Social

Η παχυσαρκία μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες επιβίωσης από δυνητικά θανατηφόρες ασθένειες

Τι δείχνει νέα μελέτη

ob

Πρόσφατη μελέτη δείχνει πως η παχυσαρκία μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες ενός ατόμου να επιβιώσει από δυνητικά θανατηφόρες ασθένειες.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Γκέτεμποργκ υποστηρίζουν, ότι τα άτομα με μεγαλύτερη περιφέρεια μέσης είναι λιγότερο πιθανό να πεθάνουν από σοβαρές βακτηριακές λοιμώξεις από εκείνα που είναι αδύνατα. Κανονικά, το να είσαι υπέρβαρος ή παχύσαρκος είναι κακός οιωνός. Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει, ότι το υπερβολικό βάρος αυξάνει τον κίνδυνο ανάπτυξης ορισμένων μορφών καρκίνου, διαβήτη ή καρδιακών παθήσεων.

“Στο πλαίσιο των περισσότερων ασθενειών, το υπερβολικό βάρος και η παχυσαρκία είναι μειονεκτήματα. Αυτό ισχύει για διάφορους τύπους καρκίνου, καρδιαγγειακών παθήσεων και, ειδικότερα, για την COVID-19. Σε όλα αυτά ο υψηλότερος Δείκτης Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) σχετίζεται με υψηλότερη θνησιμότητα. Παραδόξως, σε αυτήν την έρευνα βρήκαμε το αντίθετο”, αναφέρει ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, δρ. Åsa Alsiö από την Ακαδημία Sahlgrenska του πανεπιστημίου Γκέτεμποργκ στην Σουηδία.

Ο ΔΜΣ, μια τιμή που προκύπτει από τον λόγο του ύψους με το βάρος ενός ατόμου, είναι ένα συνηθισμένο μέτρο που χρησιμοποιούν οι γιατροί για να ελέγξουν εάν ένα άτομο έχει υγιές βάρος.

Για τους περισσότερους ενήλικες:

  • μια υγιής βαθμολογία ΔΜΣ κυμαίνεται μεταξύ 18,5 και 24,9
  • πάνω από 25 ένα άτομο θεωρείται υπέρβαρο
  • πάνω από 30 θεωρείται παχύσαρκο

Δείτε επίσης