ώρες ξεκούρασης τη νύχτα συμβάλουν στην αύξηση του σωματικού βάρους και συνδέονται με περισσότερες πιθανότητες εμφάνισης παχυσαρκίας στο μέλλον.

Συγκεκριμένα όπως διαπίστωσαν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης, τα άτομα που έχουν γενετική προδιάθεση να γίνουν παχύσαρκα τείνουν να έχουν μεγαλύτερο σωματικό βάρος εάν δεν κοιμούνται τις προτεινόμενες 7-9 ώρες κάθε βράδυ και μάλιστα άσχετα με τη διατροφή τους, τη γενικότερη υγεία ή τους κοινωνικούς και δημογραφικούς παράγοντες.

Οι ερευνητές μελέτησαν για την ακρίβεια την επίδραση του σύντομου ύπνου (κάτω από 7 ώρες) αλλά και του υπερβολικού ύπνου (πάνω από 9 ώρες) στο βάρος σε δείγμα σχεδόν 120.000 ανθρώπων, λαμβάνοντας επίσης υπόψη τους εάν οι συμμετέχοντες κοιμούνται το μεσημέρι ή εάν εργάζονται σε κυλιόμενες βάρδιες.

Το συμπέρασμα τους που δημοσίευσαν στην επιθεώρηση American Journal of Clinical Nutrition ήταν ότι στα άτομα με γενετική προδιάθεση για παχυσαρκία τόσο ο πολύς όσο και ο λίγος ύπνος αυξάνουν τις πιθανότητες υπερβολικής αύξησης του βάρους συγκριτικά με ανθρώπους που κοιμούνται 7 έως 9 ώρες κάθε βράδυ.

Όσοι κοιμούνται πολλές ώρες φάνηκε πως ήταν περίπου κατά 4 κιλά βαρύτεροι, ενώ όσοι κοιμούνται λίγες ώρες ήταν κατά 2 κιλά βαρύτεροι σε σχέση με ανθρώπους που διατρέχουν, εξαιτίας του γενετικού τους υπόβαθρου, τον ίδιο κίνδυνο παχυσαρκίας αλλά κοιμούνται κανονικά.

Δείτε επίσης