Social

Παιδικά εμβόλια ίσως προστατεύουν από τη σοβαρή Covid-19

Τι αποκαλύπτει έρευνα Αμερικανών επιστημόνων

vaccination to a child

Αισιοδοξία προκαλούν τα αποτελέσματα μίας εργαστηριακής βάσης ανάλυσης που πραγματοποιήθηκε από ερευνητές του Νοσοκομείου Brigham and Women στις ΗΠΑ, σχετικά με το κατά πόσο τα εμβόλια ιλαράς - παρωτίτιδας - ερυθράς (MMR), και τετάνου - διφθερίτιδας –ακυτταρικού κοκκύτη (Tdap), μπορούν να βοηθήσουν στη μάχη κατά του κορωνοϊού.

Αυτά είναι πιθανό να δημιουργούν διασταυρούμενα αντιδραστικά Τ-κύτταρα μνήμης, ικανά να αποκριθούν στα αντιγόνα και βρίσκονται σε μικρόβια που προκαλούν διάφορες ασθένειες (μεταξύ των οποίων και αυτή του SARS-CoV-2).

Η θεωρία είναι ότι τα προϋπάρχοντα Τ-κύτταρα μνήμης που έχουν παραχθεί από τον εμβολιασμό για MMR ή Tdap και ενεργοποιούνται από τη λοίμωξη από τον κορωνοϊό, προσφέρουν στο ανοσοποιητικό σύστημα μία καλή βάση για απόκριση στον ιό, μειώνοντας τον κίνδυνο σοβαρής COVID-19.

Οι ερευνητές μέτρησαν την απόκριση των Τ-κυττάρων, τα οποία απομόνωσαν από το αίμα ασθενών με COVID-19 που βρίσκονταν στο στάδιο της ανάρρωσης και εμβολιασμένων ατόμων, σε αντιγόνα του SARS-CoV-2 και στα εμβόλια MMR και Tdap. Σε συνεργασία με την Κλινική Cleveland, αξιοποίησαν μία μεγάλη ομάδα ασθενών με COVID-19 και βρήκαν ότι ο εμβολιασμός για MMR και Tdap σχετιζόταν με μειωμένη σοβαρότητα της νόσου. Τα αποτελέσματα δημοσιεύθηκαν στο «Med».

Σε εργαστηριακά πειράματα με αίμα από αναρρώσαντες από COVID-19 ασθενείς οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι κάθε φορά που έβλεπαν αυξημένη απόκριση των Τ-κυττάρων στις πρωτεΐνες του κορωνοϊού, κατέγραφαν, επίσης, και αυξημένη απόκριση στις πρωτεΐνες των MMR και Tdap, τις οποίες χρησιμοποιούσαν ως τμήμα ελέγχου. Η παρατήρηση αυτή, μάλιστα, αφορούσε τόσο αναρρώσαντες ασθενείς όσο και μη μολυσμένα άτομα που είχαν εμβολιαστεί για τον κορωνοϊό.

Χρησιμοποιώντας αλληλουχία μονοκυτταρικού RNA και ανάλυση των υποδοχέων αντιγόνου των Τ-κυττάρων, οι ερευνητές παρατήρησαν ότι οι υποδοχείς αντιγόνου σε πολλά από τα Τ-κύτταρα που αποκρίθηκαν στις πρωτεΐνες του SARS-CoV-2 ήταν πανομοιότυποι με τους υποδοχείς αντιγόνου των Τ-κυττάρων που αποκρίθηκαν στις πρωτεΐνες των MMR και Tdap. Η ανακάλυψη αυτή, υπέδειξε την παρουσία κλώνων των Τ-κυττάρων που μπορούν να αποκριθούν τόσο στα αντιγόνα του SARS-CoV-2 όσο και στα αντιγόνα των εμβολίων MMR και Tdap.

Σε μία δεύτερη ανάλυση, οι επιστήμονες εξέτασαν επιδημιολογικά στοιχεία και πραγματοποίησαν μία αναδρομική μελέτη χρησιμοποιώντας δεδομένα από 75.000 και πλέον, ασθενείς της Κλινικής Cleveland, οι οποίοι είχαν διαγνωσθεί θετικοί στον κορωνοϊό μεταξύ 8-31 Μαρτίου 2020. Η ομάδα χρησιμοποίησε στατιστική μέθοδο για να συγκρίνει τη σοβαρότητα δύο αποτελεσμάτων (νοσηλεία λόγω COVID-19 και εισαγωγή σε ΜΕΘ ή θάνατο λόγω COVID-19), σε ασθενείς που είχαν εμβολιαστεί για MMR ή Tdap και σε άλλους που δεν είχαν εμβολιαστεί. Διαπίστωσαν ότι οι ασθενείς με COVID-19 που είχαν εμβολιαστεί για MMR είχαν 38% μείωση στις νοσηλείες και 32% μείωση στην εισαγωγή σε ΜΕΘ/θάνατο. Παρομοίως, οι εμβολιασθέντες για Tdap είχαν κατά 23% και 20% μειωμένα ποσοστά, αντίστοιχα.

Οι συγγραφείς σημειώνουν ότι χρειάζεται περαιτέρω εργασία για να αξιολογηθεί ο συσχετισμός ανάμεσα στα εμβόλια MMR και Tdap και τη σοβαρότητα της COVID-19.

Από την έντυπη έκδοση της «Βραδυνής της Κυριακής»

Δείτε επίσης