Social

Όσα έδειξε η πρώτη έρευνα σε εθελοντές που εκτέθηκαν σκόπιμα στον κορωνοϊό

Οι επιστήμονες χρησιμοποιούν τη μέθοδο της «ανθρώπινης δοκιμής – πρόκλησης» εδώ και δεκαετίες, με σκοπό να μάθουν περισσότερα για διάφορες ασθένειες

koronoios

Ασφαλής διαπιστώθηκε ότι ήταν για υγιείς νεαρούς ενήλικες η πρώτη παγκόσμια δοκιμή σε ανθρώπους με εθελοντές, οι οποίοι εκτέθηκαν σκόπιμα στον κορωνοϊό, προκειμένου να προχωρήσει έρευνα από επιστήμονες.

Το συγκεκριμένο πρότζεκτ διεξήχθη από τη φαρμακευτική εταιρεία Open Orphan και άρχισε τον Φεβρουάριο του 2021, σε συνεργασία με το Imperial College του Λονδίνου, την ομάδα Βρετανών ειδικών για τα εμβόλια και την ιατρική εταιρεία hVIVO.

Οι επιστήμονες χρησιμοποιούν τη μέθοδο της «ανθρώπινης δοκιμής – πρόκλησης» εδώ και δεκαετίες, με σκοπό να μάθουν περισσότερα για ασθένειες όπως η ελονοσία, η γρίπη, ο τύφος και η χολέρα, ώστε να αναπτύξουν θεραπείες και εμβόλια εναντίον τους.

Στο πλαίσιο της δοκιμής του Imperial, εκτέθηκαν στον ιό 36 εθελοντές, άνδρες και γυναίκες, ηλικίας από 18 έως 29 ετών, στο αρχικό στέλεχος του κορωνοϊού. Στην πορεία, τέθηκαν υπό στενή παρακολούθηση σε ένα ελεγχόμενο χώρο, όπου βρίσκονταν σε καραντίνα, ενώ βρίσκονταν υπό εξέταση για 12 μήνες αφότου έλαβαν εξιτήριο.

Δεν διαπιστώθηκαν ανεπιθύμητες παρενέργειες, ενώ αυτό το μοντέλο φάνηκε να είναι ασφαλές για τους υγιείς νεαρούς ενήλικες, σύμφωνα με την εταιρεία.

«Τα άτομα αυτής της ηλικιακής ομάδας θεωρούνται ως οι κύριοι φορείς της πανδημίας και αυτές οι μελέτες, οι οποίες είναι αντιπροσωπευτικές των ήπιων λοιμώξεων, έδωσαν την ευκαιρία για λεπτομερή έρευνα των παραγόντων που ευθύνονται για τις μολύνσεις και την εξάπλωση της πανδημίας», αναφέρει ο Κρις Τσιου, επικεφαλής της έρευνας και καθηγητής στον τομέα των μολυσματικών ασθενειών στο Imperial.

Με την κατοχύρωση αυτού του μοντέλου, η Open Orphan δήλωσε ότι θα μπορεί να διεξάγει ανάλογες μελέτες το 2022, οι οποίες ωστόσο θα πρέπει να τηρούν τους κανόνες δεοντολογίας και να έχουν την έγκριση των ρυθμιστικών αρχών.

Τα αποτελέσματα της μελέτης του Imperial, που δεν έχει εξεταστεί ακόμη από ομοτίμους, μπορούν επίσης να δώσουν κάποια χρήσιμα κλινικά στοιχεία. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα συμπτώματα αρχίζουν να εκδηλώνονται κατά μέσο όρο δύο ημέρες μετά την έκθεση ενός ατόμου από τον ιό, αναφέρει το Imperial.

Η μόλυνση ξεκινά από τον λαιμό. Ο ιός φτάνει στην κορύφωσή του περίπου πέντε ημέρες μετά τη μόλυνση και, σε εκείνο το στάδιο, εντοπίζεται σε πολύ μεγαλύτερες συγκεντρώσεις στη μύτη παρά στον λαιμό.

Επίσης, οι επιστήμονες βρήκαν ότι τα τεστ πλευρικής ροής αποτελούν αξιόπιστο εργαλείο για να γνωρίζουμε σε ποιον βαθμό υπάρχει ο ιός στον οργανισμό και, κατά συνέπεια, πόσο πιθανόν είναι να μεταδώσει κάποιος τον ιό.
Από τους 18 εθελοντές που μολύνθηκαν, οι 16 είχαν ήπια προς μέτρια συμπτώματα που θύμιζαν αυτά του κρυολογήματος, όπως βουλωμένη μύτη ή καταρροή, φτέρνισμα και πονόλαιμος, σημειώνει το Imperial.

Κάποιοι είχαν πονοκεφάλους, πόνους στους μυς ή στις αρθρώσεις, αίσθημα κόπωσης και πυρετό. Κανένας, ωστόσο, δεν ανέπτυξε σοβαρά συμπτώματα. Δύο από τους συμμετέχοντες εξαιρέθηκαν από την τελική ανάλυση, αφότου ανέπτυξαν αντισώματα μεταξύ του αρχικού ελέγχου και του εμβολιασμού τους.

13 εθελοντές που μολύνθηκαν ανέφεραν ότι είχαν προσωρινή αοσμία, η οποία όμως υποχώρησε εντός 90 ημερών στους δέκα από αυτούς. Οι άλλοι τρεις άρχισαν να παρουσιάζουν βελτίωση μετά από τρεις μήνες.

Τέλος, δεν εντοπίστηκαν μεταβολές στα πνευμόνια τους, ούτε κάποια σοβαρή παρενέργεια σε κανέναν από αυτούς.

Με πληροφορίες από το Reuters

Δείτε επίσης