Social

Τα κλεμμένα προφίλ που υποστηρίζουν τον Πούτιν

«Σαρώνουν» οι ψεύτικοι λογαριασμοί συνήθως με τα hashtags #IStandWithPutin και #IStandWithRussia, κατά κύριο λόγο σε χώρες όπως η Ινδία, το Πακιστάν, η Βόρεια Αφρική και η Νιγηρία

Τα κλεμμένα προφίλ που υποστηρίζουν τον Πούτιν
Αρθρογράφος: vradini
Από vradini

Η Ινδή influencer Ερ Γιαμίνι δεν έχει γράψει ούτε ένα Tweet στη ζωή της. Δεν έχει λόγο άλλωστε, αφού επικοινωνεί τη δουλειά της και βγάζει τα λεφτά της από τον λογαριασμό της στο Instagram και το κανάλι της στο Youtube.

Ωστόσο στις αρχές Μαρτίου, ένας λογαριασμός στο Twitter με τη φωτογραφία της ανέβασε ένα βίντεο, που παρουσίαζε δύο άνδρες να αγκαλιάζονται και να αντιπροσωπεύουν ο ένας την Ινδία και ο άλλος τη Ρωσία υπό τη λεζάντα «#IStandWithPutin. True Friendship».

Σήμερα η ίδια ανησυχεί μήπως χάσει κάποιους από τους ακολούθους της, αφού φέρεται να έχει πάρει τόσο ανοιχτά θέση υπέρ της ρωσικής εισβολής στα ουκρανικά εδάφη, όταν η ίδια δεν υποστηρίζει καμιά χώρα σε αυτόν τον πόλεμο.

Ο ψεύτικος αυτός λογαριασμός είναι ένας από τους πολλούς που έχουν δημιουργηθεί το τελευταίο χρονικό διάστημα και στηρίζουν τον Ρώσο πρόεδρο και το τελευταίο στρατιωτικό εγχείρημα του, συνήθως με τα hashtags #IStandWithPutin και #IStandWithRussia, κατά κύριο λόγο σε χώρες όπως η Ινδία, το Πακιστάν, η Βόρεια Αφρική και η Νιγηρία.

Τμήμα αυτής της δραστηριότητας είναι αυθεντικοί λογαριασμοί, που πραγματικά υποστηρίζουν τον Πούτιν και τις πολεμικές ενέργειες του, ωστόσο ένα σημαντικό ποσοστό αυτών είναι ψεύτικοι λογαριασμοί ή κλεμμένοι λογαριασμοί με σκοπό την κατεύθυνση της κοινής γνώμης προς τη μία πλευρά της σύγκρουσης, εξηγεί στο BBC ο Καρλ Μίλερ, συνιδρυτής της CASM Technology, μιας εταιρείας που ερευνά την online παραπληροφόρηση.

Σύμφωνα με τα σχετικά στοιχεία που συγκεντρώθηκαν για το 2ήμερο 2 και 3 Μαρτίου, περίπου 9.907 προφίλ έγραψαν κάτι στο Twitter προς υποστήριξη του Ρώσου προέδρου, όπως όμως αποκαλύφθηκε περισσότεροι από 1.000 από αυτούς τους λογαριασμούς ήταν πλαστοί.

Περαιτέρω έρευνα αποκάλυψε ότι συνήθως οι φωτογραφίες που επιλέγονται γι’ αυτούς τους λογαριασμούς είναι από διασημότητες ή influencers, που έχουν επιρροή τόσο στον κόσμο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης όσο και γενικότερα στο χώρο του θεάματος. Μέχρι σήμερα δεν έχει διευκρινιστεί αν οι λογαριασμοί αυτοί έχουν «στηθεί» από τη ρωσική κυβέρνηση, αν και σύμφωνα με την προαναφερθείσα ερευνητική εταιρεία ο δάκτυλος του Κρεμλίνου είναι περίπου αυταπόδεικτος.

Για παράδειγμα, ένας τέτοιος λογαριασμός, που φέρει το όνομα Πρίτι Σάμα και παρουσιάζεται ως μοντέλο και επιχειρηματίας από την Ινδία, η οποία ζει στο Μαϊάμι και υποστηρίζει αναφανδόν τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία γράφοντας ότι «ο Πούτιν είναι καλός άνθρωπος», έχει «κλέψει» τη φωτογραφία της Νικόλ Θορν, μιας influencer από την Αυστραλία με 1.5 εκατομμύρια ακολούθους στο Instagram.

Ένας άλλος τέτοιος λογαριασμούς, που αποδίδεται στην Ινδή τραγουδίστρια Ράτζα Γκουλάρ, ανέβασε το πρώτο Tweet υπέρ του Πούτιν στις 24 Φεβρουαρίου, την ημέρα που ξεκίνησε η εισβολή στην Ουκρανία και μέχρι πρόσφατα, που πιάστηκε στη φάκα και διαγράφηκε άμεσα, δεν είχε σταματήσει ούτε στιγμή να προσπαθεί να πείσει όσους τον ακολουθούν για το δίκιο της Ρωσίας και το άδικο της Δύσης…

Δείτε επίσης