Social

Γλαύκωμα: Ποια δημοφιλή φάρμακα μειώνουν κατά 50% τον κίνδυνο

Διαβάστε ποια είναι

glaukoma

Μια δημοφιλής κατηγορία φαρμάκων για τον διαβήτη, οι αγωνιστές του υποδοχέα GLP-1R είναι πιθανό να προστατεύουν τους διαβητικούς ασθενείς και από γλαύκωμα, σύμφωνα με νέα μελέτη ερευνητών από το Οφθαλμολογικό Ινστιτούτο Scheie του Πανεπιστημίου της Pennsylvania, η οποία δημοσιεύθηκε στο British Journal of Ophthalmology.

Οι ερευνητές εξέτασαν αναδρομικά δεδομένα 1.961 ασθενών με διαβήτη, οι οποίοι ξεκινούσαν τη λήψη αυτής της κατηγορίας φαρμάκων, και τους αντιστοίχησαν με 4.371 άτομα της ομάδας ελέγχου. Μετά από 150 ημέρες κατά μέσο όρο, 10 ασθενείς στην ομάδα λήψης των φαρμάκων διαγνώσθηκαν με γλαύκωμα (0,5%), ενώ από την ομάδα ελέγχου διαγνώσθηκαν 58 ασθενείς (1,3%). Τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι ο υποδοχέας των αγωνιστών GLP-1 μπορεί να μειώσει στο μισό τον κίνδυνο ενός ασθενή με διαβήτη να αναπτύξει γλαύκωμα.

Τα ευρήματα αυτά υποστηρίζει και μια άλλη μελέτη της Ιατρικής Σχολής του ίδιου πανεπιστημίου που διεξήχθη το 2020 και βρήκε ότι οι αγωνιστές GLP-1R μείωσαν τη νευροφλεγμονή και απέτρεψαν τον θάνατο των γαγγλιακών κυττάρων στον αμφιβληστροειδή των ποντικιών. Αυτή η κατηγορία φαρμάκων έχει παρουσιάσει, επίσης, παρόμοιες προστατευτικές επιδράσεις έναντι των νόσων Αλτσχάιμερ και Πάρκινσον σε ζωικά μοντέλα και αυτή τη στιγμή βρίσκονται υπό εξέλιξη κλινικές δοκιμές για να εξεταστούν τα φάρμακα έναντι νευροεκφυλιστικών παθήσεων και σε ανθρώπους.

Το γλαύκωμα αποτελεί τη δεύτερη αιτία τύφλωσης παγκοσμίως και οι πάσχοντες από διαβήτη έχουν διπλάσιες πιθανότητες να αναπτύξουν την εν λόγω πάθηση των ματιών.

«Είναι πολύ ενθαρρυντικό το γεγονός ότι ένα δημοφιλές φάρμακο κατά του διαβήτη θα μπορούσε να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο ανάπτυξης γλαυκώματος. Η μελέτη μας υποδεικνύει ότι τα φάρμακα αυτά δικαιολογούν περαιτέρω μελέτες σε αυτό τον πληθυσμό των ασθενών», αναφέρουν οι επιστήμονες της εργασίας, Δρ. Qi N. Cui, MD, Ph.D. και Brian VanderBeek, επίκουροι καθηγητές οφθαλμολογίας.

Πηγή: ygeiamou.gr

Δείτε επίσης